luni, 24 februarie 2020

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete. Ce trebuie să facă fetele ca să le meargă bine tot anul!



 
Se spune că luna februarie este luna iubirii, iar după Valentine’s Day, urmează frumoasa sărbătoare românească Dragobetele, care este marcată pe data de 24 februarie. Aceasta provine de Zeul lui Dragobete, care este numit și Zeul tinereții, al bucuriei şi al iubirii are origini străvechi.

Dragobete 2017. Ce semnificație are sărbătoarea de pe 24 februarie?

Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci, care s-a transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Conform unor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi Cap de primăvară', Năvalnicul' sau Logodnicul Păsărilor') nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Prin urmare, și în ziua de azi, Dragobete a rămas un simbol suprem al dragostei autohtone.

Dragobete 2020. Tradiții și obiceiuri care se respectă de Dragobete

Pe lângă simbolista iubirii a zilei de 24 februarie, Dragobetele semnifică sfârșitul iernii și începutul unui nou anotimp, și anume primăvara. Astfel, în această perioadă natura se reînsuflețește și totodată, prin această sărbătoare este marcat și sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui.

O vorbă din popor spune: „Dragobetele săruta fetele'

Încă din cele mai vechi timpuri, în ziua de Dragobete, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă primele flori ale primăverii, potrivit ziarulunirea.ro. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece și cu un joc numit zburătorit'. La ora prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi pentru a le săruta.
Dacă o fată îl plăcea pe un anumit băiat, aceasta se lăsa prinsă. Mai apoi, acest sărut era considerat un echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.
Tradiția spunea că cei care participau la sărbătoarea Dragobetelor vor fi binecuvântați tot anul. Ei vor avea parte de belşug și vor fi feriți de boli şi febră. Unele superstiţii din bătrâni spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe „Dragobetele săruta fetele!'.

Dragobete 2020. Ce se spune despre vremea din această zi?

Dacă pe data de 24 februarie vremea era mohorâtă, și dacă era foarte frig sau ploua, pe vremuri, tinerii se strângeau într-o casă „să facă de Dragobete', să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. În unele zone ale țării, fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. Mai mult, băieții tineri îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.
Și cei mai bătrâni din sat respectau tradiții specifice de Dragobete. Ei acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşitul iernii și începutul primăvarii, de Dragobete avea loc nunţirea păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. Sătenii spuneau că în rostul împerecherii păsărilor nu ai voie să intervii.
În alte regiuni ale țării, în ziua de 24 februarie, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, și își promit credinţa şi iubire.

Dragobete 2020. Superstiţii şi credinţe populare. Ce trebuie să faci pe 24 februarie dacă vrei să-ți meargă bine tot anul

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri este acela ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept „zăpada zânelor'. Se spune că apa rezultată prin topire are proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare, la fel ca zânele.
De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Dacă nu fac asta, ele nu vor avea deloc parte de iubire pe toată perioada anului. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.
În unele sate, se scot din pământ  rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
Toți bărbații sunt obligați ca în această zi să păstreze relații cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi pentru că astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Fetele și băieții trebuie să se înveselească de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.
Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.
Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei sunt interzise în această zi de sărbătoare. Cu toate acestea, curăţenia este permisă, deoarece este considerată aducătoare de spor şi prospeţime.

Dragobete 2020. Pe 24 februarie nu ai voie să plângi de Dragobete

În ziua de Dragobete nu ai voie să plângi deloc. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Dragobete 2020. Fetele tinere îşi pun busuioc sub pernă

În anumite zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă și speră că ziua de Dragobete le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

                                                                          Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu