luni, 11 noiembrie 2019

Top 5 drepturi ale profesorilor. Cadrele didactice NU pot fi inregistrate in timpul cursurilor!


 Drepturile profesorilor in anul scolar 2019- 2020 se refera, in principal, la eficienta activitatii scolare, dezvoltare profesionala, dar si la concediul de odihna anual.
Personalul didactic din invatamantul preuniversitar are drepturile si obligatiile prevazute, in principal, in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, in Ordinul MENCS nr. 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, precum si in contractul individual de munca si in contractele colective aplicabile.

Va prezentam mai jos un Top 5 drepturi ale profesorilor:

1. Dreptul la concediu platit pentru doctoranzi

Cadrele didactice au dreptul la concediu platit, timp de sase luni (o singura data), daca isi scriu teza de doctorat sau desfasoara lucrari in interesul invatamantului, pe baza de contract de cercetare ori de editare. Totusi, concediul trebuie sa fie aprobat de consiliului de administratie al scolii. 

2. Dreptul la 3 ani de concediu fara plata

Profesorii au dreptul si sa isi ia concediu fara plata in scop de specializare sau continuare a studiilor, timp de trei ani, intr-un interval de sapte ani.

3. Dreptul la decontarea transportului

De asemenea, cadrele didactice au dreptul de a beneficia, cu aprobarea consiliului de adminstratie al scolii, de acoperirea (integrala ori partiala) a cheltuielilor de transport si de participare la evenimente stiintifice, in strainatate.

4. Dreptul la 62 de zile de concediu pe an

Profesorul beneficiaza si de concediu de odihna anual, pe durata vacantei de vara, de 62 de zile lucratoare. Totusi, "in cazuri bine justificate", conducerea scolii "poate intrerupe concediul". De asemenea, desfasurarea concediului de odihna se va face si in functie de necesitatile organizarii examenelor nationale.

5. Dreptul de a preda fara sa fie deranjat sau inregistrat

Dreptul de a nu fi inregistrat audio si/sau video in timpul activitatii didactice este garantat cadrelor didactice. Cu atat mai putin, multiplicarea unor inregistrari nu este permisa fara acordul profesorului, chiar daca a existat consimtamantul pentru inregistrare.


Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu