luni, 4 ianuarie 2016

Cele 4 modele de dragoste evolutivă

Dragostea înseamnă altceva pentru fiecare persoană în parte, deoarece și noi suntem persoane diferite. Cu toate acestea, cercetătorii au identificat care sunt cele 4 modele de dragoste evolutivă în jurul cărora gravităm atunci când iubim pe cineva, iar în acest articol, vă invităm să le descoperiți.
În fiecare poveste de dragoste, este ceva normal ca partenerii să se regăsească într-un tipar anume de a iubi, deoarece în ciuda diferențelor, există și asemănări ce reies din faptul că fiecare avem în noi ca ființe un amestec de sentimente și instincte, care pot exista fie individual, fie ca o combinație.
Studiile făcute pe cele 4 modele de dragoste evolutivă au arătat că partenerii care au un stil similar de a iubi, au tendința să aibă o relație de lungă durată; însă, există și posibilitatea ca stilurile să se schimbe în timp, deoarece cu toții trecem prin anumite experiențe. Iată care sunt aceste modele principale de iubire:
Modelul amical — în care relaţia se bazează pe o veche amiciţie. Atracţia sexuală apare relativ târziu, după ce s-a produs deja o legătură strânsă. Dragostea trăieşte în primul rând din interesele comune şi activităţile comune (vacanţe, hobby-uri, creşterea copiilor).
Varianta jucăuşă — se bazează pe seducţie, pe libertate sexuală și aventuri, fără să fie gândită ca o relaţie de durată. Promisiunile de fidelitate sunt adevărate pe moment, dar fără perspectiva unei durate mai lungi.
Dragostea altruistă — aşază plăcerea (binele) partenerului deasupra propriilor interese. Această variantă este marcată de dorinţa de a ajuta, de a se sacrifica.
Dragostea pragmatică — se caracterizează prin dorinţa de a crea o relație stabilă pe baze solide. Mai ales din motive financiare.
Iată ce spune sociologul german H. H. Bierhoff: „Satisfăcut pe deplin este doar cel care şi-a găsit propria sa formă de iubire. Trăim în perioada postmodernă; aceasta înseamnă că societatea îngăduie o multitudine de experimente în materie de dragoste”.
Spaţiul cel mai mare pentru experimente îl au celibatarii (cei care trăiesc singuri). După o durată de timp mai lungă, aceștia simt singurătatea ca o constrângere nesatisfăcătoare.
„Legătura în doi este o trăsătură distinctivă „, spune Helen Fisher, care studiază comportamentul uman. „În pofida noilor tipuri de jocuri de dragoste, omul nu devine mai sărac în sentimente.”
Bierhoff: „Dragostea nu poate fi eliminată. Dar ea nu este o noţiune statică, ci trebuie să se schimbe odată cu situaţia socială. Sentimentele noastre nu mai depind aşa de mult de sex ca înainte. Bărbatul şi femeia încep să semene din ce în ce mai mult în sentimentele lor, datorită unei educaţii mai liberale”.
În principiu, fiecare cuplu se concentrează pe unul dintre cele 4 modele de dragoste evolutivă, pe când unele cupluri le combină, sau trec de la o etapă la alta. Studiile au evidențiat însă că bărbații tind spre varianta jucăușă, pe când femeile înclină spre modelul pragmatic.Sursa Newsletter

                                                                
                                                                                          dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu