duminică, 27 noiembrie 2022

ASTĂZI DESPRE ZIUA DE IERI



Pe lângă faptul că mi-am umplut sufletul cu emoție și bucurie în urma participării la ședința de Cenaclu literar (unde ne-au dăruit o literatură de înaltă calitate Smaranda Iuga și Ștefan Herțeg, despre care voi mai scrie!), nu am venit cu ,,mâna goală". Printre cei prezenți, dovadă fiind Procesul verbal al ședinței de cenaclu, au fost și poeta Lucia Virginia Pop și poetul Flaviu Claudiu Mihali. De ce i-am adus în discuție, mă/vă veți întreba? Am și răspunsul motivațional. De la cei doi, am primit ,,daruri fără de arginți". Asta, ca să putem spune că Moș Crăciun există, nu-i așa? Și să arătăm ce cavaleri suntem (nu-i așa domn Flaviu?), voi începe prezentarea volumului primit, ,,cu dedicație și iscălitură" de la Lucia Virginia Pop.
***


Lucia Virginia Pop și ,,Aromele iubirii tale", apărut în Colecția POESIS, (în condiții grafice deosebite), la Editura eCreator, Baia Mare, ISBN 978-606-9719-78-7, 122 p., se bucură de o prefață semnată de către Daniel Luca și de câteva referințe critice, adunate sub semnul unor postfețe, ce sunt semnate de către prof. drd. Petronela Apopei, prof. Adriana Crăciun și prof. Valentin Lupea. În plus, de remarcat un CV literar, în care autoarea ni se prezintă și ilustrații ce aparțin lui Carmen Mihaela Coca.
Felicit această apariție editorială și o recomand! Am citit prezentul volum și am rămas plăcut surprins. Voi îndrăzni, cât mai curând, să mă opresc asupra acestuia pentru semnalarea editorială. Merită! Aici doar am vrut să punctez bucuria ședinței de Cenaclu și a revederii cu oameni de suflet, valoroși. Mulțumesc, Doamne, pentru toate aceste daruri. Dar și doamnei Lucia Virginia Pop, cu urări de sănătate și bucurii, alăturate succesului în plan literar. Doamne ajută!
,,M-am îmbrăcat cu haina florilor de câmp
Și-am adormit zâmbind în brațele Pământului,
Am adunat cu buzele petalele timpului ce zboară
Și-am cules fiecare zâmbet cu patima iubitului",
Lucia Virginia Pop, din poemul ,,Aromele iubirii tale", ce poartă și numele volumului.
*******
AROMELE IUBIRII TALE
sau
IUBIREA CU AROME DIN TINE
(poem îngemănat)
(1).
Am simțit lacrima rătăcită printre patimi și izvor de libertate
am adunat în cunună
AROMELE IUBIRII TALE
pentru a le pune la rădăcina
sufletului
de lumină și-apoi, ÎNCĂ O DATĂ,
să îmi fii veșnicie în iubire
peste trecătoarele veacuri...
Am promis curcubeului
că TE VOI AȘTEPTA fără
să te strig
știind că îmi ești
lumină și cuvânt
TRUBADUR PE-UN LAN DE GÂNDURI
necălcate,
curgând în seninul câmpului
alături de primul sărut
și întâia DRAGOSTE DE TOAMNĂ
care-și așternea culoarea
peste vârfuri de ecouri...
Stânca privea DORUL MEU
iar tăcerea zorilor
PE BRAȚE DE ȘOAPTE
rătăcea în priviri de smarald
ÎNCĂ TE SIMT în lumina gândului
răstignit
între adevăr și dreptate,
Azi, SUNT FIRUL IERBII
care adună verdele-miracol
în buchet de primăveri
iar CLIPA trecută în asfințit
își ascunde umbra...
Știu că TU, NU VEI FI în acest senin
doar AROMELE IUBIRII TALE
vor sluji tăcerile necălcate,
Iar ecoul cuvântului
chemând la dans
foșnetul de vânt îți va șopti
prin vocea mea
,,IUBEȘTE-MĂ DE POȚ!",
altfel TE BLESTEM și voi aduna ploaie de cuvinte
răspunsul îl vom găsi
CÂND ADOARME LUNA-N LACURI
de lumină și cuvânt
iar sărutul adoarme
PE BRAȚE DE ȘOAPTE,
printre veșnicie
și AROMELE IUBIRII TALE...
(N.A. ce apare scris cu majusculă sunt titlurile unor poeme cuprinse în volumul ,,Aromele iubirii tale", autoare Lucia Virginia Pop).
********
Despre autoare și volum, prefațatorul Daniel Luca, girând ,,pro", afirmă, cu responsabilitate și asumare: ,,În 《Aromele iubirii tale》, Lucia Virginia Pop face referire la simțul olfactiv al omului, susținând că iubirea are arome specifice după care poate fi identificată, și anume cele de flori de câmp. Iubirea încălzește sufletul îndrăgostiților prin căldura sa interioară, până și iarna, căldură care nu se micșorează nici când se disipează pentru că va rămâne pentru totdeauna în amintiri. (...) Chiar dacă nu se rupe încă întru totul de banal, trăirea poeziei este evidentă, tocmai de aceea drumul mesajului către cititor este lin, domol și liniștitor" (p. 5-6).
Expresiile literare, sau sintagmele, sunt rodul gândului și a frământările interioare și ne oferă o imagine de excepție a iubirii: ,,adună-mă din vise", ,,adună-mă din flori albastre", ,,să mă aduni pe-un val... acasă", unde este ,,casa iubirii noastre", parcă vrea a ne spune autoarea în poemul ,,Încă o dată...", (p. 7), acasă, fiind palatul de cleștar unde sălășluiește Marea Iubire.
,,Trubadur pe-un lan de gânduri,
Număr stelele din lacuri
Și te-aduc pe malul vieții,
Să călătorim prin veacuri", (,,Trubadur pe-un lan de gânduri, p. 9), ne dezvăluie o altă imagine de excepție, prin gânduri și stele, prin veacuri iubirea înveșnicită în frumos, capabilă de orice sacrificiu. Și, ce frumos este pentru cei ce înțeleg adevărata iubire și se sacrifică pentru dăinuirea ei prin sinceritate și curățenie sufletească. Dacă m-aș opri la motivele tematice găsite/invocate în volum, cu asumare, pot afirma diversitatea găsită: flori de câmp, vânt, visul și visarea, astre, rouă, curcubeu, lumină, timpuri și anotimpuri prin iubire (,,Într-o toamnă care-ncearcă / Să-mi deschidă drum spre tine", vezi poemul ,,Te blestem", p. 12);
,,De m-atingi c-un ram uscat de toamnă,/Se rupe-n mine raiul meu de visuri", vezi poemul ,,Dragoste de toamnă", p. 13;
,,Tu nu vei fi aici când zâmbetul din flori, / Mă va chema cu glasul dulce-al primăverii", vezi poemul ,,Tu nu vei fi...", p. 20;
,,Într-o toamnă care trece, șoapta gândului dezmiardă,/ Sânii tăi atinși de buze, trupul tău care mă cheamă", vezi poemul ,,Lacrimă în vis de toamnă", p. 24 - o imagine de excepție a iubirii, o ipostază de vis și visare, împlinire supremă;
,,Când frigul iernii mă atinge, / Tremurând susură o șoaptă", vezi poemul ,,Cade și ultima frunză", p. 25;
Visul și visarea - alte motive tematice găsite/invocate la o analiză ,,fugară", dar concretă - dau substanță și trăire, acestui volum. Recomand, în acest sens, doar câteva dintre poeme, astfel: ,,Vis purtat de vânt", ,,Dulce vis al tinereții", ,,Ecoul unui vis", ,,Printre șoapte", ,,Vis de toamnă", ,,Pe o aripă de vis", sau ,,Te voi găsi", din care citez strofa a treia:
,,Tu vei rămâne-n veci visul iubirii mele,
Ți-oi respira suflarea cu săruturi,
Pe aripile unui dor te-oi strânge-n brațe
Și te-oi scălda într-un izvor de răsărituri...", p. 84.
*******
AROMELE IUBIRII TALE
sau
IUBIREA CU AROME DIN TINE...
(poem îngemănat)
(2).
Strâng în brațe de visare
AROMELE IUBIRII TALE
adunate în tine cuvânt
în tine LACRIMĂ ÎN VIS DE TOAMNĂ
pentru cel din urmă veac
dintr-o clipă de iubire,
PARFUMUL FERICIRII tale
îmi aduce aminte de tăcere
și anotimpuri răstignite.
Azi, CADE ȘI ULTIMA FRUNZĂ
din copacul gândului...
Printre zbor de cuvinte
peste vârfuri de uitare
TE VOI GĂSI și te voi aduna
în pas de stâncă,
Chiar dacă ploaia își adună
VALURILE VREMII prin senin de veac
rămâi zâmbet de stele
ești umbra gândului
ești rătăcirea unui sărut
EȘTI TOAMNA MEA dintre stele...
ECOUL UNEI ȘOAPTE RUGINII
te va chema în răsărit de curcubeu
cules din OCHII TOAMNEI
viitoare,
Tu, VIS PURTAT DE VÂNT,
eu, DULCE VIS AL TINEREȚII
uniți în jurul asfințitului albastru
purtând în zâmbet
ECOUL UNUI VIS dintr-o privire viitoare
cuprins între timp și anotimp
ÎN SĂRUTĂRI DE VÂNT
pentru a nu se pierde printre amintiri
AROMELE IUBIRII TALE...
Am rugat visul
SĂ MĂ ÎMBRACI în rouă
SĂ NU-MI LAȘI INIMA SĂ PLÂNGĂ
de dorul tău cernut
până în clipă în care seninul
se îmbrățișează cu gândul tăcerilor

N-AM ȘTIUT că umbrele zorilor 

(N. A. ce apare scris cu majusculă sunt titlurile unor poeme din volumul „Aromele iubirii tale", autoare Lucia Virginia Pop)

 

                                                                    ******

Trebuie să recunosc faptul că sunt pătruns de lirismul oferit prin acest volum, de către Lucia Virginia Pop. Imaginile poetice sunt excepționale. Viziunea și profunzimea versurilor sunt evidente, demiurgice. Eul poetic, prin excelență, iese în evidență.

Se naște întrebarea, retorică și evidentă: „Cine este Lucia Virginia Pop?". Iată, în fond, un fragment din frumoasa și modesta prezentare: „Am început să scriu versuri din perioada liceului. Am participat la Cenaclu literar LIRA din oraș, sub îndrumarea lui (n.a. regretatului) Dumitru Iuga (Ioan Bogdan). Așa am scris și am reușit să pun bazele primului meu volum de versuri, Desculț prin sentimente, sub îndrumarea poetului Sorin Dumitrache și cu promovarea poetului Sorin Balașcău. Pe urmă am publicat în două antologii, Poezia ca spectacol, coordonator Sorin Dumitrache și Dor infinit, coordonator Lirica Mihăilă, din cadrul Cenaclului internațional literar artistic Dor infinit, din Aranjuez, provincia Madrid", p. 100.

Cu siguranță fi-va încă multe de spus, despre poeta Lucia Virginia Pop creațiile Domniei Sale, „Aromele iubirii tale". Poate mă voi reîntoarce pentru alte completări! Nu promit acest lucru. Ce promit, însă, este faptul că acest semnal editorial va fi cuprins în volumul IX, din proiectul literar „Antologie de texte. Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba", coord. Gelu Dragoș, Nelu Danci și subsemnatul, pe care îl planificăm să apară în primul trimestru din 2023.

Și mai avem o surpriză! Tot literară! Aceeași recenzie va fi publicată în următorul număr al revistei „DIN VATRA SATULUI″ - un dar de Moș Crăciun. Doamne ajută, autoarei și succes în activitatea literară și culturală.

Volumului, cititori pe măsură.



 

Vasile Bele, Chiuzbaia, 27 noiembrie 2022

            - membru U.Z.P.R., filiala Vâlcea;

            - membru  L.S.R., filiala Cluj-Napoca;

- preṣedinte ASCIOR - Aria Maramureṣ;

- Asociaţia Scriitorilor din Maramureṣ.

           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu