luni, 18 februarie 2013

Ce sărbătorim în data de 8 Martie?


Nu este o sărbătoare a ortodoxiei - nu este cu cruce roșie în calendar. Este o sărbătoare a tuturor femeilor din lume. Este sărbătoarea tuturor mamelor. Dorind să aflu cât mai multe date despre această sărbătoare, cu stupoare, pot mărturisi că nu prea am putut intra în ,,istoria” acesteia. Performerii nu prea știau date despre această sărbătoare. Ce-și aduceau aminte? Faptul că ,,nu e o sărbătoare creștină!”, sau ,,În această zi sunt sărbătorite toate femeile!”, sau ,,Azi este ziua mamelor!”. Întrebați fiind de unde știu toate astea, mi-au răspuns simplu - ,,de la școală”, ,,de la serbările copiilor”. Unul dintre cei intervievați, spre surprinderea mea, a mărturisit că ,,este o sărbătoare inventată de comuniști”, că ,,nu este o sărbătoare veche”, este ,,o sărbătoare inventată proaspăt”.
La modul concret, nici nu am putut afla, dacă este ,,Ziua Mamei”, ori ,,Ziua Femeii”, gândindu-mă că dacă ar fi Ziua Mamei – atunci ar fi sărbătorite numai cele care sunt mame, iar dacă ar fi Ziua Femeii – atunci ar fi sărbătoarea tuturor celor care sunt de sex feminin – domnișoară, mamă, bunică, doamnă, soție, prietenă, amantă. Unii dintre cei intervievați, mi-au mărturisit că ,,pe vremea tinereții noastre nu erau atâtea sărbători”, ,,nu se sărbătorea când erau ei la școală”. Și-atunci, evident am întrebat, de când știu ei despre existența acestei sărbători? Au răspuns toți în aceeași măsură - ,,de când ne erau pruncii la școală!”. Aflând toate astea până și eu îmi pun întrebarea – în data de 8 Martie, de fapt, ce sărbătorim? Despre evoluția acestei sărbători din punct de vedere etnologic, nici nu poate fi vorba. Probabil din acest secol, etnologic, vom introduce și această zi de 8 Martie, în rândul obiceiurilor, căci prea s-a împământenit ,,obiceiul” de-a sărbători această zi.
Pentru o argumentare serioasă și pertinentă, adâncesc cercetarea. Mă bazez pe ,,Vărul Google” și informațiile sale. Am glumit, dar vă rog să acordați importanță și celor ce urmează, și, poate stabilim împreună ce (sau pe cine) sărbătorim în data de 8 Martie?
,,În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.
Să înțelegem, de aici, că la originea ei, sărbătoarea de azi, adică ziua de 8 Martie, își are originea pe continentul american, și a fost, de fapt, o revoltă a femeilor persecutate în acea vreme. A fost un protest al femeilor care erau angajate și-și cereau unele drepturi, azi deja constituționale.
Da! Ulterior a ajuns și în România. Deocamdată nu se știe cu exactitate data când a fost sărbătorită pentru prima dată, aici, pe plaiurile noastre mioritice, această zi. Adâncesc cercetarea, nu etnologică, evident, și mai aflu următoarele: ,,Pe urmele tovarășei Clara Zetkin... Am mai spus și altădată povestea instituirii zilei de 8 martie (demagogic numită „internațională“, căci n-au sărbătorit-o oficial decât anumite cercuri conspiraționiste și țările din fostul „lagăr socialist“). Propunerea a fost făcută și aprobată în 1910, la așa-numita Conferință a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, prima ei sărbătorire în mediile respective având loc în anul următor. Autoarea propunerii a fost militanta revoluționară Clara Zetkin (1857-1933), o intelectuală evreică născută la Wiederau (Saxonia) și moartă la Arhanghelskoie, în fosta U.R.S.S.  (unde a propășit pe linia partidului). De ce tocmai ziua de 8 martie? Unul dintre motive (și cel mai invocat) este ca în această zi avuseseră loc mai multe demonstrații revendicative ale „femeilor muncitoare“, începând cu o grevă a țesătoarelor new-yorkeze din 1857. (articol preluat din http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/8-martie-sarbatoare-necrestina-68733.html, scris de către Răzvan Codrescu, în Lumea credinței, anul III, nr. 3(20).
Să nu mă înțelegeți greșit - sunt de acord cu această sărbătoare. Dar dorința mea este de-a-i ști originea, dar și evoluția etnologică a acestei sărbători. V-am relatat faptul că dintre cei intervievați, fiecare a recunoscut faptul că este o sărbătoare ,,nouă”, la modul general ,,sărbătoare”. Azi, nouă, ne prea place să sărbătorim. Dar măcar să știm ce? Nu! Deci, aproape că suntem la un veac de când sărbătorim, și mai zic – ar fi cazul să vorbim ca despre o adevărată sărbătoare. Doar o cinstim cu petreceri și multe chefuri, de un secol.
Trebuie cinstită femeia - și-acum permiteți-mi să vorbesc la modul general. Trebuie respectate femeile – nimic greșit. Mă bucur când văd femei fericite, când le văd zâmbind, când le văd că au mâinile încărcate cu flori, am un sentiment de împlinire, de mulțumire sufletească. Atunci știu că sunt fericite! Auzim, în lumea în care trăim, de tot mai multe abuzuri, făcute asupra femeilor și nu numai. Abuzuri îndreptate spre cei sensibili – printre care și femeia. Nici nu mai întind vorba despre acestea, fac un alt capitol care mă depășește, deocamdată. Militez pentru pace și armonie, pentru liniște și iubire, pentru înțelegere și respect reciproc, mai ales azi, când femeile sunt cu drepturi egale cu bărbații. Haideți să nu ne ascundem, ,,noi după noi”. Din punctul meu de vedere, aceasta este realitatea. Să n-o ignorăm, dimpotrivă! Să fim cinstiți și să cinstim omul de lângă noi – femeia.  
Iubind femeia, cinstesc și-i dăruiesc femeii, cu prilejul acestei sărbători, două dintre poemele mele, unul deja publicat în volum (vezi Încercări desculțe, apărut la Editura Risoprint, Baia Mare, 2009, pag. ...), numit, chiar așa ... femeie, scris, după cum se observă, ,,07 martie - Baia Mare – undeva în noapte”. Iată-l!

Dumnezeu a vrut ca omul
să nu fie singur pe pământ
atunci i-a dăruit acestui om
un mărţişor
i-a dăruit o femeie
i-a dat un nume
femeie
îşi merită numele de femeie
din femeie a făcut   MAMĂ
un nume la fel de frumos
un nume la fel de mărit
o dumnezeire

iată de ce a lăsat
Dumnezeu femeia spre ajutor
spre a fi mamă
Dumnezeu i-a dăruit femeii
primăvara  în suflet 
vara  în inimă
toamna în braţe
iarna de la tâmplă
i-a dăruit-o bărbatului
să-i fie şi lui mărţişor
dăruit de femeie

eu
aici îi voi spune mamă
cu privirea curată şi frumoasă
de primăvară
cu inima caldă de vară
mereu
mereu cu braţele încărcate
precum o toamnă

de ce nu a dăruit Dumnezeu
iarna femeii?
o femeie nu poate să fie rece
o femeie nu are răceală în suflet
iar cea care le are
nu este nici femeie
nu este nici mamă
o femeie este doar curată
curată şi albă ca o iarnă

curat şi alb
îi va fi sufletul şi inima
asta până dincolo de moarte
şi-atunci o vom slăvi
pentru că o mamă sau o femeie
nu are voie să moară
NICIODATĂ

Iar, al doilea poem, dedicat femeii, este din volumul în curs de pregătire, ,,Încă un gând. Taine” – aflat în manuscris.
iubita mea azi îți mărturisesc

iubita mea azi îți mărturisesc,
doar astăzi am curaj de-a-ți spune,
vreo zece mii de vorbe bune,
așa ca să mă spovedesc.

la pop-am alergat degrabă
să-i spun și poate-n rugăciune
să te apropie de mine,
el mi-a răspuns că are treabă.

acum chiar nu știu ce să fac,
aștept o altă zi mai norocoasă,
de mine aproape să te-atrag.

nu sunt frumos dar am virilitate,
de vrei să vezi eu zic să-ncerci
și o să vezi că-mi dai dreptate.

8 februarie 2013 – Baia Mare
Și, o ultimă explicație – Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

,,În anul 1977Adunarea Generală a ONU  a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 Martie -  Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost încheiat. Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și in principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniu ONU pentru condiția femeii”.
Femeie, mamă, bunică, iubită – numiți-o cum vreți, dar cinstiți acest nume, pentru că acolo unde există înțelegere, armonie, bucurie există la mijloc o femeie, o mamă. Eu, de-aici înainte, îi voi spune MAMĂ. Mama aduce împăcarea și liniștea, aduce fericirea și înțelegerea. Gândiți-vă cât haos ar fi în viața noastră dacă nu ar fi femeia-mamă – cea care alină durerea, cea care înțelege totul, cea care iubește necondiționat. Și, mai spun un lucru – vai de casa fără de mamă!
Mama – cea mai scumpă ființa de pe pământ. Mama – cea care ne-a purtat pe brațe, ne-a învățat primii pași spre lume, ne-a învățat prima vorbă ce-am rostit-o. Mama – ne-a protejat și apărat, și-ar fi în stare s-o facă ori de câte ori ar fi nevoie, chiar cu prețul vieții Dumisale. Mama – cea care s-a lăsat pe ea, pentru a dărui celor din jurul ei. Mama – ființa fără de care nu puteam veni pe pământ! Iubire, fericire, armonie, bucurie, stimă, respect – sunt doar câteva din  cuvintele ce sunt cuprinse între granițele cuvântului MAMĂ.
Mde la minune, mereu, măreție;
Ade la armonie, amabilitate, ambiție;
M - de la muncă, miracol, mirific;
A de la adorație, ambasador, artă; 
La final, permiteți-mi să mă alătur și eu, celor care v-au dăruit flori, v-au dăruit zâmbet, v-au dăruit un sărut. În ceas aniversar, rostesc tradiționalul LA MULȚI și SĂNĂTOȘI ANI! Tuturor mamelor sau femeilor, Dreptul Dumnezeu să vă dăruie ceea ce meritați – cer senin, sănătate și bucurii fără de măsură, pace și liniște în suflet. Gândiți-vă la un singur lucru – viața fără voi nu ar exista, așa că, măcar în ceas aniversar, (cel puțin o dată în an, și-atunci de 8 Martie!), alăturat urărilor rostite, să mai adăugăm un singur cuvânt – MULȚUMESC!
Și-am pus în acest cuvânt – mulțumesc pentru că mi-ai dat viață. Mulțumesc pentru că ne-ați vegheat liniștea și somnul copilăriei. Mulțumesc pentru că ne-ați îndrumat primii pași! Mulțumesc pentru primul ghizdan pe care tot dumneata l-ai pregătit. Mulțumesc pentru curățenia și pentru toate sfaturile primite. Mulțumesc ... mulțumesc ... mulțumesc! Mulțumesc MAMĂ! Mulțumesc FEMEIE!


Vasile BELE - 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu