luni, 18 februarie 2013

O fi bine, o fi rău?! Regionalizarea din iunie 2013!


 Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, estimează că în luna iunie va fi finalizat cadrul pentru descentralizare şi regionalizare, subliniind că regionalizarea nu va presupune dezvoltarea judeţelor.
El a reafirmat că scopul principal al regionalizării este dezvoltarea echilibrată a României, aceasta fiind "la pachet" cu descentralizarea.
         'Ţinta noastră este ca în luna iunie să finalizăm cadrul pentru descentralizare şi regionalizare. Îl punem pe masa Guvernului, apoi va intra în dezbatere publică. După ce se modifică Constituţia, dăm drumul la alegerile pentru regiuni", a declarat Dragnea la Antena 3.
      El a subliniat că regionalizarea României nu implică desfiinţarea judeţelor, dar, în ceea ce priveşte prefecturile, acest lucru nu este încă sigur.
       Vicepremierul a adăugat că, la nivelul cetăţenilor, împărţirea ţării va însemna micşorarea numărului de salariaţi.
"S-ar putea ca un număr semnificativ din personalul actual din instituţiile publice să caute un nou loc de muncă, pentru că sunt acţiuni care merg în paralel. (...) Când la ministere vor fi mai puţine competenţe, nu mai pot rămâne tot atâţia oameni, pentru că nu prea mai ai ce să faci", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a mai spus că în cadrul CJ-urilor vor trece o serie de direcţii din deconcentrate, regiunea urmând a deveni autoritate de management, aşa cum există la ministere în prezent.       El a adăugat că structura de la regiuni nu va fi una nouă, ci va fi pe structura Agenţiilor de Dezvoltare Regională.
"Cetăţenii nu vor trebui să-şi schimbe actele, în viaţa lor nu se va schimba nimic în rău", a arătat ministrul Dezvoltării.
Acesta a arătat că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, se vor înfiinţa trei grupuri de lucru pe problema regionalizării/descentralizării.
"Descentralizarea înseamnă că statul vrea să intre peste tot, dar nu ajunge nicăieri. Şi atunci stabilim ce e competent la nivelul Guvernului şi vedem ce rămâne la nivel de comună, oraş, municipiu. (...) Autorităţile de management am putea să le ţinem cam un an la ministere, după care le transferăm. Vom arăta şi Comisiei Europene cum vor arăta ele", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale.
         După regionalizare, Liviu Dragnea consideră că ar putea urma creşteri salariale, dar şi că România poate câştiga sute de milioane de euro.

                                                                                    Valeriu Daniel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu