E iarnă, e vacanţă,
se apropie revelionul. De aceea e esenţial ce mănânci sau felul în care combini
alimentele. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi dacă nu vrei
să te alegi cu o indigestie alimentară, acum, la trecerea în 2019.
1. Alege alimente din
surse sigure
Consumarea alimentelor procesate termic insuficient,
depozitate în condiţii precare sau cu termenul de valabilitate depăşit,
reprezintă un pericol pentru sănătate. Acordă o importanţă crescută
caracteristicilor organoleptice (aspect exterior, miros, consistenţă, culoare
şi gust) a mâncării pe care o cumperi din marile magazine.
2. Combină inteligent
categoriile de nutrienţi
Încearcă să nu combini carbohidraţi cu proteine la o singură
masă şi alege să însoţeşti carnea cu o salată mare din legume. Este recomandat
să mănânci fructele în cadrul gustărilor dintre mese. De asemenea, trebuie
evitat consumul de fructe dulci (pere, struguri, banane) împreună cu citrice,
iar asta pentru că pot fermenta în stomac şi cauza balonare.
3. Include enzime
digestive în meniu
Enzimele digestive au un rol esenţial în susţinerea
sănătăţii tractului digestiv şi te pot ajuta să treci cu bine peste perioadele
în care consumi alimente grele, cu sosuri elaborate sau combinaţii alimentare
nepotrivite. Ele sunt responsabile de procesul de descompunere şi absorbţie a
nutrienţilor din alimente. Balonarea, senzaţia de „prea plin” sau durerile
abdominale sunt simptomele care indică o digestie incompletă şi un deficit de
enzime. Integrează în meniul de Revelion o salată de sfeclă roşie sau o felie
de ananas ca desert (conţine bromelaină, cu rol în descompunerea proteinelor),
vegetale care conţin enzime în mod natural. Poţi apela şi la suplimentele
alimentare bazate pe plante.
4. Respectă orele de
masă
Chiar şi la ocazii festive cum este trecerea în Noul An,
organismul uman are nevoie de repaus alimentar pentru a completa ciclul complet
al digestiei. Acidul clorhidric din stomac activează enzimele, pregăteşte
mediul pentru digestie şi evacuează bolul alimentar. Procesul poate fi afectat
dacă „ronţăim” în continuu, fără să luăm o pauză între mese.
5. Consumă alimente
cu aport de bacterii benefice
Pentru reglarea tranzitului intestinal, apelează la bacterii
benefice, microorganisme vii cu rol benefic pentru sănătatea tractului
digestiv, care se regăsesc deja în organismul uman. În perioadele de
dezechilibru intestinal, include în alimentaţie iaurt, murături (varză murată,
castraveţi, ardei iuţi) sau ciocolată neagră.
6. Atenţie la zahărul
din băuturile carbogazoase
Atenţie la conţinutul de zahăr: un singur pahar poate
conţine chiar şi 35 de grame de zahăr. O altă băutură populară indiferent de
anotimp, cu consecinţe asupra siluetei, este berea blondă la draft. Aceasta are
un indice glicemic mare, stimulează producţia de insulină şi contribuie la
depunerea de ţesut adipos, aşadar limitează consumul la un pahar. Cât timp
mâncarea este digerată în stomac, nu este recomandat să consumăm şi alcool.
Acesta intră peste alimentele în curs de digestie şi le stagnează în acest loc,
prelungind procesul. Astfel, apare balonarea din cauza procesului de
fermentaţie.
Nici băuturile reci nu sunt prietenoase cu organismul.
Acestea pot să slăbească capacitatea de apărare a corpului în zona cervicală,
ceea ce poate însemna o vulnerabilitate la nivel ORL.
7. Include mişcarea
în programul tău
La 45 de minute după o masă copioasă, este recomandat să
ieşi în aer liber şi să faci puţină mişcare. Astfel, vei susţine procesul de
digestie şi vei ajuta la ameliorarea manifestărilor sindromului colonului
iritabil, constipaţia, durerile abdominale sau balonarea. În plus, prin
transpiraţia ce apare în timpul efortului fizic se elimină şi o bună parte din
toxine. La mulţi ani! Sursa: SECOM.
Dr. Iulian Coza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu