miercuri, 30 martie 2022

Despre soarta Basarabiei

 

                                                                                              de Gheorghe Pârja

După textul de acum câteva zile despre soarta Transnistriei, am fost întrebat ce părere am despre destinul Republicii Moldova, în limbajul meu istoric, Basarabia. Cum nu sunt istoric, nu sunt om politic, nu am surse ministeriale, ori diplomatice, eu mă rezum la interesul profesional pentru acest pământ românesc. Cu un destin mulat pe interese politice, dar și economice, de personaje fără anvergura cunoașterii vieții, de toate felurile, a celor care viețuiesc între Prut și Nistru. Ce vânturi bat prin mințile celor care au puterea acolo? Cât real este în ambiția președintei Maia Sandu de a privi spre Occident, cu tandra voință de a primi îmbrățișarea Uniunii Europene, și câtă măcinare ideologică stă în straturile populației cu multe etnii. Republica Moldova este o țară, pe cât de mică, pe atât de complicată. Se vând sondaje viclene pentru a dezorienta lumea de acolo.

Eu am luat, așa, pe cont propriu un criteriu pentru a constata cum se prelinge spiritul românesc în Basarabia. În urmă cu un sfert de secol, plimbându-mă pe străzile din Chișinău, am fost atent în ce limbă sunt scrise firmele magazinelor. Atunci predomina limba rusă. Acum trei ani, am repetat exercițiul observației. Marea majoritate a inscripțiilor erau în limba română, ba și în engleză. Mi s-a părut grăitoare această transformare de înscrisuri. Are mai multe explicații înspre binele spiritului românesc în Basarabia. Statul dintre Prut și Nistru s-a arătat extrem de generos cu refugiații ucraineni, care se pun la adăpost de bombele rusești. De aici și numeroase amenințări din partea Kremlinului. Cum că Republica Moldova este pe o eventuală listă a invaziei.

Deocamdată, mie nu-mi vine a crede. Dar moldovenii dintre Prut și Nistru sunt bombardați pe rețelele sociale cu un val de teorii conspiraționiste, știri false și dezinformări amplificate. Experții de la Chișinău, care urmăresc discursul public, au identificat o rețea bine pusă la punct, cu origini în Rusia. Ținta principală sunt refugiații, dar și localnicii, pentru a provoca situații confuze. O activitate stranie practică ambasada Rusiei la Chișinău. Caută cazuri de discriminare a cetățenilor sau vorbitorilor de limbă rusă. Citesc în presa de dincolo de Prut că moldovenii vorbitori de limba rusă nu prea răspund favorabil provocărilor diplomaților ruși. Rusofonii de la Chișinău nu sunt neapărat suporteri ai Rusiei și ai regimului lui Putin. Nici cei care dau semne de nostalgie sovietică nu împărtășesc varianta invaziei în Ucraina. Nu sunt de acord cu moartea, distrugerile și părăsirea caselor natale.

Aflu de la prietenii de la Chișinău că sunt conștienți că Moldova dintre Prut și Nistru se află într-un moment complicat al scurtei sale istorii post­sovietice. Presa de la Chișinău, se poate citi, nu își face iluzii cu o victorie rusească în Ucraina. Sursa poate fi de luat în seamă, deoarece știrile vin pe căi mai puțin accesibile nouă. Se vântură și ideea cu accente de spaimă. Dacă dispare zidul ucrainean, care o desparte de Rusia, mult mai ușor influența rusească se va resimți la Chișinău. Citind mai multe articole pe această temă, am constatat o prudență diplomatică din partea liderilor moldoveni. Am văzut că președinta Maia Sandu a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Chișinăul nu s-a raliat însă sancțiunilor anunțate de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii. Se bazează pe Occident pentru sprijin, dar are grijă să își anunțe neutralitatea. De aceea miza victoriei ucrainenilor este mare. Fără Ucraina ca stat, și Republica Moldova poate trece prin alte configurări. Am un sentiment, acumulat în trei decenii de cunoaștere a spiritului Basarabiei, prin sufletul bravilor bărbați care au adus acasă alfabetul latin, că Eminescu va fi pe prima pagină a istoriei ei. Cam asta este soarta Basarabiei. Nu am uitat că am trecut prin 27 martie, ziua în care, în urmă cu 104 ani, Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu