marți, 19 februarie 2013

Din acest an, 31 august devine oficial "Ziua limbii române"


 Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, 19 februarie 2013, cu 312 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi cinci „abţineri”, Proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept "Ziua limbii române”.
      Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011, iar Camera este forul decizional. De amintit faptul că "Ziua limbii române" este sărbătorită în data de 31 august şi în Republica Moldova.
     În 31 august 2012, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii "Zilei Limbii Române" în Republica Moldova, în care preciza că speră ca începând de anul viitor Ziua Limbii Române să fie serbată de românii din ţară şi din întreaga lume.
   Aşadar pe 15 ianuarie avem „Ziua culturii române”, pe 31 august avem „Ziua limbii române” , avem de asemenea instituţii culturale cum ar fi: Uniunea Scriitorilor din România,  Liga Scriitorilor din România, avem Institutul Cultural Român, avem Academia Română - dar în acelaşi timp avem... tot mai puţini cititori ai literaturii române!

                                                                                           Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu