joi, 6 aprilie 2017

Maramureşul are buget!

Consilierii maramureşeni au aprobat în şedinţa extraordinară de ieri, 4 aprilie, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Maramureş. Şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea, a arătat că „cerinţele sunt mari” din partea tuturor instituţiilor, iar posibilităţile de finanţare sunt limitate. Există capitole unde sumele au crescut mult faţă de anul trecut, la fel cum există instituţii unde istoria neacoperirii salariilor pare să se repete.

Lipsesc banii de salarii

Pentru anul 2017, bugetul propriu al judeţului Maramureş a fost stabilit la aproape 402 milioane de lei, la venituri, şi în jur de 413 milioane de lei la cheltuieli, cu un deficit de circa 11,5 milioane de lei. Faţă de 2016, a scăzut fondul de rezervă bugetară, suma din acest an fiind de 1,5 milioane de lei. În ce priveşte învăţământul, au fost alocate aproape 35 de milioane de lei, dar a fost semnalat un deficit la capitolul salarii. „Vorbim de aproape 35 de milioane de lei pentru cele şase şcoli speciale pe care le avem în subordonare. Pentru salarii e un oarecare minus, deoarece nu există încă resurse bugetare alocate de la stat până la finele anului, dar e o situaţie care se repetă an de an. Sunt convins că la jumătatea anului vom primi, în urma rectificării, sumele necesare”, a punctat preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea. Sincope în acordarea salariilor ar putea să existe pe final de an şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş. Asta deoarece sumele alocate nu acoperă ultimele trei luni din 2017. Oficialii CJ Maramureş speră însă ca soluţia să vină în luna august, atunci când se va face o rectificare bugetară la nivel central. La sănătate s-au repartizat 3,3 milioane de lei, din care 2,5 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi 830.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare.

Mai mulţi bani la anumite capitole

În schimb, reprezentanţii CJ Maramureş au anunţat că bugetul de la Cultură a fost majorat cu circa 50 %. „În ce priveşte bugetul pentru cultură, acesta e unul îndestulător pentru acest moment. Am avut discuţii cu fiecare instituţie din subordine. Şi acolo cheltuielile de funcţionare sunt asigurate pentru toate instituţiile, la fel salariile, iar unele instituţii au primit bani şi pentru investiţii urgente. Bugetul pentru cultură a crescut cu 50 % faţă de cel de anul trecut, având în vedere că ne aşteaptă un an important cu centenarul Marii Uniri, e normal să alocăm din acest an sume suplimentare pentru pregătirea acestui eveniment extrem de important pentru Maramureş”, a punctat Gabriel Zetea. Mai mulţi bani vor fi direcţionaţi şi către tineret. „Bugetul pentru tineret cu o creştere substanţială faţă de anul trecut, primul în care organizaţiile de tineret au avut finanţare de la CJ. E o creştere cu peste 50 %”, a precizat şeful administraţiei maramureşene. O altă investiţie importantă pentru Maramureş, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, va beneficia de o sumă de aproape 102 milioane de lei.

Sume constante

Sunt şi capitole unde sumele au rămas constante, fiind aproximativ aceleaşi ca şi anul trecut. E cazul religiei, unde a fost prevăzută suma de un milion de lei. De asemenea, la sport s-au alocat 2 milioane lei. Pentru transporturi, sunt prevăzute aproximativ 95 de milioane lei. Din totalul acestei sume, în jur de 24 de milioane lei sunt pentru întreţinerea drumurilor judeţene. Alte 5 milioane lei vor ajunge la Aeroportul Internaţional Baia Mare, pentru funcţionare, iar 15 milioane lei sunt destinate plăţii pentru o parte din lucrările efectuate la aeroport, dar şi pentru alte investiţii urgente, astfel încât aeroportul să devină funcţional în cel mai scurt timp.

Autor: Camelia Tocaci
Sursa: Graiul Maramureşului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu