luni, 24 februarie 2020

Declarație de presă


                                                                                                                                23.02.2020




Semnal de alarmă asupra coronavirusului economic
                                                   
         Sunt îngrijorat de efectele economice pe care coronavirusul îl are deja și îl va avea în mod accentuat pe viitor, asupra economiei românești. De asemenea sunt consternat, de lipsa de atitudine și strategie a reprezentanților statului român vizavi de această problemă. Am lansat înterpelări Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri precum și Ministerului Afacerilor Externe pentru stabilirea în regim de urgență a unei evaluări a impactului pe care coronavirusul îl are asupra firmelor românești, precum și un plan de acțiuni și măsuri de sprijinire a firmelor implicate direct în comerțul cu China și mai ales a firmelor care folosesc materia primă de acolo.
        Globalizarea a făcut în așa fel încât economiile țărilor să fie interconectate, în prezent coronavirusul este periculos pentru sănătatea economiei globale. Yuanul, moneda lor, e controlat artificial iar nevoia de revenire economică este în mod firesc accentuată. Această „fabrică a planetei” este vulnerabilă, vulnerabilizând întreaga economie mondială. În contextul în care decidenții economici la nivel mondial caută soluții la problemele economice ivite, solicit alinierea în găsirea unor soluții de atenuare a impactului asupra economiei românești.
      Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2018 exportul către China a fost de peste 700 milioane de euro, iar importul a depășit 4 miliarde de euro. Nu putem privi aceste cifre cu indiferența unor date statistice, ci ca pe niște cifre care reflectă realități economice, cu implicare directă asupra mediului de afaceri românesc în prezent fragilizat.



       Deputat
Marius Sorin BOTA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu