de Gălușcă POLONIC
Anul Nou trebuie întâmpinat cu „belșug mare pă masă”, dar și
cu calitate culinar-augurală. Pentru liniștea
personală și a altora.
Favoritul absolut este porcul (bietul…). Trecând peste
faptul că e cam porc, el pune sub bune auspicii viitorul mesenilor prin
obiceiul lui de a scurma (până și cu
sârmă-n nas!), și, scurmând, dă cu
râtul tot înainte. Semnul de progres e clar și,
odată cu bucatele făcute din el, se asimilează și
perspectiva unei fericite înaintări în viață,
în special în plan social și
profesional.
Opusul lui sânt, categoric, găina, cocoșul, puiul de găină, puica. Pentru că acest
neam de orătanie râcâie, dând tot înapoi. Riscul de regres sau cel puțin de stagnare e foarte mare. Ne vom feri.
Ciorbă de moare (cu cârnat, de exemplu). Sau de perișoare (din carne de porc). Nu de potroace…
Întrebarea întrebărilor e legată de oul de găină. Nu ne
interesează aici chestiunea anterioritate-posterioritate. Ci dacă el înseamnă
sau nu înseamnă „găină”. Iar dacă da, cum va fi meniul în care nu vom folosi
măcar o lingură de maioneză (presupunând că putem renunța ușor la ouă umplute –
prea banale deja, ciorbă dreasă cu gălbenuș,
paneuri etc., sau găsi rețete de creme
pentru desert fără acest ingredient). Iată o piatră de încercare, atât
filosofică, cât și practică: Oul.
Rămânând la familia galinaceelor, trebuie amintit curcanul.
Acesta are, pe de o parte, bun renume gastronomic și, pe de alta, rea reputație,
fiind exemplu de îngâmfare. Ambele „caracteristici” însă îl recomandă pentru
masa dintre ani – fiind și gustos, și creând pentru cine îl… mănâncă (fiindcă…
acesta e cuvântul!)… perspectiva unor frumoase realizări – adică motiv de (păcătoasă,
ce-i drept) mândrie, dar, cu puțină
stăpânire, consumatorul de curcan se poate rezuma la simplă satisfacție, benignă bucurie, modestă mulțumire, pioasă recunoștință către Dumnezeu.
De evitat la revelion și
în întreaga primă zi a anului sânt și
rațele și
gâștele. Acestea fiind foarte
gălăgioase, prezintă riscul de a aduce bârfa, calomnia, clevetirea pe seama
celui care ignoră superstiția și pe seama familiei sale.
Vita e docilă, cooperantă și
de ajutor. Nici un pericol din partea ei. Dimpotrivă, adusă pe masa începutului
de an poate semnifica prietenie și bune
raporturi interumane. Carne, lapte, produse lactate – orice e permis.
Miel, nu e cazul: s-a specializat în preparat pascal. Nu e
sezon nici pentru părinții lui: oaie și berbec – rămân pentru după Sfintele Paști.
În ce privește
vânatul, ursul e cel mai indicat: animal puternic și simpatic. (Dar, oare, nu e în bârlog la ora asta?)
Peștele e „așa și
așa”. Solzii lui pot simboliza banii,
deci promisiune de bunăstare financiară, însă situația e efemeră, căci, așa
cum alunecă peștele prin apă, tot așa vor aluneca și
banii „printre degete” (desigur, printre degetele cui îi are). În fond, nu e o
nenorocire – „banii n-aduc fericirea”; valori spirituale ar trebui să adunăm.
Icrele sunt, în oarecare măsură, ca ouăle. De evitat, dacă
le identificăm cu peștele. Însă mult
mai bine pot fi exploatate în simbolismul fertilității lor.
Apoi, prăjiturile cu mult mac. Macul aduce și calm.
Iar o felie de ruladă cu nucă e pentru fericire generală.
Interzise ar fi și
fructele acre – să nu prevestească zile acre. (Ajung ciorbele și eventualele felii de lămâie la unele
mâncăruri sau băuturi.)
Povestea cu cele 12 boabe de strugure este arhicunoscută și nu are nimic cu hrana: fiecare boabă
reprezintă o lună și ne putem face o
idee despre cum ne va merge în respectiva lună – după gust, buchet, mărime,
starea de păstrare. Bineînțeles, aceste
boabe se iau la întâmplare, nu se aleg.
BĂUTURILE trebuie să fie nobile: „tării” (cuvânt
insuportabil, dar n-am altul să le cuprindă pe toate) fine, vinuri de calitate
– ca și consumatorul lor să se poarte
elegant tot anul. E de la sine înțeles că
nu au ce căuta aici și acum rachiul,
„crampa”, mastica, berea. Cocktail-urile sânt dezmățate, peticite, n-au ținută.
Șampania s-a impus ca o tradiție între băuturile de revelion, o preferință discutabilă însă, șampania și alte vinuri
spumante sugerând nervozitate, nestăpânire: o educație precară, până la urmă. Totuși,
incontestabil, aceste vinuri „expansive” întruchipează și veselia, exuberanța,
buna dispoziție, pofta de viață.
Ar mai fi de discutat decorurile, muzica, anturajul,
comportamentul, unele practici magice. Altădată. Poate la anul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu