miercuri, 30 martie 2022

IN MEMORIAM LAZĂR LĂDARU

 Motto:

            M-am săturat de satisfacția celor care ne râd în nas, văzându-ne în lumea de azi „omorându-ne sărguincios”, de molima dezbinărilor, de „iarna vrajbei”  noatre românești, de cei bântuiți de „blestemul dezunirii”, de toți cei molipsiți de „boala balenelor sinucigaș”.

 

1. „DOAMNE, NU MĂ OSÂNDI ACUM, / PENTRU CELE DE MINE NICIODATĂ GÂNDITE, / NICIODATĂ FĂCUTE, / CI, MAI DEGRABĂ, APROBĂ DESPICAREA CERULUI / PENTRU DURERILE NOASTRE / DE O ÎNTREAGĂ VINERE A PATIMILOR / DE NIMENI NICIODATĂ ŞTIUTE;   DOAMNE, MERSUL ACESTA PE APE, / PRECUM ŞI DANSUL PE SÂRMĂ, / E INCOMOD DEJA, / ŞI ÎNCĂLŢĂRILE / NE MUŞCĂ GROAZNIC CĂLCÂIUL / OBIŞNUIT DOAR / CU TRECEREA PRIN PASAJUL / ÎNTR-O ZEGHE DE FEBRĂ;  DOAMNE, ÎNTOARCE-ŢI FAŢA  ACUM / SPRE CELE LUMEŞTI ŞI RUŞINEAZĂ-TE DE TOATE / MIZERIILE DE-O ZI RATATĂ, / CA IUBIREA, CA IARBA CĂLCATĂ / ÎNTRE DOUĂ TRENURI / ÎNTOTDEAUNA DE NOAPTE".

 

+ +  +

 

2. „FOST-AM IISUS CHINUIT ÎN CELULE, / FOST-AM ŞI LACRIMA DIN CÂNTUL PĂGÂN, / AM SCRÂŞNIT ŞI AM PLÂNS, SUPUS CĂ ŞTIAM: CĂ APA, DE TRECE, PIETRELE VEŞNIC RĂMÂN! FOST-AM CU VOI PRIN SIBERII REALE / ŞI-N CELE DIN GÂND PRIN CERUL STĂPÂN, / CUNUNĂ DE SPINI EU PURTAT-AM CONVINS: CĂ APA, DE TRECE, PIETRELE VEŞNIC RĂMÂN! FOST-AM CEL MEREU ÎNJUGAT DE NEVOI, / FOST-AM CĂLCAT ŞI DE VICLEANUL CEL SPÂN, SORBIT-AM AERUL CA LAPTELE SFÂNT: CĂ APA, DE TRECE, PIETRELE VEŞNIC RĂMÂN".

 

 

+ + +

 

3. „ÎN DOUĂ / TĂIATĂ-I DE RAZĂ /  CUNUNA TA DOAMNE, / SUB CARE TREMURĂ / ŞI ÎNGHEAŢĂ / URA DUŞMANILOR TĂI; NU CREDEAM / CĂ AZI / POATE FI DE ATÂŢIA SPINI / FRUNTEA TA ÎNŢEPATĂ / ÎN SINGURĂTATEA ACEEA, / A CRUCII / DOAR DE TINE ŞTIUTĂ; VENIŢI DIN ADÂNCURI DE ROUĂ / NOI, CEI MEREU CERÂND ATÂT DE PUŢIN, / VOM FI APROAPE, / CU O SABIE DE DIAMANTE / ŞI CU UNA DE APE; MEREU NOI, CEI ATÂT DE PUŢINI".

Lazăr Lădariu (1939-2022),

politician român, scriitor, jurnalist, deputat pe listele partidului PUNR şi redactor şef al cotidianului Cuvântul liber. A devenit ţinta criticilor pentru scrierile sale subiective, de multe ori lipsite de realitate în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş şi pentru atitudinea sa naţionalistă manifestată împotriva comunităţii maghiare din România. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca. A fost asistent universitar la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureş. A publicat peste 10 mii de articole. A colaborat cu revistele „Vatra", „România literară", „Steaua", Tribuna" etc. Poeziile au fost traduse în limbile germană, rusă, maghiară, sârbă şi albaneză. Autor a multor cărţi. A primit Premiul Scriitorilor din Târgu-Mureş,  „Fibula de la Suseni", "Premiul de excelenţă" şi "Diploma" Asociaţiei Scriitorilor din Târgu-Mureş, pentru întreaga activitate  literară. Cetăţean de onoare al oraşului Târgu-Mureş dar şi al altor localităţi. A primit multe premii de la Uniunea Ziariştilor Profesionişti, membru în Uniunea Scriitorilor din România, membru în Asociaţia Ziariştilor Profesionişti, vicepreşedinte al PUNR, membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mass-Media a Camerei Deputaţilor, preşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTRA. PATRIOT PRIN EXCELENŢĂ", „TÂRGUMUREŞEAN DE ONOARE", „AMBASADOR AL CULTURII MUREŞENE",... „SORĂ ŞI FRATE findu-mi gazetăria şi scrisul, trecător pe scara lumii, martor şi luptător pe baricada neliniştii…"

În orașul Sărmașu a primit titlul de „CETĂȚEAN DE ONOARE”, iar Parohia Ortodoxă Română Sărmașu și o parte din „fidelii mureșeni” i-au durat un bust binemeritat în „GALERIA DE ONOARE A PERSONALITĂȚILOR ROMÂNEȘTI”. De sus, de pe „DEALUL COMOARA” din incinta „MĂNĂSTIRII SF. MINA”, privește majestuos peste „Câmpia Transilvană” pe care a iubit-o cât a trăit și pentru care și-a dedicat o parte din viața domniei sale și parcă...spunându-ne: „ISTORIA NEAMULUI NOSTRU A FOST UN NESFÂRȘIT ȘIR DE SUFERINȚE ȘI UMILIRI, DE REVOLTĂ ȘI OPRIMĂRI. NE-AU STAT DREPT ARGUMENT ȘI CHEZAȘ, ÎNTOTDEAUNA, CONTINUITATEA, VECHIMEA NOASTRĂ ȘI DĂINUIREA AICI, ÎN ARDEAL, PE MOȘIA STRĂMOȘILOR ȘI A MOȘILOR NOȘTRI”.

 

P.S. „M-am săturat de toate parașutele politice, de mahării îmbuibați, de „patrioții” care una spun și alta fumează, care semnalizează la stânga și o iau apoi la dreapta, de toți cățărătorii, de alpiniștii, de săritorii în bărcile ocaziei, de oportuniștii care pun interesul personal deasupra binelui general. M-am săturat să predic în pustie în fața surzilor și a orbilor. M-am săturat de fariseii și mincinoșii pseudo-împărțitori ai dreptății, care fac din alb negru și din negru alb. M-am săturat  de toți cei care, cu mâna pe Biblie, clamează emfatic „Jur să spun adevărul și numai adevărul”, dar jură strâmb” (Martor-2008, Ed. Nico)

Cu dragoste frățească,

părintele Ilie

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu