sâmbătă, 25 decembrie 2021

Mâncăruri de Crăciun şi Revelion

 



·        APERITIVE

Ouă umplute în 6 feluri: simple, cu pate de ficat, cu pastă de pește sau cremă de somon, cu brânză, cu avocado sau fără maioneză; branzeturi, rulade, salamuri, copane, chiftele, snitele, etc

  • SARMALELE

Sarmale tradiționale românești - sărmăluțe în foi de varză acră (murată);

  • RACITURILE (PIFTIA)

Raciturile zise si cocioane, cotoroage, aituri nu lipsesc de pe mesele de Craciun si Anul Nou. Ele trebuie sa fie limpezi si gustoase, bine închegate și usturoiate;

  • SALATA DE BOEUF

Reteta de salata de boeuf este una de familie, laudata de toti cei care au gustat din ea. Nu trebuie sa o decorati chiar asa de incarcat, dar castravetii murati sa nu lipseasca din ea;

  • MEZELURILE DE CASA

Românii taie porcul de Ignat si prepara mezeluri delicioase de casa. Toba, carnati, lebar, caltabosi, salamuri, pastrame etc;

  • CIORBA DE BURTA TRADITIONALA DE ANUL NOU

Am observat ca ciorba de burta este foarte cautata de Revelion (Anul Nou). Pentru scurtarea timpului de fierbere ciorba de burtă se poate prepara in oala sub presiune;

  • CIORBA DE PERISOARE

Altii prefera ciorba de perisoare. Ciorba de perisoare e dreasa cu smantana si galbenus si acrita dupa gust;

  • COZONACII DE CRACIUN

Dulcele traditional de Craciun este reprezentat de cozonacii pufosi umpluti cu nuca, rahat, stafide etc.

  • PRAJITURA ALBA CA ZAPADA

O prajitura cu foi fragede cu amoniu („amoniac”) si crema de lamaie. Foile sunt cu unt (nu cu ulei) iar umplutura este o crema fina cu unt, oua, vanilie si multa lamaie;

  1. NUCI UMPLUTE CU CREMA DE CIOCOLATA – RETETA DE FURSECURI NUCI FRAGEDE

Cu nucile e  bataie de cap deoarece trebuie coapte in forme speciale. Aluatul este unul foarte fin cu unt si/sau untura (nu cu ulei) iar cojile de nuci ies extra fragede si aromate. Si crema este una de gala, pe masura efortului depus la prepararea cojilor;

  • SARATELE

Saratelele nu lipsesc de pe mesele de Crăciun sau Revelion. Aluatul e cu branza (numit de noi aluat 500) din care puteti face saratele, pogacele, covrigei, cornulete aperitiv;

P.S.  Au fost doar cateva idei din ce NU ar trebui sa lipseasca de pe masa oricarui român care are are acasa o buna gospodina si se respecta, pe ea si intreaga familie! Cu bauturile se descurca si inca foarte bine, barbatii, sotii lor!

                                                                                                       C.S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu