luni, 18 ianuarie 2016

O nouă întâlnire privind Școala profesională duală

 Astăzi, 18 ianuarie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, a avut loc o nouă întâlnire pe tema Școlii profesionale duale, la care au participat prefectul ing. Anton Rohian, Delia Ardelean și Vasile Ban, inspectori școlari generali adjuncți, Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, Oana Oșanu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, reprezentați ai patronatelor ș.a.
Prefectul Anton Rohian a declarat că are cunoștință despre numeroase cazuri în care adolescenții se mulțumesc cu diploma de Bacalaureat și nu văd niciun rost în a urma o școală mai departe. Acești tineri ar trebui să învețe o meserie, pentru a-și putea găsi un loc de muncă. Lor trebuie să li se explice și să li se arate la fața locului faptul că a munci într-o fabrică nu este un lucru înjositor, descalificant. În Maramureș nu este nevoie doar de manageri și directori de marketing, ci de strungari, lăcătuși mecanici, electricieni și sudori. Ing. Anton Rohian crede că, în ciuda activității desfășurate de AJOFM, la sate copiii nu cunosc faptul că este nevoie în economie de astfel de meseriași. Există disponibilitatea Camerei de Comerț și Industrie, precum și a agenților economici, de a colabora cu școlile în vederea angajării de forță de muncă tânără, dar și instituțiile de învățământ trebuie să își adapteze oferta în funcție de cerințele pieței. “Nu trebuie predate anumite materii doar ca să aibă profesorul ore, cu orice preț”, a spus Anton Rohian. Pe de altă parte, și Centrul Universitar NORD și-a arătat disponibilitatea de a-și adapta cursurile nevoilor pieței de muncă locale. O atenție deosebită a cerut prefectul să li se acorde copiilor de pe Valea Ruscovei; aceștia trebuie susținuți să se califice în meserii cerute de agenții economici din județ.
Delia Ardelean și-a exprimat îngrijorarea vizavi de scăderea dramatică  a populației școlare, previzionată a atinge 40% până în 2025. O altă problemă, privind abandonul clădirilor în care au funcționat școli sătești, și care ar putea fi folosite pentru calificarea forței de  muncă tinere, a fost ridicată de omul de afaceri Petre Mitru. De asemenea, a fost adusă în discuție situația de la Liceul Pedagogic Ucrainean “Taras Șevcenco”, unde, în plină iarnă, elevii nu beneficiază de încălzire. Referitor la această problemă, care va trebui soluționată în timpul cel mai scurt, prefectul ing. Anton Rohian a primit, în această dimineață, o scrisoare din partea Excelenței Sale Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la București.


                     Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu