Termenul
de ”expirare” poate fi confuz. În timp ce unele alimente au înscrisă data
producerii, altele termenul de valabilitate sau data expirării. Se pare că unii
consumatori sunt derutați de aceste date. Există alimente care nu se strică
niciodată. Chiar dacă pot avea o anumită dată înscrisă pe ele, acestea nu au
termen de expirare. Dacă nu mai vrei să mai arunci mâncare bună, iată care sunt
cele 11 alimente care nu se strică niciodată și pe care le poți consuma
oricând.
1. Mierea
Mierea nu se strică niciodată. Se prea poate să își
schimbe culoarea sau să se cristalizeze, dar aceasta va fi oricând bună de
mâncat. Pentru cei care nu o preferă cristalizată, se poate plasa borcanul în
apă caldă, iar cristalele se vor dizolva.
Orezul nu se strică niciodată, chiar dacă, odată cu
timpul, va căpăta o culoare maronie. Asta e valabil pentru orezul alb, sălbatic
sau basmati, nu și pentru cel brun al cărui conținut mai uleios îl face să
râncezească. Este bine însă a se păstra vidat, pentru a ține insectele la o
parte.
3. Oțetul alb
Oțetul alb nu se strică niciodată. Este bun oricând
la salate, marinade și chiar la făcut curățenie.
4. Extractul autentic de vanilie
Acesta nu se strică niciodată. Va rămâne mereu
proaspăt deoarece este făcut din alcool. Nu este valabil însă asta și pentru
esența contrafăcută.
5. Sarea
Sarea nu expiră niciodată. Orice tip de sare
preferați, aceasta va rămâne în stare perfectă de consum oricând.
6. Amidonul de porumb
Trebuie păstrat la loc întunecat și răcoros, ca să
nu expire niciodată.
Zahărul nu expiră niciodată. Acesta se poate întări
și se poate pietrifica, dar aveți grijă să îl țineți la loc uscat și fără
insecte.
8. Alcoolul pur
Alcoolul nu expiră, așadar nu vă grăbiți să
terminați sticla de rom sau de altă băutură alcoolică. El poate fi transmis
din generație în generație.
9. Boabele de fasole uscată
Acestea nu expiră. E adevărat, vor fi mai greu de
fiert, dar vor fi oricând perfecte pentru a fi consumate.
10. Cafea solubilă
Nici cafeaua nu expiră dacă e ținută la loc uscat și
răcoros, indiferent dacă este sigilată sau nu.
11. Sirop de arțar
Ținut la rece, poate dura și o viață. Este perfect
pentru clătite, de aceea recomandăm să-l aveți aproape, în frigider.
Dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu