miercuri, 26 februarie 2020

Privatizarea sănătății este doar începutul, urmează educația!

Ideea privatizării sistemului de sănătate publică nu este nouă, ea a fost prezentată încă din anii 1990. Mai apoi, Băsescu și guvernul PDL au încercat privatizarea sistemului de urgență, încercare care s-a soldat cu protestele din 2012 și căderea guvernului Ungureanu.
Acum, asistăm la o nouă încercare a unei guvernări de dreapta de a privatiza sănătatea. Zilnic aflăm cât de prost funcționează sistemul, cât de corupți sunt medicii și cât slab dotate sunt spitale. Aceste știri sunt reale, sistemul medical românesc nu este nici pe departe unul performant dar reușește, cu chiu cu vai, să-și facă treaba și să deservească cetățenii români.
Trebuie spus din capul locului că privatizarea sistemului de sănătate este o idee de business cu scopul  clar de a face profit, nu de a oferi un serviciu mai bun pentru cetățeni.
Conform experților în domeniu, privatizarea sistemului de sănătate va crea haos la nivel național și va scădea drastic accesul la tratament al românilor. Mai mult de jumătate din români nu au și nici nu intenționează să-și facă asigurare privată de sănătate, arată un sondaj realizat pentru o campanie națională de informare.
Doar doi din zece români care nu au asigurare privată de sănătate vor să-și facă una în următoare șase luni. Două treimi ar fi dispuse să aloce o sumă lunară pentru servicii medicale private, în timp ce 48% dintre respondenți au declarat că nu își fac, o dată pe an, un set de analize complet. 30% citează lipsa de timp ca motiv pentru acest lucru, 18% declară că este un proces foarte complicat, iar 13% consideră că nu au nevoie de analize deoarece sunt sănătoși, conform Mediafax.
Dincolo de costurile exagerate pe care un astfel de sistem le aduce pentru populație trebuie spus că un sistem de sănătate public funcționează ca unul de urgență iar un spital public trebuie să existe fie că există pacienți fie că nu există.
În ceea ce privește sistemul privat, deși ar folosi  banul public, are regimul său și are posibilitatea de a refuza pacienți. Există boli rentabile și boli mai puțin rentabile.
Încercarea guvernului liberal de face această trecere peste noapte, fără studii de impact, fără consultări, prin ordonanță de urgență arată, de fapt, cât de nocivă este propunerea.
În situația actuală a României, impunerea peste noapte a privatizării sistemului de sănătate publică este un genocid pe termen lung. Se vor trata doar cei care au bani, restul vor căuta un loc ferit unde să moară.
Planul este mai complex, sănătatea este doar începutul. Dacă românii înghit asta, după aceea vor înghiți orice. Încep cu sănătatea apoi urmează educația.
Autor: Alexandru David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu