vineri, 14 februarie 2020

De azi în zece zile



Cele zece zile rămase până la votul pe anticipate vor întoarce pe dos toate partidele. În tot acest timp PSD va rămâne în centrul atenției. După ce Marcel Ciolacu le-a transmis membrilor PSD să declare în spațiul public că partidul lor nu se teme de niciun fel de alegeri, cu trimitere directă la anticipate, lucrurile au luat-o razna. Atâta vreme cât nu se știe de niciun fel de negocieri între PNL și celelalte partide parlamentare toată lumea spune ce vrea. Rămân necunoscute și pozițiile partidelor mici, PMP și ALDE.
Cele două partide au emoții privind pragul electoral. Vor trece de 5%? Unele organizații încep să părăsească partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Micul partid al lui Traian Băsescu rămâne unit, dar pentru câtă vreme?
Deputații de la Minorități, deși intră în parlament din oficiu, se opun alegerilor anticipate.
După ce între Pro România și PSD părea că se reface lanțul de iubire, în ultimele zile Victor Ponta aruncă spre foștii colegi săgeți cam ascuțite care în niciun caz nu anunță o eventuală alianță la viitoarele alegeri.
Dar politicienii sunt ca vremea în perioada încălzirii globale. Azi zic una, mâine alta. Excepție pare să facă Ludovic Orban. Este atât de sigur că se va ajunge la alegeri anticipate încât lasă impresia că are o înțelegere bătută în cuie cu PSD. Tinerii, destul de bulversați, de la USR cred chiar că există un blat între PNL și PSD. Din când în când și Victor Ponta are aceeași impresie. Vin însă radicali din PNL, precum Alina Gorghiu, și exclud orice înțelegere cu PSD pentru totdeauna. Evident, uită de glorioasa alianță numită USL.
În cazul PSD mai trebuie luat în calcul și apropiatul congres. În scurtul mandat de președinte interimar, Marcel Ciolacu pare să-și fi consolidat poziția și intră în alegerile interne cu prima șansă. Surprize pot apărea oricând. Lupta pentru putere este acerbă. Exemplele de la Arad și de la Satu Mare sunt elocvente pentru starea de spirit din partidul care a pierdut în decurs de câteva luni alegerile pentru Parlamentul European, alegerile prezidențiale și guvernarea. La Satu Mare partidul s-a rupt fix în două, fiecare tabără având 50% din voturi.
Este un scor ce pare întâmplător, dar se poate extinde la nivelul întregului partid. Este posibilă o sciziune a PSD? Până la urmă în orice partid apar facțiuni cu mai mult sau mai puțin succes. Acum, în parlament, există trei partide rupte din partidele mari. PMP s-a desprins din PDL, ALDE s-a rupt din PNL, iar Pro România este o părticică din PSD.
Cum se spune, cine a trădat o dată va mai trăda, dar la fel de corect este să se spună „cine s-a rupt o dată, se va mai rupe”. Acest adevăr despre partide îl face pe Ludovic Orban să fie optimist.
Să presupunem că în 24 februarie guvernul Orban II nu va trece de parlament. Ce urmează? Pentru organizarea anticipatelor guvernul mai trebuie să cadă o dată. Președintele Iohannis, cu tot scandalul, îl va desemna cu formarea guvernului tot pe Ludovic Orban. La rândul lui, premierul desemnat va merge în fața parlamentului tot cu aceiași miniștri, cu același program.
Comedia se va repeta, însă nu știm dacă cu aceiași actori. Congresul PSD din 29 februarie sau 1 martie poate oferi surprize. Dacă va câștiga un președinte apropiat de Victor Ponta, se modifică radical relațiile PSD – Pro România.
Dacă PNL le oferă parlamentarilor ALDE locuri eligibile pe listele electorale, de asemenea pot apărea surprize. Între timp se pot îmbunătăți relațiile bilaterale PNL-UDMR. Așadar, 24 februarie nu este decât începutul aventurii numite „alegeri anticipate”.


Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu