joi, 31 martie 2022

IN MEMORIAM ION P. POP alias Domnul BASORELIEF

 


Emoţionat, Gelu Dragoş a spus: „Domnule profesor Ion P. Pop, domnule preşedinte al Ligii Scriitorilor - Alexandru Florin Ţene, distinşi oaspeţi! Este greu să vorbeşti după poetul Vasile Morar, care asemeni mie cu dirigintele meu Ioan Georgescu Muscel pe care-l preţuiesc, şi marele poet din Chelinta îl iubeşte nedisimulat pe Profesorul său, iar cuvintele lui spuse din inimă m-au făcut să-mi notez câteva gânduri despre autorul cărţii FC Baia Mare .- Generaţia Mateianu pentru că este greu să vorbeşti după Morar!. Ion P. Pop este un generos, este un condei de cursă lungă. Bine documentat, riguros, iubeşte statistica, performanţa dar şi metafora, în acelaşi timp are informaţie densă pe metrul pătrat. Are cea mai de durată rubrică de sport din România, intitulată cu har „Basorelief”, motiv pentru care prietenul „academician ojetist”colonel Mihai Cozma l-a numit pe drept cuvânt „Domnul Basorelief”. Este preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România, filiala Maramureş încă de la înfiinţarea acesteia, iar domnul Pop, generos cum este i-a adus la Baia Mare să-i cunoaştem pe valorile naţionale Cristian Ţopescu, Octavian Vintilă, Emanuel Fântâneanu, Micaela Mateianu, soţia „Minunii Blonde” şi pe Dumitru Graur, actualul preşedinte al APS. Maestrul Pop a organizat împreună cu doamna muzeograf Lucia Pop o Expoziţie de materiale sportive şi aici vorbim de diplome, medalii şi articole din ziarele vremii doar cu tematică sportivă la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, poate o altă premieră naţională. Deşi timpul este preţios, aş vrea să nu uităm faptul că nu numai fotbaliştii din Generaţia Mateianu îl respectă pe marele ziarist sportiv IPP, LECTOR ci şi handbaliştii din „Diamant de Maramureş”, iar dacă nu mă credeţi întrebaţi-l pe Ioan Marta. Apoi aş dori să închei spunând că sportul maramureşean este pe mâini bune în ceea ce priveşte presa sportivă din Nord, adică a rămas în familia domnului Ion P. Pop, fiindcă Ramona Ioana Pop (RIP) este cea mai valoroasă realizatoare de emisiuni sportive din Maramureş, numai dacă mă gândesc la miile de articole scrise şi mai ales la emisiunea „Minutul de aur” de la eMaramureş. La final, domnule Ion P. Pop, vă mulţumesc că existaţi şi vă doresc sănătate pentru a vă duce proiectele la bun sfârşit, iar părintelui şi scriitorului Radu Botiş felicitările mele pentru iniţiativă şi faptul că ne-a adunat aici.”

        Aplauzele auditoriului au fost pentru cronicarul Ion P. Pop, dar şi pentru cel care şi-a notat pe loc aceste gânduri despre mentorul său.

          Domnul dr. Mihai Ganea preşedintele Ligii din Maramureş a vorbit apoi despre ceea ce este Liga Scriitorilor şi ce muncă de Sisif duce domnul Alexandru Florin Ţene şi consoarta lui pentru ca Liga Scriitorilor să aibă acelaşi statut şi privilegii (dacă cumva scriitorii au privilegii în România!) din partea Ministerului Culturii, la fel ca şi Uniunea Scriitorilor sau Institutul Cultural.

    Au recitat apoi poezie din creaţia proprie două tinere membre a Ligii Scriitorilor Maramureş, eleva de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare Lavinia Tabita Pop din Iadăra şi studenta la jurnalism la „Nord” Mădălina Zete din Ilba-Seini. Apoi Mădălina ne-a încântat cu şlagărul „Fată dragă” al regretatei Mădălina Manole (Tot o „fată dragă” a fost pentru suporterii băimăreni în anii optzeci şi FC Baia Mare cu Viorel Mateianu la timonă!).

        După aceste momente emoţionante, a mai urmat unul: am ascultat primele colizi după începerea Postului în interpretarea magnifică a unei „moştenitoare” a Tezaurului folcloric, Andreea Botiş, nimeni alta decât fiica cea mare a părintelui Radu Botiş.

         Ca un corolar, mâine va urma ultimul episod de la o manifestare literar-muzicală unică organizată de Liga Scriitorilor în cinstea unui membru de seamă al ei, pe numele lui  - Ion P. Pop de România. Unde? La Ulmeni, desigur!

 

17 noiembrie 2012

Ulmeni, Maramureş

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu