joi, 15 noiembrie 2018

Votul împotriva României

La cel mai cumplit document politic pe seama țării noastre, un veritabil rechizitoriu la adresa României, au pus umărul și cîțiva români. În afara lui Klaus Iohannis, care în ultima vreme, folosește orice apariție pentru a face acuze grosolane la adresa Guvernului și pentru a diminua încrederea în țara pe care o conduce, s-a mai afirmat un grup de ”patrioți”.




Rechizitoriul la adresa României a fost susținut și semnat de europarlamentarii români Daniel BUDA, Marian-Jean MARINESCU, Siegfried MUREŞAN, Cristian Dan PREDA, Theodor Dumitru STOLOJAN, Traian UNGUREANU, Adina-Ioana VĂLEAN şi Mihai ŢURCANU, din partea Grupului Popularilor Europeni. Mai trebuie s-o adăugăm pe Monica Macovei (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) care, de ani și ani, prestează cu succes împotriva țării sale. Ce-i poate mîna în luptă pe acești compatrioți atît de otrăviți la adresa țării lor? O primă explicație ar fi că toți aceștia au urmat poziția grupurilor politice europene din care fac parte. Mărturisesc că o asemenea explicație mi se pare subțire.
Nici unul dintre ei nu s-a dovedit loial și fidel unui grup sau unei idei politice. Exemplul cel mai convingător este cel al Monicăi Macovei. După tărăboiul constant împotriva Guvernului de la București și după votul împotriva României de la rezoluția de marţi, la o zi, Monica Macovei a anunțat că demisionează din partidul care nu există, numit M10, și care partiduş a fost reprezentativ pentru capacitatea sa de a genera proiecte și idei și de a convinge oamenii să o urmeze. Demisia din fantoma politică M10 nu este decît o știre din care nu putem citi decît dorința Monicăi Macovei de a găsi un alt culcuș politic profitabil. Fără un loc în Parlamentul European, Monica Macovei devine o anonimă. Şi un om cu probleme de leafă. O asemenea ipoteză ne îndemnă să legăm demisia Monicăi Macovei din caraghiosul M10 de o regrupare. Acrul personaj politic își caută un nou loc pe listele de europarlamentar. Nu-i exclus să o vedem pe listele USR, susținut de diverse forțe, pentru a mai crește puțin în sondaje și pentru a se alege cu cîteva locuri în PE. Dacă prețul unui nou mandat de europarlamentar este un vot împotriva României, de ce nu? De ce au votat ceilați? Dacă și ei sunt presați de grija unui nou mandat de europarlamentar?
Mai prinde Theodor Stolojan un nou mandat de eurparlamentar, fiind nul la Bruxelles și nul în România? Sau Daniel Buda, și el nul în politica europeană și în cea europeană? Dar, dacă votează împotrivă, mai au o șansă! Şi Daniel Buda și Theodor Stolojan. De fapt, toți cei care au votat împotriva țării lor nu mai contează în partidele lor. În mod normal ar trebui să nu se mai afle pe liste. Cine s-o mai voteze pe Adina Vălean, și ea inexistentă în politica europeană. N-a depășit condiția de gazdă a soțului său la Bruxelles. Şi, totuși, și ea a votat împotriva României, deși nu mai are nici o șansă la un nou mandat. Poate a făcut-o doar pentru a da o mînă de sprijin la desemnarea lui Crin Antonescu pe post de numărul 1 pe listele PNL!
De ce europarlamentarii UDMR s-au abținut? Nu cred că Budapesta ar fi digerat o asemenea atitudine, cîtă vreme și ea se confruntă cu aceleași probleme.
Să fie votul împotriva României dictat de președintele Klaus Iohannis, o voce groasă și dură împotriva Guvernului PSD-ALDE? Nu realizează președintele că atitudinea sa este percepută ca fiind antiromânească, nu doar anti-PSD-ALDE? Personal, mă îndoiesc! Mai degrabă cred că pozițiile lui Klaus Iohannis țin de grosolănia și aroganța sa și nu au legătură directă cu votul celor pomeniți mai sus. Mai degrabă, cred că votul negativ al celor amintiți are un alt dirijor, în afara spectrului politic românesc. Comanda votului împotrva României pare că își are centrul de comandă în altă parte.
Evenimentele sunt în derulare și ne pot oferi mereu alte amănunte. Cu siguranță că definitivarea listelor de candidați la următoarele alegeri europarlamentare ne-ar putea ajuta să înțelegem comportamentul de marți și resorturile sale. Poate că este prea devreme să înțelegem ce ascunde această rezoluție și acest MCV, atît de perplexante pentru mulți dintre amatorii de politică.

Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu