marți, 27 noiembrie 2018

Mai puţine ore la şcoală pentru elevi! Se modifică legea educaţiei. Cele mai mari schimbări, la gimnaziu!


  Elevii vor avea mai putine ore! Parlamentarii vor sa stabileasca prin lege cate ore vor sta elevii la scoala, si nu prin ordin de ministru cum este acum. Acestia considera ca elevii sunt supraaglomerati in acest moment, iar daca proiectul va fi aprobat, scolarii ar urma sa petreaca mai putine ore la scoala. Cea mai drastica taiere se aplica pentru elevii din invatamantul preuniversitar.
Mai exact, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe saptamana pentru elevii din clasa pregatitoare pana la clasa a IV-a. Spre comparatie, in prezent elevii invata 19-20 de ore pe saptamana la clasa pregatitoare (au maximum un optional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a si a III-a, iar in ultima clasa de invatamant primar, elevii au minim 21 de ore si maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
 Elevii de clasa a VIII-a vor sta cu 9 ore mai putin la scoala
 La gimnaziu, proiectul de lege initiat de Liviu Marian Pop prevede cele mai drastice taieri. Proiectul introduce termenul de "medie" de 25 de ore pe saptamana pentru gimnaziu.
 In prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe saptamana.
"Doresc sa multumesc colegilor senatori care astazi in sedinta Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din Senatul României, au votat Propunerea legislativa pentru modificarea art.66 din Legea educatiei nationale nr.1/2011. Aceasta propunere legislativa vine in sprijinul elevilor, e o reglementare a numarului de ore la clasa, 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal", a scris in urma cu o zi Liviu Marian  Pop pe Facebook.
 Acesta a spus ca, "din 2016, Guvernul Ciolos a aprobat planurile-cadru pentru invatamantul gimnazial astfel: 26-28 de ore pe saptamana pentru clasa a V-a, 28-30 de ore pe sapt. la clasa a VI-a, 31-33 de ore la clasa a VII-a si intre 31-34 de ore la clasa a VIII-a. Sper din suflet ca saptamana viitoare in Plen, sa fie reparata aceasta greseala si in consecinta, sa fie votat acest raport care aduce o modificare substantiala", a completat el.
 In prezent, planurile-cadru pentru clasele primare, valabile din 2013, arata ca la clasele primare orele saptamanale pe care le urmeaza un elev sunt astfel:

Clasa pregatitoare: minimum 19 ore, maximum 20 de ore
Clasa I-a: minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a II-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a III-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a IV-a minimum 21 de ore, maximum 22 de ore

La gimnaziu, planurile cadru adoptate in 2016 arata ca orele saptamanale pentru fiecare parte in clasa sunt:

Clasa V-a: minimum 26 de ore, maximum 28 de ore
Clasa a VI-a minimum 28 de ore, maximum 30 de ore
Clasa a VII-a minimum 31 de ore, maximum 33 de ore
Clasa a VIII-a minimum 31 de ore, maximum 34 de ore

Propunerea a ajuns la Comisia de invatamant din Senat, iar printre initiatori se afla si actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.



Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalÎnvatamânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu