joi, 21 februarie 2013

Lansarea “Romanian Book Review” şi semnarea acordului de parteneriat ICR – AMPT


Marţi, 19 februarie 2013, ora 13:00, în sala de conferinţe a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti) a avut loc un dublu eveniment: semnarea acordului de parteneriat între ICR şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, precum şi lansarea primului număr al revistei editate de ICR, intitulată Romanian Book Review”, publicaţie lunară, în limba engleză, cu un tiraj de 1000 de exemplare, difuzat gratuit prin rețeaua filialelor ICR din străinătate.
Primul moment al evenimentului a fost deschis de domnul Horia Gârbea, vicepreşedinte al ICR, care a precizat importanţa semnării acordului de parteneriat, un protocol între Institutul Cultural Român (reprezentat de profesor doctor Andrei Marga) şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Generale a Bucureştiului (reprezentată de directorul general Traian Radu Negrei, manager AMPT).
“Este un moment foarte important şi emoţionant pentru noi, fiind pentru prima dată când ICR – care numără chiar în consiliul său de conducere distinşi arhitecţi, distinşi edili care întotdeauna şi-au făcut auzită vocea în sprijinul patrimoniului bucureştean – realizează un parteneriar cu Primăria în acest important domeniu.”, a spus Horia Gârbea.
“Etalarea valorilor internaţionalizabile
“Suntem bucuroşi să semnăm un astfel de acord de cooperare. Desigur, ICR în ultima vreme a speriat un pic, i-a speriat pe cei care se ocupă de cultură, de reţelele consacrate. S-a creat impresia că noi vrem să ocupăm viaţa culturală internă. Vreau să precizez că nu asta dorim, aceasta intră în competenţa şi obligaţia altor instituţii, cum ar fi Ministerul Culturii. Dar, trebuie să fim cu toţii lucizi: prestigiul culturii româneşti se creează începând cu interiorul ţării. Evident, misiunea noastră va rămâne aceeaşi, de a promova prestigiul României în afară. Când spun că prestigiul se creează începând cu interiorul ţării, am în vedere în primul rând patrimoniul acestei ţări – monumente, arhitectură, personalităţi ale culturii. Ţara noastră a făcut prea puţine pentru a etala sub aspect urbanistic, arhitectural, faptul că au trăit oameni importanţi pe aceste meleaguri.”, a spus Andrei Marga.
“Colaborarea Primăriei Generale a Capitalei cu ICR a mai existat, fără un cadru instituţional, cum este un protocol de colaborare, în condiţiile în care avem deschiderea de a sprijini toate instituţiile centrale ale statului care pot contribui la crearea unei imagini reale a Capitalei.”, a spus Traian Radu Negrei.
Lansarea “Romanian Book Review” (RBR)
“Aceasta este prima publicaţie periodică apărută la ICR după schimbarea de subordonare şi de echipă, care a avut loc la mijlocul lunii septembrie 2012. Această revistă a fost una dintre primele iniţiative ale domnului Andrei Marga. Este firesc să edităm o revistă românească în care să fie prezentată, într-o limbă de circulaţie, producţia editorială din România, accesibilă unui public cât mai larg, potenţialilor traducători sau editori străini.”, a spusHoria Gârbea.
“Ne dorim să promovăm cărţile reprezentative care apar, pe mai multe domenii, pentru a oferi un întreg spectru asupra culturii din ţara noastră. (…) Revista ajunge în exterior, la ICR-urile din afară. Problema care rămâne este aceea de a alimenta bibliotecile de referinţă din lume. Tema principală la care încă ne gândim este: cum putem pune în relief cultura română, care a avut momente excepţionale dar şi sincope.”, a spus Andrei Marga.
“În mod programatic, această revistă se pune în serviciul culturii române scrise, fără a ocoli autori, supremul orgoliu fiind o cuprindere cât mai apropiată de imaginea reală a culturii române scrise. Foarte puţine texte din această revistă poartă o semnătură. Ehipa redacţională a decis să facă practic o muncă “anonimă” pentru că importantă nu este afirmarea cuiva, ci promovarea cărţii româneşti.”, a spus Gelu Negrea.
Andra Rotaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu