duminică, 27 martie 2022

Doi politicieni


Pe lângă problemele stringente provocate de războiul care pune faţă-n faţă fostele blocuri militaro-politice în timpul războiului rece reprezentate la vârf de URSS şi SUA, acum de Federaţia Rusă şi NATO, viaţa politică internă a fiecărei ţări se derulează aproape independent de situaţia internaţională.

Pe lângă blocuri, alianţe şi uniuni, istoria este plină de tandemuri mai mult sau mai puţin de succes, de perechi de adversari care se luptă corp la corp, ca într-un ring, mai mult sau mai puţin cavalereşte.

Trecând peste tandemul de tristă amintire Iliescu-Roman, politicieni care au imprimat României o direcţie mai mult spre Est decât spre Vest, având ca principal adversar pe singuraticul Corneliu Coposu, iar apoi pe individualistul Emil Constantinescu, un preşedinte care nu şi-a găsit perechea politică, următorul tandem care a atins o înaltă cotă de notorietate a pus faţă-n faţă doi politicieni ce se dispreţuiau reciproc, ajung chiar la ură personală: Traian Băsescu şi Adrian Năstase.

Alegerile prezidenţiale vor rămâne în istorie ca o luptă a titanilor, atât cât politica românească este capabilă să dea naştere la titani.

Cum îşi încheie cei doi mari politicieni carierele politice? Adrian Năstase este condamnat la închisoare şi i se ridică dreptul de a mai face politică. O formă de răzbunare politică dusă la extrem de învingător împotriva celui învins.

După două mandate prezidenţiale, Train Băsescu nu se retrage de pe teren şi ajunge europarlamentar.

La fel ca în cazul lui Adrian Năstase, cariera politică a lui Traian Băsescu va fi întreruptă tot de Justiţie. O decizie definitivă a Curţii Supreme îl trece în rândul foştilor informatori ai Securităţii. Trecutul s-a răzbunat. În acelaşi timp dând satisfacţie morală şi fostului său adversar de la alegerile prezidenţiale din 2004.

Dar nu despre cei doi politicieni voiam să scriu. Cu totul întâmplător cursul evenimentelor readuc în actualitate, pentru câteva zile, o altă pereche de adversari: Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Acelaşi zoon politikon care l-a pus pe linie moartă pe Petre Roman, apoi şi Adrian Năstase, la alegerile prezidenţiale din 2009 îi va administra o bătaie şi lui Mircea Geoană, candidat prezidenţial din partea PSD.

Trecem în fugă peste cei 13 ani trecuţi de la confruntarea electorală din 2009. Atunci candidatul Traian Băsescu trecea drept un ilustru reprezentant al europenismului, în timp ce Mircea Geoană trecea drept un prieten al Rusiei. Băsescu îl acuza că a avut o întâlnire de taină cu preşedintele Medvedev.

Ce avem în martie 2022? Traian Băsescu s-a ales cu o sentinţă definitivă prin care este dovedit a fi fost informator al fostei Securităţi comuniste, iar pe cel ce trecea drept un filo-rus în anul 2009, îl vedem în 2022 în poziţia de secretar general adjunct NATO.

Câţi politicieni atâtea destine. Traian Băsescu a condus România din poziţia de preşedinte, de şef al statului, zece ani. Îşi sfârşeşte cariera politică jalnic, cu un certificat de informator al Securităţii.

Mircea Geoană, gratulat de Ion Iliescu cu porecla de „Prostănacul”, ajuns un fel de cavaler rătăcitor după înfrângerea suferită la alegerile din 2009, îl vedem alături de preşedintele Joe Biden, la masa marilor decidenţi politico-militari în mâna cărora se află soarta Ucrainei, în fond soarta omenirii aflate în faţa pericolului izbucnirii celui de-al treilea război mondial.

Nu ştiu ce concluzii s-ar putea trage din povestea cuplurilor politice duşmănoase, pe de o parte Băsescu-Năstase, pe de altă parte Băsescu-Geoană.

Oare până la urmă să conteze componenta morală a unui om politic?

Ce s-ar fi întâmplat dacă… Dacă ajungea preşedinte al României Adrian Năstase, cu siguranţă nu s-ar fi aflat niciodată că Traian Băsescu a fost informator al Securităţii. Dacă în 2009 câştiga alegerile prezidenţiale Mircea Geoană… Dacă Vladimir Putin nu ajungea preşedintele Rusiei… Şi aşa mai departe.

Istoria contrafactuală nu are sens. Deocamdată să aşteptăm finala dintre cei doi mari jucători, Rusia contra NATO, apoi să judecăm prestaţia celor doi oameni politici, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, aflaţi pe poziţii de adversitate, dar în fond fiecare slujind cu sinceritate ţara.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu