miercuri, 8 septembrie 2021

Mărturisirea profesoarei Adina Maria Cerbu, înainte de începerea anului şcolar 2021-2022

 


"Când am terminat facultatea am avut  credința că școala mea, munca mea mă vor așeza  pe locul pe care îl merit , pentru că mi-am ales meseria de dascăl din pasiune  și nu din întâmplare!

Ce vise,ce speranțe, toate mă făceau să cred  că voi  putea schimba lumea !

N-a fost așa !

 După 27 de ani  în această meseria, trăiesc un sentiment ciudat:dezgust și amărăciune!Am intrat într-un sistem în care, doar teoretic se promova competența, pentru că mi-am dat seama cu timpul, că legea care guverna  toate instituțiile statului, deci valabilă și pentru  Educatie,este  apartenența! 

Trebuie    fii al cuiva, trebuia să ai pe cineva, poate carnet de partid, poate un telefon, ceva, cineva, altfel sistemul te va lua și te va da cu  capul de toți pereții ,până  o să uiți tot ce ai visat !  După un timp nu mai  știi să visezi, nu mai poți să visezi,  îți dai seama că nu  mai poți schimba nimic!

  Priveşți în urmă cu durere și chiar dacă nu vrei să recunoaşteţi,  înțelegi : e  făcut praf totul, totul este un amestec de politică, relații,  cunoștințe și .... vorbe goale ! Trăim în țara în care politicienii și-au  pus  ghetele pline de noroi pe grumazul școlii, iar România Educată este cea mai tristă poveste!"

                                                  ******************

A fi profesor în România Educată....

 

"Nu m-am plictisit de meseria mea, cândva o meserie nobilă, nu m-am rutinat și trăiesc cu intensitate toate provocările!

 31 de ani de libertate, 28 de ani vechime ca profesor într-un sistem care deși trâmbițează schimbarea, omoară de fapt Educația!

 În 28 de ani ca dascăl am văzut 28 de miniștri, reforme fel de fel, toate soldate cu eșec și un sistem de pile și relații foarte bine pus la punct! Mereu în Educație și-au băgat nasul partidele,  iar rezultatul este ceea ce unii numesc azi România Educată, plină de analfabeți funcționali și incompetenți așezați pe funcții!

 Sunt o privilegiată, am văzut ce înseamnă mărirea dar și decăderea unei societăți, a unui popor care și-a aruncat valorile la gunoi și astfel am înțeles că am o singură șansă, să fiu un om puternic!

 Da, da ...sunt mândră de mine, pentru că a fi profesor în România trebuie să ai forță, multă forță să răzbați într-un sistem corupt până în măduva oaselor!"

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu