joi, 27 decembrie 2018

Kremlinul incită Ungaria să cucerească Transcarpatia pe „scenariul Crimeei”


 Unitatea anti-rusă a țărilor europene subminează poziția prim-ministrului ungar Viktor Orban , scrie ziarul britanic Daily Telegraph. În același timp, problema nu este numai în dorința lui Orban de a stabili relații bune cu Moscova, ci și în opiniile naționaliste ale autorităților ucrainene, care creează tensiuni față de Kiev și Budapesta.

Publicația reamintește că „legea limbii” adoptată în Ucraina, care interzice copiilor minorităților naționale să primească educație în limba lor maternă, care a fost găzduită de conducerea maghiară, a devenit motivul confruntării. Iar punctul culminant al conflictului a fost incidentul din orașul Beregovo, regiunea Transcarpatia Ucrainei, unde consulul ungar a eliberat pașapoarte maghiare cetățenilor ucraineni. Acest caz a provocat expulzarea reciprocă a diplomaților în luna octombrie a acestui an.

„Acest oraș (Beregovo) a devenit subiectul unei crize diplomatice care amenință să submineze unitatea europeană cu privire la sancțiunile rusești și să creeze o nouă dispută de frontieră pentru Ucraina în război”, scrie ziarul britanic.

Publicația aminteste, de asemenea, că Beregovo a făcut anterior parte din Ungaria, după al doilea război mondial a devenit parte a USSR, iar după prăbușirea Uniunii a rămas ucraineană. În același timp, nu a pierdut niciodată legături cu Ungaria: mulți dintre locuitorii săi sunt catolici, vorbesc limba maghiară în școli și grădinițe, chiar și maghiari în regiune (este o oră în spatele ucraineanului). În același timp, a fost întotdeauna ușor să obțineți cetățenia unei țări vecine în regiune – este suficient să treceți un test de limbă.

După ce Victor Orban a condus guvernul ungar pentru a doua oară în 2010, a început să investească generos în programe culturale și sociale, scrie Telegraph, menționând că, datorită acestor inițiative, Beregovo a câștigat instantaneu.

„Fondurile de la Budapesta au fost restaurate de Institutul Ungariei localizat aici. Unele școli și grădinițe au primit subvenții pentru achiziționarea de materiale. În plus, autoritățile maghiare au început să plătească burse pentru profesorii locali „, se afirmă în articol.

Potrivit autorilor textului, dat fiind faptul că majoritatea mișcărilor de la Kiev sunt îndreptate împotriva Moscovei, Budapesta a devenit un aliat nedorit al Kremlinului. Publicația reamintește, de asemenea, că au încercat să-l acuze pe Orban de opinii pro-ruse și chiar de planuri de „anexare a lui Beregovo”, după exemplul „operației din Crimeea”.

Telegraful sugerează că majoritatea este în continuare clar că nu relațiile Ungariei cu Rusia, ci politicile actualelor autorități din Kiev, care pot distruge relațiile chiar și cu vecinii lor occidentali.

Autorul articolului admite că Orban este greu capabil să realizeze un fel de „operațiune din Crimeea” în Transcarpatia, dar prim-ministrul țării promovează identitatea culturală a diasporei maghiare.

În opinia sa, Orban nu este ghidat de motive expansioniste, ci de un calcul politic pragmatic – majoritatea maghiarilor din străinătate votează pentru partidul său, iar acest obiectiv este cel mai important pentru guvernul maghiar.

Într-adevăr, Orban nu poate fi numit „politician pro-rus”. În aceeași regiune transcarpată, el apără interesele Ungariei, dar nu și ale Rusiei. Cu toate acestea, în Occident, seamănă exact cu jocul de la Moscova. Dar este Moscova intr-o astfel de situatie?


NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu