Domnule primar,
Am vrut sa va scriu aceasta scrisoare ieri seara, cand am venit de la concertul de la Casa de Incultura din orasul pe care cu dragoste si onoare il pastoriti. Dar nu am vrut sa pangaresc momentul frumos trait in prezenta artistilor vienezi.
Acolo, pe scaunele reci din cladirea sordida, mi-am amintit de discursul marei pianiste Cella Delavrancea, tinut la Academia Romana. Se intampla in data de 11 decembrie 1987. Pe scena, marea pianista in varsta de 100 de ani, imbracata in palton, cu caciula de cap si cu fular la gat, vorbea minunat in fata unui public incotosmanit, si zgribulit, si fascinat, asa cum am fost noi ieri seara. Nimic deosebit pentru acea perioada. Nicolae Ceausescu, un om la prima generatie incaltata, normal ca nu dadea doi bani pe intelectualii de elita.
Dar dumneavoastra?… Sunteti cel putin la a treia generatie incaltata. Ati studiat la Viena 4 ani. Ati fost macar o data, o singura data, intr-o sala de concerte din Viena? Cum ati indraznit sa va bateti joc de membrii orchestrei, care stateau si cantau pe o scena unde, pe langa frig, era si curent?
Nu cred ca ar costa foarte de mult reabilitarea salii in care ati avut tupeul sa-i invitati pe instrumentistii austrieci. In vara anului 2013, pe scena din centrul vechi ati spus (citez din memorie, dar puteti verifica inregistrarea): “daca nu anul acesta, anul viitor (adica 2014), va exista in mod sigur Filarmonica in Baia Mare.”
Sunt doar filolog, dar stiu foarte bine ca un client multumit iti aduce cel putin inca un client, iar un client nemultumit va indeparta cel putin zece posibili clienti. Cand cei care au indurat pe scena frigul de aseara, si cei care il vor indura pe cel de maine seara, vor auzi sau vor citi undeva numele orasului Baia Mare, la ce se vor gandi? Oare ce a simtit instrumentistul baimarean care a urcat pe aceasta scena dupa 39 de ani si ne-a spus ca a insistat foarte mult ca orchestra sa concerteze si in Baia Mare?
Sper ca persoana care va veni la Primarie dupa dumneavoastra sa se gandeasca si la intelectualii de elita, desi nu aduc prea multe voturi.
prof. Cristina Lelia Lipovan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu