joi, 15 noiembrie 2018

De la garda austriacă la căpitanii lui Mihai Viteazul de la Alba-Iulia!

În România mai există din păcate o mentalitate de slugărnicie faţă de marile puteri care ne-au cotropit vremelnic. Un fel de sindrom Stockholm? Consider că, în anul Centenarului, să defileze permanent garda austriacă în Cetatea Unirii de la Alba-Iulia reprezintă o ofensă la adresa istoriei poporului român. De la 1699 românii ardeleni au fost supuşi, mai ales în secolul XVIII, de o politică sistematică de asuprire şi deznaţionalizare de către austrieci. Românilor ortodocşi li s-a interzis să-şi păstreze credinţa, iar generalul austriac Bucow a distrus, la 1763, cu tunurile toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din Ardeal. Mai mult, împărăteasa Maria Tereza a luat munţii ciobanilor români să le ofere oraşelor săşeşti, iar sfinţii năsăudeni au fost ucişi sau închişi pentru că nu doreau să renunţe la dreapta credinţă strămoşească. Cu toţii ştim de ce s-au răsculat românii sub conducerea moţilor Horea, Cloşca şi Crişan. Românii nu au mai suportat asuprirea austriacă. La ordinul cancelariei aulice, Horea şi Cloşca au fost traşi pe roată la 1785. Politica de asuprire naţională a continuat pe parcursul secolului XIX, austriecii au cauţionat dualismul, iar Avram Iancu a fost umilit de poliţia austriacă. Tot datorită „drăguţului” de împărat vienez memorandiştii au fost băgaţi la beci, pentru că au cerut drepturile românilor. În acest context solicitarea asociaţiei clujene Neamunit către primarul Hava al oraşului Alba-Iulia mi se pare de bun simţ şi corectă. Nu poţi elogia ocupantul cu parade permanente în anul când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Iată ce au scris cei de la Neamunit:
”Pentru cei care “ slăvesc parada gărzilor austriece “ din cetatea Alba – Iulia. La 12 noiembrie 1763, pe platoul de la Slava a avut loc execuţia celor găsiţi vinovaţi de revolta din luna mai. (“De doi ani noi suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi! – şi apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!”. Cuvintele înflăcărate ale bătrânului au dat roade. Soldaţii care urmau să depună jurământ de credinţă faţă de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos,în semn de protest şi nesupunere.) Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, „pentru că i-a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…” – după cum se arată în sentinţa de condamnare. Împreună cu Atanasie au fost martirizaţi prin spânzurare, „pentru aceeaşi vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu, alte nouăsprezece persoane fiind supuse bătăilor cu vergi; mulţi dintre cei bătuţi au murit sub lovituri. Capetele celor martirizaţi au fost ridicate pe pari la poarta caselor în care locuiseră, iar bucăţi din trupurile ciopârţite au fost aşezate la răscruci de drumuri. Primid moarte martirică, Atanasie şi-a vărsat sângele pentru credinţa strămoşească şi pentru drepturile românilor transilvăneni. De atunci şi până astăzi, cinstirea memoriei lui se face neîntrerupt în conştiinţele ortodocşilor năsăudeni, iar mărturiile vremii îi aşază alături pe cei trei care au pătimit împreună cu el.“
Asociația Neamunit a cerut printr-o petitie Consiliului Județean, dl. Primar Hava si altor foruri competente desființarea acestor parade si înlocuirea costumațiilor austriece cu uniforme de epoca romane si dacice, uniforme din timpul lui Mihai Viteazul precum si uniforme ale soldaților romani din primul război mondial! Deocamdată primarul Mircea Hava nu a răspuns petiţiei şi nu pare că vrea să schimbe paradigma „austriacă” a gărzii istorice a ocupantului. Se simte bine se pare când aduce elogii pentru cei care au asuprit poporul român? Schimbarea gărzii austriece este o chestiune de moralitate publică în anul Centenarului. Această gardă istorică a cetăţii poate fi schimbată cu una reprezentând căpitanii şi haiducii lui Mihai Viteazul, care a intrat în Cetatea Unriii la 1 noiembrie 1599 şi a decretat mai târziu: ”Şi hotarul Ardealului… pohta ce-am pohtit… Moldova, Ţara Rumânească”. Îmbrăcaţi în costumele de la 1600 căpitanii Viteazului, fraţii Buzeşti, Radu Calomfirescu, Baba Novac, Deli Marcu sau Popa Stoica pot simboliza corect din punct de vedere al adevărului, garda istorică a Cetăţii Unirii în anul Centenarului şi nu numai. După ce ne-au luat resursele naturale austriecii, acum le dăm la liber și istoria? Să începem să avem demnitate și să promovăm istoria românească la Alba-iulia.


Ionuţ Ţene


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu