luni, 24 februarie 2020

Declarație de presă




                                               Restabilirea echilibrului pe piața RCA

      Sondajul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie realizat la finalul anului trecut susține inițiativa mea legislativă, de modificare a Legii nr. 132/2017. Conform acestui sondaj peste 90% dintre șoferi și-ar dori să existe un tarif public, orientativ, de referință pentru costurile reparațiilor auto, ce nu va putea fi depășit de unitățile reparatoare. În primii doi ani de la apariția legii s-a identificat o creștere vizibilă a costurilor facturate de service-uri, care au urcat cu 34%. Procentul este unul sugestiv și când facem referire la valoarea reparației despăgubită de polița de asigurare RCA care este cu mult mai mare decât costul aceleiași reparații efectuate fără asigurare.

    Acest haos existent în prezent, deschide larg ușa unor abuzuri. Tocmai de aceea am venit cu aceste propuneri, pentru a face ordine, pentru a oferi niște piloni orientativi clari, în ceea ce privește utilizarea corectă a banului. Intr-o țară cu nivel scăzut de predictibilitate, despăgubirea trebuie să se raporteze la un nivel al preţurilor de piaţă practicate pe pieţele de profil pentru existenţa unui echilibru şi a unei echivalenţe între despăgubirea ce se acordă de asigurătorii RCA (ca sumă de bani) şi costurile cu reparaţiile. Ideea de co-plată este doar o speculație, acuzațiile ce mi-au fost aduse cu privire la încălcarea regulilor concurenței cât și cele ale legislației internaționale sunt nefondate, vorbim despre stabilirea unor costuri corecte, care să reflecte realitatea.

    Acest proiect legislativ nu numai că nu afectează interesele transportatorilor,ci oferă sprijin direct Federației Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T., care în repetate rânduri au solicitat în regim de urgență intervenția autorității legislative și de control pentru oprirea practicilor ilegale din acest domeniu.

      Nu dorim abuzuri nici din partea celor care efectuează reparații, nici din partea firmelor de asigurări și nici abuzuri la buzunarul cetățeanului care datorită haosului existent în prezent, ajunge să plătească tarife RCA mult mai mari.



                                                                               Deputat
                                                                     Marius Sorin Bota

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu