marți, 18 iunie 2013

Cine sunt eu?

Mă numesc Rogojan Mihai Ciprian. M-am nãscut în Baia Mare, în anul 1977, spre fericirea părinţilor mei, recunoscători că aveau din acel moment un bãiat.
La şcoala şi acasă, până la vârsta de 12 ani, am fost învățat că munca şi disciplina sunt esenţiale pentru dezvoltarea unui tânăr. La Revoluţia din Decembrie 1989 aveam această vârstă şi de abia după această dată am înţeles ce îi lipsea sistemului în care am crescut: libertatea şi concurenţa.
Am terminat Liceul de Artă din Baia Mare, orele de studiu şi dăruirea dascălilor mei ajutându-mă ca la absolvire să am abilitatea de a cânta la vioară, pian şi, mai ales, la instrumentele de percuţie.
 Ce am făcut până acum?
 Apoi, bineînţeles, m-am înscris la facultate. Tatăl meu, economist de meserie şi conducător al unei mari unităţi agroindustriale din Baia Mare, nu privea cu ochi buni alegerea mea, respectiv Conservatorul. Îmi spunea: „Ce o să faci, măi băiete, ca profesor de muzică? Ce viitor îţi va rezerva ţie terminarea acestui profil?”. În schimb mama, fiind cadru didactic, a înţeles că, în firea lucrurilor, este important să faci ceea ce îţi este dat, cu condiţia ca acest lucru să-l faci bine şi corect pentru cei din jur şi pentru tine, ca împlinire personală. Am absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Grigore Pop, specializarea mea fiind de profesor de percuţie, licenţiat cu nota 10 (zece).
La acea vreme nu m-am gândit că la un moment dat voi ajunge celebru. Prima mea intenţie, ca simplu om al muncii, a fost de a reveni după facultate în Baia Mare, ca să fiu cadru didactic la Liceul de Artă din Baia Mare, instituţie în care m-am dezvoltat. Timp de trei ani am avut satisfacţia de a lucra cu elevii, de a fi profesor.
În scurt timp, cu un grup de prieteni, toţi absolvenţi de Conservator, am creat formaţia Sistem. Care a devenit şi este şi în acest moment un proiect muzical unic la nivel mondial, pentru care a meritat să fac, timp de trei ani, naveta Baia Mare – Cluj pentru repetiţii, fără să mă gândesc că vom ajunge atât de departe.
Activitatea mea artistică este binecunoscută. Împlinirea mea artistică s-a realizat într-o seară magică, când mi-am dat examenul vieţii cântând pentru România la Eurovision. În anul 2005, la Kiev, peste 35 de state din Europa şi-au prezentat cei mai buni artişti. A fost pentru prima dată în istoria post-decembristă când România a fost reprezentată de o trupă atipică şi de o voce ieşită din tipare – Luminiţa Anghel.
În această scrisoare nu vă pot explica ce înseamnă pentru un român să i se cânte Imnul României! Am simiţit solemnitatea unui astfel de moment împreună cu colegii de la Sistem, atunci când, alături de preşedintele şi primul ministru al României, domnii Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, am fost prezenţi, în anul 2007 la Bruxelles, în ziua în care ţara noastră a devenit stat membru al Uniunii Europene. In decembrie 2012 am ajuns senator si sunt mandru ca fac parte din noua generatie de politicieni.

                                                           Cu respect,

                                                   Rogojan Mihai Ciprian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu