·
APERITIVE
Ouă umplute în 6 feluri: simple, cu pate de ficat, cu pastă
de pește sau cremă de somon, cu brânză, cu avocado sau fără maioneză; branzeturi, rulade, salamuri, copane, chiftele, snitele, etc
- SARMALELE
Sarmale tradiționale românești - sărmăluțe în foi de varză
acră (murată);
- RACITURILE (PIFTIA)
Raciturile zise si cocioane, cotoroage, aituri nu lipsesc de
pe mesele de Craciun si Anul Nou. Ele trebuie sa fie limpezi si gustoase, bine
închegate și usturoiate;
- SALATA DE BOEUF
Reteta de salata de boeuf este una de familie, laudata de
toti cei care au gustat din ea. Nu trebuie sa o decorati chiar asa de incarcat,
dar castravetii murati sa nu lipseasca din ea;
- MEZELURILE DE CASA
Românii taie porcul de Ignat si prepara mezeluri delicioase
de casa. Toba, carnati, lebar, caltabosi, salamuri, pastrame etc;
- CIORBA DE BURTA TRADITIONALA DE ANUL NOU
Am observat ca ciorba de burta este foarte cautata de
Revelion (Anul Nou). Pentru scurtarea timpului de fierbere ciorba de burtă se
poate prepara in oala sub presiune;
- CIORBA DE PERISOARE
Altii prefera ciorba de perisoare. Ciorba de perisoare e
dreasa cu smantana si galbenus si acrita dupa gust;
- COZONACII DE CRACIUN
Dulcele traditional de Craciun este reprezentat de cozonacii
pufosi umpluti cu nuca, rahat, stafide etc.
- PRAJITURA ALBA CA ZAPADA
O prajitura cu foi fragede cu amoniu („amoniac”) si crema de
lamaie. Foile sunt cu unt (nu cu ulei) iar umplutura este o crema fina cu unt,
oua, vanilie si multa lamaie;
- NUCI UMPLUTE CU CREMA DE CIOCOLATA – RETETA DE FURSECURI NUCI FRAGEDE
Cu nucile e bataie de
cap deoarece trebuie coapte in forme speciale. Aluatul este unul foarte fin cu
unt si/sau untura (nu cu ulei) iar cojile de nuci ies extra fragede si aromate.
Si crema este una de gala, pe masura efortului depus la prepararea cojilor;
- SARATELE
Saratelele nu lipsesc de pe mesele de Crăciun sau Revelion.
Aluatul e cu branza (numit de noi aluat 500) din care puteti face saratele,
pogacele, covrigei, cornulete aperitiv;
P.S. Au fost doar cateva idei din ce NU ar
trebui sa lipseasca de pe masa oricarui român care are are acasa o buna
gospodina si se respecta, pe ea si intreaga familie! Cu bauturile se descurca
si inca foarte bine, barbatii, sotii lor!
C.S.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu