marți, 14 septembrie 2021

TABĂRA LITERARĂ ,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!”

 


Bogăția, aș fi tentat, să o cântăresc în aur! În bani! Acolo, o caută cei mai mulți! Eu nu prea, dar trebuie să recunosc faptul că nici fără bani nu poți trăi. Câți, oare, dintre pământeni caută fericirea în alte părți, în alte lucruri? Nici la această întrebare nu aș avea un răspuns! Sau aș prefera să nu răspund ... pe motiv că aș fi tentat să judec, încălcând astfel porunca dumnezeiască. Repet, răspunsul îl avem fiecare. Zilele astea chiar am fost bogat, și culmea, azi, sunt mai bogat. Mai bogat cu câteva volume pe care prietenii sosiți în prima ediție - TABĂRA LITERARĂ ,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!” ...

Cerând binecuvântarea pr. Mihail Bud (parohia Chiuzbaia, Protopopiatul Baia Sprie), joi, 9 septembrie 2021, ora 17.00 această tabără literară și-a deschis porțile sufletului lăsând loc prieteniei, dragostei, Cuvântului sau cuvintelor scrise, dăruindu-ne pentru razele soarelui, lumină, pentru acest început. Am îndrăznit să încercăm, știind ce ar putea însemna și o oarecareva eșec, dar când toate lucrurile le începi cu Dumnezeu și cu rugăciunea, nu are altcumva a-ți merge decât bine și foarte bine. Am fost ocrotiți și apărați de Bunul și Dreptul Dumnezeu în toate cele propuse, pentru ca invitații și participanții să fie mândri de acest colț de țară, colț de rai. Au fost. Ei o spun. Au și scris. ,,ne-am simțit ca în rai”. Și eu îi cred. Nu aș avea de ce să nu îi cred! Am vorbit despre sinceritate și adevărata prietenie. Așa a fost ... ne-am bucurat de toate acestea. Am scris o pagină din istoria literaturii. Am scris-o. Cu bune și cu mia puțin bune ... căci au fost, pe ici pe colea și din astea. Dar ni le asumăm. Am învățat și din greșeli.

TABĂRA LITERARĂ ,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP! 2021, ne-a unit și ne-a dăruit lumină și adevăr, sinceritate și zâmbet. Au gustat din fiecare, participanții, curioși, despre Maramureș, despre oameni, locuri, fapte, istorie. Da!
Pentru că am avut un desfășurător al evenimentelor destul de încărcat, am reușit să parcurgem doar parte din acesta, rămânând doar câteva repere neatinse. Rămân pentru ediția 2022, doar ne trebuie și atunci un program. Nu-i așa?
Cei câștigați au fost participanții - care au reușit să vadă Memorialul durerii de la Sighetu Marmaţiei, Cimitirul Vesel și Mănăstirea Peri de la Săpânța, Mănăstirea Petrova cu Hramul Izvorul Tămăduirii, alegând, la plecare, traseul prin Pasul Gutâi iar la întoarcere, traseul prin oraşul montan Cavnic. În fiecare seară ne-au încântat cu folclor autentic micii și marii artiști. Ne-au fost alături Ansamblul Folcloric ,,Florile Chioarului”, din Săcălășeni, reprezentat de Viorel Ungur şi înv. pensionar Iustin Trif, mulțumindu-le pe această cale.
Dragi prieteni, vă mulțumim pentru frumusețea serilor și a programului oferit cu atâta măiestrie. Sunteți minunați și mă bucur că am luat această hotărâre, de a colabora cu dumneavoastră. Felicitări tuturor!
Vorbeam de bogăție? Da! Azi, sunt mai bogat! Bogăția mea, de această dată o măsor în carte/cărți.

Am primit ,,cu dedicație și iscălitură”, următoarele volume, prezentate într-o ordine, pur aleatoriu:
- Victoria, autor Paulina Georgescu;
- Îmi aud iarna, autor Paulina Georgescu;
- Șoricelul și umbrela, autor Maria Tomiță-Corini;
- Snop de raze aurii - poezii pentru copii, autor Maria Tomiță-Corini;
- O altel de aventură, autor Dumitru Sandu;
- Scările imaginației, Raul Alexandru Mitruți;
- Ghicitori, autor Maria Tomiță-Corini;
- Singuratatea poetului, autor Gelu Dragos;
- Cuvinte fără deșertăciune, autor Ștefan Popa;
- Il volto dell`anima, autor Maria Tomiță-Corini;
- De la lume adunate și-napoi la lume date, autor Vasilica Mitrea;
- Ceruri senine, autor Ștefan Popa;
- Caseta cu bijuterii, autor Elvira Răceală;
- Regrete, autor Liliana Badea;
- Trepte din gama sărutului, autor Maria Tomiță-Corini;
- Cultura minții și cultura sufletului, scurtă prezentare - Suzana Holan;
- Umbre, autor Liliana Badea-Cârstea;
- 101 pași spre nemurire, autor Ionica Bandrabur;
- Lacrimi de lumină, autor Ștefan Popa;
- Contemplare, autor Ionica Bandrabur;
- Întâlniri cu Dumnezeu, autor Vasile Hatos;
- Clepsidra cu poeme, autor Leliana Rădulescu;
- Fârtăția la Chiuzbaia, autori Vasile Bele, Bianca Bele, Marița Grigor și Nelu Danci;
- Satul Plopiș în lirica populară, autor Nelu Danci;
- Al optulea cer, autor Emil I. Bozga;
- revista Dobrogea culturală;
- revista Steaua Dobrogei;

VASILE BELE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu