luni, 27 decembrie 2021

Semnal editorial; autor Vasile Bele - Georgiana Laura GHEORGHE

 


,,Undeva într-un pod prăfuit,

Există un cufăr vechi din lemn

Plin cu comorile inestimabile ale vieții

Care au fost uitate demult de oamenii grăbiți"

.......

,,Somewhere în a dusty attic,

There's an old wooden christ

Full of life's priceless treasures

Those were long forgotten by the hasty men".

CUFĂRUL VIEȚII / THE CHEST OF LIFE

GEORGIANA LAURA GHEORGHE

Cu un motto din Voltaire: ,,Poezia este muzica sufletului și, mai presus de toate, a sufletelor mari și sensibile", volumul ,,Cufărul vieții / The Chest of Life", apărut la Editura Liric Graph, Făurei, 2021, ISBN 978- 606-8835-77-8, 96 p., primit cu ,,dedicație și iscălitură", aparține poetei Georgiana Laura Gheorghe. Mulțumesc, bună prietenă, pentru acest dar, primit în cadrul Taberei literare de la Poiana Brașov, în cadrul Festivităților de premiere, unde am avut bucuria de a participa în vara acestui an, 2021, eveniment organizat de de către poeta Florentina Danu și editorul Trandafir Sîmpetru - un din cele mai reușite. Felicitări tuturor celor care au participat la acest proiect literar! Felicitări tuturor celor care au organizat acest eveniment, ori s-au implicat în organizarea acestuia. Așteptăm alte provocări literare, buni prieteni. Vom răspunde, cu siguranță, ,,Prezent!".

Volumul în apariție bilingvă - română-engleză, cu traducere ce aparține poetei Georgiana Laura Gheorghe, este unul interesant. Poeme complete și complexe, de o finețe aparte, atrag spre lectură. După poemul ,,Cufărul vieții / The Chest of Life", cel cu care se deschide volumul, urmează retorica întrebare: ,,Ce este viață? / What is life?", (p. 7-8), din care citez următoarele versuri:

,,Este o pasăre care își ia zborul spre lumină,

O flacără a speranței,

Care ne aduce fericire.

(...)

Viața este că o carte

Plină de mistere și învățături.

Are multe înțelesuri.

Poate să fie iubire și ură,

Pace și război, lumini și umbre,

Bucurie și tristețe sau,

Prieteni și dușmani"

*********

What is life? Ce este viața?

,,Is like a bird what flies into the light.

A flame of hope

Which brings happiness to us.

(...)

Life is like a book

Full of mysteries and teachings.

It has a lot of meamings.

It could be love and hate,

Peace and war, lights and shadows,

Happiness and sadness or

Friends and foes".

Având o tematică diversă, volumul se lasă descoperit din prima clipă. Eul liric se face simțit în fiecare poem.

Cărțile, în genere, ne dăruie lumină și adevăr, ne dăruie un frumos îmbrăcat în aur și adevăr. Ele au darul de a îmblânzi sufletele, de a oferi alinare, doar prin lectură. Aici, în carte, este sufletul celui care o scrie. Este trăirea sufletească a acestuia. Cartea intră în viețile noastre, când nici nu gândim. Și mai știu un lucru - fiecare carte are povestea ei, așa cum fiecare poezie își are o poveste a ei. Uneori, ele ne oferă o armonie interioară pe care o așteptăm de multă vreme, și nu o găsim decât așa. Alteori, chiar, întrebi (sau, te întrebi, tu pe tine!), ,,ce vreau de la această carte?". Vi s-a întâmplat? Mie, da! Sincer. Iar de atunci această curiozitate mă atrage. Chiar, ce caut la o carte? Ce aștept de la o carte? De exemplu, gândindu-mă la iubire, vreau să văd și viziunea sau gândirea altora, despre această sensibilitate poetică. Iată, varianta care ne-o dă poeta Georgiana Laura Gheorghe, aflată în plină tinerețe. Din punctul ei de vedere, ,,Iubirea / Love ", arată așa, (p. 9-12):

,,Tu, pasăre paradisiacă

Îți faci apariția de când ne deschidem ochii.

Boboci fiind în brațele tale

Durerea ne-o alini,

Siguranța ne-o instalezi,

Liniștea sufletelor noastre".

.........

,,You, heavenly bird

Make your appearance sever since we open our eyes.

Being newborns in your arms

You ease pur pain,

You guarantee our safety,

You calm our souls".

Apreciez poezia modernă, dar deopotrivă motiv de apreciere nutresc și pentru poemele scrise, ,,în dulcele stil clasic". Poezia Georgiana Laura, are un accent anume, sau deosebit, sau personal/personalizat. Poezia își are timpul său. Adeseori ne întâlnim cu un ,,Aici sau Acum", cu un ,,Acolo sau Dincolo". Ne întâlnim si cu personaje deosebite, alături de unele răspunsuri ipotetice. Exemplul în acest sens îl găsim în poemul, ,,Înțelesul iubirii / The meaning of love", (p. 13-16):

,,Totul începe cu o sămânță

Din care vlăstarul crește

Lumea o zărește

Nerăbdător este să o descopere.

(...)

Iosif și Maria,

Eros și Psyche,

Ulise și Penelope,

Romeo și Julieta,

Kai și Gherda,

Harry și Ginny".

**********

,,It all begins with a seed

From which a sprout grows.

He sees the world

And he's eager to discover it".

Prima parte a volumului este dedicată iubirii, aparține ei, prin poeme, precum: ,,Iubirea / Love", ,,Înțelesul iubirii / The meaning of love", ,,Când iubești... / When you live...", ,,Un poem mic de dragoste / Short love poem", sau ,,Încă un poem de dragoste / Another love poem".

Apoi, aș zice, că urmează câteva poeme dedicate celor dragi, familiei - cu poemul ,,Familia / Family", chiar se începe. Ce înseamnă ,,Familia / Family", (p. 23-24) pentru autoare? Care este viziunea Domniei Sale? Iat-o!

,,Umărul pe care plângem atunci

Când ne cuprinde tristețea.

Nucleul societății

Care alături de

Clasa de mijloc

Și adevăratele valori

Transmit mai departe

Cultura, tradițiile și obiceiurile

Prin educație".

........

,,A shoulder to cry on

When we're blue.

The heart of society,

Who passes on to the next generation

Culture, traditions and customs

Through education

Together with

The middle class

And the real values".

Urmează poemele ,,Mama / Mother", ,,Scumpă mamă / My dear Mother", ,,Tata / Father", ,,Fratele meu / My brother", sau ,,Bătrâni / The Oldies", din care voi cita, doar atât:

,,Unii bătrânei sunt de aur,

Alții sunt înțelepți,

Dar ceilalți se mândresc cu viețile lor.

Ei stau lângă foc și spun povești

Gândindu-se la vremurile bune".

.........

,,Some oldies are goldies,

Some oldies are wise,

But others are pround of their lives.

Sitting by the fire and telling stories,

Thinking about the good old days".

Poemele au acea curgere lină și liniștită în același timp. Noblețea sufletului este reflectată în fiecare poezie. Nu știu amănunte despre activitatea literară a poetei Georgiana Laura Gheorghe. Dar sunt convins că prin acest volum, autoarea și-a făcut intrarea în lumea literară. Acest volum, ,,Cufărul vieții", cuprinde creațiile, emoțiile și trăirile-gânduri ale autoarei, adunate într-un spirit românesc pur, autentic, parcă privite într-o oglindă. Poezia, în general, este o balanță între minte și emoție. Redă un echilibru, atât pentru cititor, cât și pentru autor. Trebuie doar să îți placă ideea de poezie. De citit! Poetul este precum un sculptor. Unul își ia dalta și cioplește piatră sau lemn, altul își pic și hârtie, își adună muzele, ,,la taifas" și împreună, poet/sculptor și muză își desăvârșesc creația dându-i, la început, o formă generală, apoi, cioplind/șlefuind cuvintele întru profunzimea textului/operei.

Poetul își prinde ,,în jug", la ,,carul literaturii", cuvântul și viața/trăirea, filtrate prin sufletul muzelor. Puterea dată/primită în momentul/contextul scrierii, tinde spre desăvârșire. Viața/trăirea și emoția este direct proporțională cu zidirea/creația. Poetul, scriind, nu face altceva decât să zidească acele cuvinte care-i sunt trimise de muza sufletetului. Poezia curge și tace. Sau, tace și curge din izvorul și darul sufletului.

Practic, volum își continua rostul și drumul. Am avut drept reper tematic, iubirea, urmată de iubirea iubirea pentru cei din familie. Iubirea fără credință nu poate să existe. Precum nu poate exista, credința fără iubire. Și una și alta, și iubirea și credința:

,,Sălășuiește în inimile noastre

Călătorește cu noi

Acordă ajutor

În momente de disperare.

Ispitiți de diavol,

Mușcați de gelozie,

Marcați de invidie,

Orbiți de ură

O alungăm inconștient".

........

,,She dwells in our hearts

She travels with us

She helps us

In desperate times.

Tempted by the devil,

Bitten by jealousy,

Marked by envy,

Blinded by hate

We unconsciously banish her",

din poemul ,,Credința / Faith", (p. 39-42). Păstrând ideea/stilul poetică/poetic, urmează poezia ,,Îngerul / The Angel", dar și ,,Sfântă Marie / Blessed Virgin Mary", ,,Sfântă Curioasă Paraschiva / Saint Paraschiva of the Balkans (Saint Parascheva the New)", ,,Sfinte Andrei / Saint Andrew", sau ,,Sfinte Nicolae / Saint Nicholas".

Poeta Georgiana Laura Gheorghe, scrie așa cum simte, direct, fără ocolișuri. Scrie așa cum îi dictează sufletul - fără falsitate, fără deghizări. Sufletul îi este precum o fântână arteziană, din care țâșnește creația, direct, motivată de emoție, ies (țâșnesc) cuvinte, care se rânduiesc în versuri, iar acestea (versurile) se așează în strofe. Finalizând ideea, poeta Georgiana Laura Gheorghe, este un om puternic credincios. Simte și trăiește în spirit tradițional, Sfânta Scriptură, Cartea de căpătâi a spiritualității, trăgându-și rădăcina din tradiție. Așa că, fără a greși, pot vorbi, despre tematica tradițională descoperită. Poeme precum, ,,Albastru, galben și roșu / Blue, yellow and red", ,,Sfântă Românie / Saint Romania", ,,Limba română / The Romanian Language", ,,Folclor / Folklore", sunt mărturie vorbelor mele. Aici, în acest volum este chiar sufletul autoarei - iubirea, credința, patriotismul sau iubirea de limbă și neam, își au originea în noblețe. Nu voi pune în balanță cât reprezintă fiecare. Nu! Cert este că există. Poetă inventează o lume, o lume așa cum și-o dorește, curată spiritual, desăvârșită. Ajungem chiar să vorbim despre o dimensiune metafizică, despre un ,,câmp literar", ce ne este oferit/dăruit de autoare din suflet pentru suflete.

Într-un astfel de ,,câmp literar", aș include și poeziile: ,,Artele / The Arts", ,,Muzica / Music", sau ,,Pe valurile muzicii / On the Waves of Music", reușind să facem chiar și, ,,Concertul / The Concert" inimii, improvizând o scenă literară. Ce se întâmplă într-un concert? Totul prinde și dăruie viață:

,,Peisajele mirifice

Bătăliile eroice

Creaturile mitologice

Umorul și tragedia

Au activat imaginația,

Simțurile tresar.

Realul și fantasticul

Și-au dat mâna

Și au decis

Să încânte publicul".

.....

,,The beautiful landscapes

The heroic battles

The mythical creatures

Humor and tragedy

Have seized our imagination,

Our senses have sharpened.

Reality and fantasy

Shook hands

And decided

To delight the public", (p. 70-73).

Poeta scrie și se regăsește în poeme. Demersul poetic/literar nu este staționar. Pornim de la iubire, fără de care nu putem suntem decât nimicuri lumești, ne dăruim sincerității credinței și dragostei de limba străbună, și descoperim o altă lume, una spre care tindem/tânjim/gândim cu toții. Suntem prinși într-un timp prezent, dar nu excludem viitorul, cu întrebările lui: ce reprezintă ,,Cartea / The Book"? Veți afla răspunsul citind poemul, pentru că la întrebarea: ,,Ce este poetul sau Definiția poetului / What is a poet? or The Definition of the Poet" , (p. 74-75), voi cita eu din sufletul poetei o frântură, cu care voi finaliza această semnalare editorială, felicitând poeta pentru această minunată apariție editorială. Deci, ,,Ce este poetul? / What is a poet?". Iată, definiția dată de Georgiana Laura Gheorghe:

,,Un ales al muzei

Care primește un har

În dar.

Un suflet sensibil

Uneori exagerat

Care se crede adesea neînțeles

De lume.

(...)

Ce este poetul?

Există vreo definiție pentru acesta?

Totul depinde de cum îl percepe sufletul nostru".

..........

,,A chosen one by the muse

Who receives a talent

As a gift.

A sensible soul

Sometimes exaggerated,

Who believes to be misunderstood

By the world.

(...)

What is a poet?

Is where a definition for him?

It all depends on how our soul perceives him".

Inițial am crezut că mă voi opri aici, dar poemul din finalul volumului mă ,,obligă" să nu fac acest lucru. ,,Poetul de sub tei / The Poet from under the Linden Tree", este Ars poetica. Profund. Un ,,dialog" între un tei și poet. Va trebui să recunosc faptul că acest copac, îmi este la suflet. Ca de-altfel și alți copaci. Între Om și Copac este, și va fi, mereu o legătură, pe care o percepem sau nu. Mai degrabă nu o percepem, zic eu, în lumea asta agitată, controversată. Trăim atâta de agitat, încât nu ne dăm seama de multe lucruri care fac parte din viața noastră. Așa este și cu teiul. Doar el, Poetul, îl înțelege. Și reciproca este valabilă.

,,Poetul notează pe carnețelul din poale

Incantațiile cheie spre tărâmuri îndepărtate

Și istoria neamului românesc.

Evenimentele religioase prind viață,

Sentimentele și emoțiile ascunse sunt dezvăluite,

Iubirea cântă prin versurile scrise cu condeiul".

.......

,,The poet is writing down on the notebook on his lap

The incantations which are the key to faraway lands

And Romanian history.

Religious events are coming to life,

Hidden feelings and emotions are brought to the surface,

Love sings through the verses which he wrote with a quill".

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu