joi, 16 septembrie 2021

Poetul american Yusef Komunyakaa a fost recompensat cu premiul literar Herbert

 


Poetul american Yusef Komunyakaa a fost recompensat cu premiul literar Herbert pe anul 2021, creat în semn de omagiu pentru poetul şi filozoful anticomunist polonez Zbigniew Herbert, a anunţat joi Fundaţia Herbert la Varşovia, potrivit AFP.

”Pentru Komunyakaa, poezia este un instrument care cântă, bate şi ţipă, cu ajutorul căruia invocăm binele şi alungăm spiritele rele. Iar după cum bine ştim, acestea nu sunt sensibile decât la muzica adevărată, auzită cu adevărat doar când versul vorbeşte despre dragostea adevărată, despre suferinţa adevărată şi despre (adevăratul) rău”, a subliniat poetul Tomasz Rozycki, preşedintele unui juriu internaţional, cu prilejul anunţării numelui laureatului, citat într-un comunicat al Fundaţiei Herbert, informează Agerpres.ro.

Anul trecut, premiul Herbert a fost acordat poetului german Durs Grünbein, unul dintre cei mai prestigioşi poeţi, eseişti şi traducători de astăzi din Germania, născut în 1962 la Dresda (pe atunci în Germania de Est) şi considerat prin excelenţă poetul reunificării.

Propus pentru Nobelul pentru literatură în 1991, Herbert a fost o voce puternică în lupta Poloniei pentru independenţă. A murit în 1998.

                                                                                                                    C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu