Cele mai recente studii ştiinţifice publicate de
Men's Health arată cele 40 de alimente care au acţiuni imunostimulatoare , de
consolidare şi protejare a inimii, oaselor, muşchilor, antinflamatoare şi din
care ar trebui să consumăm zilnic, să le avem în meniu cu regularitate.
1. Migdalele - reprezinta niste gustări bogate în energie si nu genereaza
colesterolul rău colesterol, datorită sterolilor, de asemenea sunt benefice
pentru diabetici reducand de zahărul din sânge. Sunt, de asemenea, bogate in
aminoacizi, care susţin nivelul de testosteron si musculatura in
crestere. Migdalele sunt, de asemenea, bogate in Vitamina E, care ajuta
apăra in cazul expunerilor prelungite la soare. Într-un studiu, cu
voluntari care au consumat 14 miligrame de vitamina E (Aproximativ 20 de
migdale) pe zi şi apoi s-au expus la lumina UV cei care au consumat migdale nu
au avut de suferit arsuri solare fata de cei care nu au consumat de loc. Si
pentru ca vitamina E este un antioxidant puternic, de asemenea, menţine
arterele sanatoase si impotriva radicalilor liberi. Nivelurile scăzute de
vitamina E sunt, asociate cu performanţe de memorie slabă şi declinul cognitiv,
spune nutritionistul Sari Greaves din New York de la Presbyterian Hospital-Cornell.
2. Seminţele de in - sunt bogate în proteine si fibre, aceste mici
seminţe oferă cantitate importanta de omega-3 si acizi graşi, acizi, care reduc
petele de pe piele prin continutul de fier si reduc ridurile fine. British
Journal de Nutritie a raportat că participanţii la un studiu care au mancat
aproximativ o jumătate de lingurita de seminte de in pe zi timp de 6 saptamani
au prezentat o hidratare puternica a pielii, au stopat roseata (eritroza) si
iritatiile. Un studiu recent, comparativ, de 60 de zile, pe persoane cu
colesterol ridicat (mai mare de 240 mg / dL) si care au consumat 20 de grame de
seminte de in pe zi, au relevat faptul ca aceste au avut reglari ale
colesterolului. Semintele de in se pot consuma cu iaurt, in salate sau cu fulgi
de ovaz.
3. Roşiile - Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre
tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece contin mult licopen si
antioxidanti ; şi tomatele prelucrate sunt la fel de puternice ca si cele
proaspete, deoarece este mai uşor pentru organis de a absorbi licopenul.
Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de cancer al :
vezicii urinare, pulmonar, de prostată, de piele si stomac, precum şi reducerea
riscurilor bolilor coronariene. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi
cauzate de razele ultraviolete, ceea ce ajuta la lupta impotriva
ridurilor.
4. Cartofii dulci - sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti
tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente. În plus
acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumatori, previn
diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, un antioxidant care poate
spori metabolismul de nutrienţi şi al sistemului imunitar, protejaza
împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV,
cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Ce este mai
important insa este continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte
ridurile prin stimularea producerii de colagen. Un recent studiu în American
Journal of Clinical Nutrition a constatat că voluntarii care au consumat 4
miligrame de vit. C (aproximativ o jumatate de cartof dulce mic) pe zi
timp de 3 ani a scăzut la apariţia ridurilelor cu 11%.
5. Spanacul - Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu
inima unui om sanatos. O masa cu spanac inseamna aport sustinut de
minerale esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de
luteina, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor.
Plusul de vitamine si nutrienti pot susţine densitatea minerală osoasă, atacul
de prostata al celulelor canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta
impotriva cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, al fluxului
sanguin la nivelul penisului. "Popeye a fost ajutat de ceva ", spune
Susan Bowerman, director adjunct al Centrului pentru Nutritie Omului la
Universitatea din California , la Los Angeles.
6. Rozmarinul - Acidul carnosic găsit în acest condiment sa
demonstrat că reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40 la
suta, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimia. Acid Carnosic pare să determine un
proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale
radicalilor liberi, care agravează efectele unui accident vascular cerebral. De
asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi
efectele generale ale îmbătrânire.
7. Somonul salbatic - un sfert de portie de somon inseamna aproximativ
2.000 de miligrame de acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic
(EPA), omega-3 acizi graşi, care servesc drept ulei pentru imbunatairea
activitatii cerebrale , un adevarat "brain's hardware" .
Un studiu din 2008 la Universitatea din Cincinnati, de exemplu, a constatat că
ţesutului creierului uman intre 65 de ani - la 80 de ani cuprinse DHA cu
22% mai puţin decât tesutul cerebral uman intre 29 - la 35 de ani.
"Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor ,
începe consumarea de omega-3 acum", spune William Harris, Ph.D., un
cercetator de nutriţie la Universitatea din Dakota de Sud. De ce este atât de
importanta sa fie somon salbatec? Datorită faptului că peştii de crescătorie,
sunt îngrăşati cu soia, soia care distruge uleiul Omega 6 si astfel pot
fi la fel periculosi ca un
cheeseburger. Obiectivul - cel puţin două porţii pe săptămână de somon
salbatic, spune Joan dietetician Salge Blake, autor al : Nutrition and You.
8. Afinele - "Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta
la prevenirea unor boli de cancer si boli de inima " spune Ryan Andrews,
director de cercetare la Precision Nutrition, în Toronto, Canada. Pe langa
faptul ca sunt bogate în fibre şi vitaminele A si C, acestea au puternice
proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai au mai
puternice actiuni antioxidante care neutralizează radicalii liberi cei care
cauzeaza probleme neuronale. Manancti o cana de afine pe zi şi daca se
poate optati pentru cele salbatice, deoarece acestea contin antioxidanti cu 26
% mai mult decit cele cultivate.
9. Ceaiul verde - este un antioxidant dovedit ca si anticancer si cu proprietati
anti-inflamatorii . Cercetatorii au descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu
doar ajută la prevenirea cancerului de piele, dar s-ar putea inversa, de
asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificările care
datorita expunerii indelungate a pielii la soare . Alte studii arata ca ceaiul
verde,infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot
stimula sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul la mai multe tipuri de
cancer.
10. Ciocolată - cu conţinut ridicat de cacao contine Flavonoide, un
nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste fluxul de sânge în creier, care
ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai
mare de 50% cacao conţine asa numitul Procyanidin tanin, care este de
asemenea găsit in vinul rosu si care să poată ţine artere flexibile şi
tensiunea arterială scăzută. Într-un studiu din Journal of Nutrition, femeile
care au baut cacao naturala cu un baton de ciocolată neagra, datorita
flavonoidelor au textura pielii mai buna şi rezistenta la razele UV
decat cele care au folosit aceleasi ingrediente dar nu erau din cacao naturala.
Răsfăţaţi-vă zilnic cu o uncie de cacao naturala pe zi pentru a obţine toate
beneficiile, spune nutritionistul Sari Greaves din New York Presbyterian
Spitalul-Cornell.
11. Tonul - acesta are un mic secret: Seleniu. Acest nutrient
ajută la păstrarea elastinei, o proteina care menţine pielea netedă şi este de
asemenea antioxidant, este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte
radicalilor liberi rezultati din expunerea la UV si care duce la deteriorarea
celulelor). Tonul este, de asemenea, o mare sursă de proteine, nu contine grasimi
rele şi mai contine cantitati insemnate de niacin care s-a dovedit a
ajuta la scăderea colesterolului. Cercetatorii de la Universitatea din
Rochester au determinat că niacinul ridică colesterolului HDL (tipul bun) si
scad trigliceridelor mai mult decit statinele. (Statine = medicamente de
sinteza care ajuta la scaderea trigliceridelor si colesterolului).
12. Morcovi - Gândiţi-vă la morcovi ca la niste baghete magice portocalii
foarte bune pentru ochi . Au o mare cantitate de vitamina A,
care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă
ca mai puţine celulele moarte se combina cu sebumul şi astfel nu
blocheaza porii. Morcovii contin, carotenoizi- compuşi solubile in
grasimi, care au rol pozitiv într-o gamă largă a diferitlor tipuri de
cancer, reduc riscul creerii de condiţii inflamatorii care favorizeaza
astmul şi artrita reumatoida.
13. Prunele uscate - sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la
prevenirea osteoporozei. "Ele, de asemenea, conţin o fibră numită inulină,
care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai acid în tractului
digestiv ", spune Bowerman. "Acesta la rândul său, facilitează
absorbţia de calciu. "
14. Cerealele
integrale -fulgi de ovăz, făină de
grâu, orz, orez brun, sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor inflamate
menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul
alimentat cu oxigen. Cerealele integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar
eliberarea celor zaharuri este încetinită de fibre. O jumatate de cana de
cereale integrale contine 10 grame de proteine iar, ele furnizeza , un
echilibru energetic muscular.
15. Vin roşu - contine resveratrol-un compus natural care scade
LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge, vinul roşu- poate fi
numit cu adevărat un lifesaver. Potrivit unui studiu pe 6.000 de pacienţi în
Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, spune ca exista 97% mai
multe şanse pentru a ajunge la 85 de ani, dacă se menţine consumul de alcool pe
zi, la mai puţin de 2 pahare pe zi. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa
bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de
sânge din inima şi face mai putin probabila moartea de boli
cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.
16. Iaurtul - Beneficiile culturilor de iaurt sunt de
necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru
corp, deoarece păstreze tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul
imunitar şi oferă protecţie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile
sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta "culturi vii şi
active."
17. Avocado - este plin de grasimi mononesaturate, este de
asemenea, bogate în acid folic, vitamina B solubila in apa care vă ajută la
scădea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de
sângelui prin vaselor de sânge. Este indicat sa mancati avogado de
două ori pe săptămână.
18. Nucile -
sunt mai bogate în in omega-3 decat somonul, sunt încărcate cu polifenoli, care
pastreaza inima sanatoasa. Au protenine mai multe decit carnea de pui. Alte
fructe cu coajă combina doar una sau două dintre aceste caracteristici, nu
toate trei. O portie de nuci (aproximativ 1 uncie) sau şapte nuci este
binevenita oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.
19. Curcumă sau
turmeric - Curcumina, polifenol care
oferă nuanţa galbena si lupta împotriva cancerului datorita
proprietăţilor anti-inflamatorii şi activităţilor de combatere a
tumorilor date de proprietatilor anti-angiogeneza. Cercetatorii de la UCLA au,
constatat că acesta combate acumularea de placi amiloide în creier si a
blocajelorcare pot provoca Boala Alzheimer. Turmericul in India , spun
cercetatori, ar putea explica de ce atât de puţini dintre cetăţenii acestei
ţării au aceasta boala, în timp ce statistica arata ca in SUA procentul este de
aproape 13%, în conformitate cu Alzheimer's Association.
20. Fasolea
neagra - Oamenii care mananca o
portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu38 %, potrivit
unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Şi în timp ce celelalte tipuri de
fasole sunt, de asemenea, bune pentru inima, fasolea neagra este imbatabila
pentru a stimula intelectul dvs, deoarece contine antociani, compusi
antioxidanti care s-au dovedit a îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagra
este de asemenea, bogata in nutrienţi, inclusiv proteine, grăsimi
sănătoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.
21. Merele -
Un mar pe zi reduce inflamatiile de orice tip, datorită quercetin, un
flavonoid, găsit si în ceapa rosie. Quercetin reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer,
Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar. Optati daca aveti
posibilitatea pentru Delicious Red, ele conţin mai inflammationfighting
antioxidanţi.
22. Crabul Alaskan King - are continut ridicat în proteine si este sarac in
grasimi, are un continut ridicat de zinc. "Zincul este un antioxidant, dar
mai important, este ca acesta contribuie la susţinerea masei osoase
sănătoase şi a sistemului imunitar ", spune Bowerman.
23. Rodiile - sucul din fructele biblice cu multe seminţe pot reduce riscul de
cele mai multe tipuri de cancer, datorită polifenolului numit ellagitannins,
care dau fructelor culoarea rosie. De fapt, un studiu recent de la UCLA a
constatat că sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulele cancerului de
prostata.
24. Pak Choy - sunt legume crocante crucifere "Bok Choy este bogat in
calciu, precum şi vitaminele A si C, acid folic, fier, beta-caroten, şi potasiu
", spune antrenorul celebritatilor Teddy Bass. Potasiul păstrează muschii
si nervii sub control în timpul scăderii tensiunii arteriale, cercetatorii
sugerează că beta-carotenul poate reduce riscul de cancer pulmonar cât şi al
vezicii urinare.
25. Stridiile - Crustaceele , în general, sunt o sursa excelenta de zinc, calciu,
cupru, iod, fier, potasiu, seleniu . "Dar carnea cremoasa de stridii
este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului şi a
proteja împotriva cancerului de prostată", spune Bass.
26. Broccoli - O cana de broccoli conţine o doză consistenta de calciu, precum şi
mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus faţă de marimea sa are
o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv-A, C, şi-K şi sulforafan
fitonutrienti, iar studiile de la Universitatea Johns Hopkins sugerează are
proprietati anticancerigene puternice.
27. Kiwi - acest fruct datorita continutului mare de potasiu
protejeaza oasele. "Este de asemenea, bogat in vitamina C si luteina, un
carotenoid care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima, "spune
Bowerman. "Eu încerc să mănânc cel puţin unul sau două kiwi pe saptamana".
28. Uleiul de măsline Varietatea extra-virgin este bogat în beneficele
grasimi mononesaturate. "Acizii graşi şi polifenolii reduc inflamtia
celulelor şi articulaţiilor, "spune Grieger. Un studiu în revista
Nature a constatat că este la fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza ) la reducerea inflamaţiei
spune Bowerman.
29. Prazul - "Prazul poate sprijini
activitatea sexuală şi pentru a reduce riscul de cancer de prostată
", spune Michael Dansinger. M.D., un profesor asistent de medicină
şi un cercetător al obezităţii la Tufts-New Anglia Centrul Medical, în Boston .
"Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-l la
supe, sautés, salate şi ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz.
"Acest var" al usturoiului si al ceapei contine, de
asemenea, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu şi, şi acestea sunt, de
asemenea, bogate in acid folic, vitamina B.
30. Anghinarea - Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogata in fibre.
Conţine mai mult magneziu şi potasiu decat orice alte legume. Frunzele sale
sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi polifenoli, antioxidanti care pot
reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajuta la
mentinerea sistemului imunitar.
31. Ardeiul iute - stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia
sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor ", spune Petersen. In plus,
ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare
fără a creşte conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de
asemenea, bogat in beta-caroten, care se transformă în vitamina A, capsaicina
lupta de aemenea cu infecţiile din sângelui, inhibă neuropeptidele (substante
chimice care cauzează inflamaţie). Un recent studiu în revista Cancer Research
a constatat că ardeiul iute este un eficient imotriva cancerului de prostată.
Toate acestea de la o jumătate de ardei iute (sau 1 lingură de fulgi de chili),
în fiecare zi.
32. Ghimbirul - contine gingerol, studiile au dovedit are un efect deosebit de eficace
împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate consuma proaspat sau adugat
in diferite sosuri.
33. Scorţişoara - cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai ales in mancarea
indiana , scorţişoara este bogata în antioxidanţi care inhibă coagularea
sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv in respiratia rău
mirositoare. Unele studii "sugereaza de asemenea, că ar putea
ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand riscul de diabet de tip 2,
"spune dietetician Nancy Clark, autor al Sports Nutrition Guidebook."
Ce e mai mult, ea poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange,
incercaţi o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de
ovăz."
34. Ouăle - Cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai
mult in greutate decât cei care consuma acelasi mic dejun ca si numar de
calorii, conform unui studiu al International Journal of Obesity. Consumati de
asemenea gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din
galbenus datorita mineralelelor si nutrientilor compenseaza efectul colesterolului
si dau si senzatia de satietate.
35. Smochinele - Bogate in potasiu, mangan, si antioxidanti, de asemenea regleaza
nivelul pH-ului în organism, făcând este mai dificila invazia de agenţi patogeni,
spune Petersen. Fibrele din smochine pot determina scaderea zahărului din sânge
reducerea riscul de diabet zaharat şi metabolice sindrom. Selectaţi smochine
cat mai inchise la culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte fibre.
36. Ciupercile - sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul brun! Dar
ciupercile sunt bogate în ergothioneine antioxidant care protejeaza cresterea
anormală a celulelor. "Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer ",
spune Bowerman, care recomandă o jumătate de ceaşcă o dată sau de două ori pe
săptămână. " Gatiti-le in vinul rosu, care contine resveratrol si astfel
puterea lor imunitara creste. "
37. Ananasul - Amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime şi în special,
bromelaina este ca un cocktail anti-inflamatoriu. Ananasul de
asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a
degenerescenţei maculare, spune Grieger. O jumatate de ananas de doua sau trei
ori pe saptamana este portia ideala.
38. Suc de fructe
sau suc de legume - Într-o 2006 Universitatea
din Florida de Sud a facut un studiu cu persoanele care baut trei sau mai
multe pahare de 4 uncii de suc de fructe sau suc de legume în fiecare
săptămână, de-al lungul anilor. Rezultatele au relevat faptul ca au fost cu 76%
mai puţini cei care au dezvoltat boala Alzheimer decat cei care beau mai puţin
suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat de polifenoli, antioxidanti
ce se se gasesc in fructe si legume protejeaza celulele creierului de efectele
cauzate de bolile cronice, spune autorul studiului, Amy Borenstein, Ph.D.
dr. IULIAN COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu