luni, 28 noiembrie 2022

Qatar – Cupa mondială 22. Un nou mod de a vedea în viitor. Fotbalul și orcii


Pentru Putin și orcii lui Campionatul mondial de fotbal din Qatar nici nu există. Nici nu le pasă de frumusețea golului lui Richarlison. Sau de fenomenul Kylian Mbappé, pentru care toate conflictele din lume ar trebui să se oprească să-l admire. Nici de frumusețea unor meciuri ca Brazilia-Serbia, Portugalia-Ghana, Anglia-SUA, Franța-Australia, Japonia-Germania, Franța-Danemarca sau Spania-Germania!

Nici nu le pasă că țările adunate acolo vor ca lumea să meargă spre pace, spre frumusețe, spre prietenie. Dimpotrivă, Putin și orcii lui vor ca lumea să meargă spre război, spre distrugere și moarte. Ei chiar declară „avem arme pentru toată lumea”. Adică declară război întregii planete! Dacă după 9 luni de lupte absurde, „marii strategi” ai Rusiei nu au găsit o soluție de pace, înseamnă că ființa lor este bolnavă, înseamnă că Dumnezeu i-a părăsit și că în țara lor stăpân este diavolul. Ei vor o nouă ordine mondială, vom ca toți să joace cum vor ei!

Dacă voi aveți plăcerea să jucați țurca sau să bateți mingea, zic ei, noi avem plăcerea de a ucide! Și chiar veteranii lor declară cu o ură ieșită din minți: „Ucideți-i pe ucraineni, pe toți! Să nu mai rămână nici unul! Să fie ștearsă țara lor de pe fața pământului!”

Ce vor ei, vor să fie călăi și toți să le recunoască meritele de călăi. Privesc cu dezgust spre Occident, spre ce au creat mai frumos oamenii! Vor să facă noi campionate „mondiale” în care să joace numai ei cu ei! Să nu mai trăiască sportiv și artistic la concurență cu alte țări, ci doar în Siberia lor să se petreacă toate campionatele! Ba marele Nikita Mihalkov s-a înhămat că va organiza el un Oscar asiatic, să le dea peste nas americanilor și occidentalilor! Nikita Mihalkov, marele cineast, pe care l-am admirat ca pe un geniu. Geniul morții, care dă Oscarul asiatic la morți!

De ce vor ei, Putin și orcii lui, să sfideze pe toată lumea în asemenea hal barbar, să înlocuiască pacea cu războiul, iubirea cu ura?

FIFA a propus ca pe timpul campionatului mondial să tacă armele și să vorbească jocul, fotbalul, cel mai popular sport din lume, să fie liniște în Ucraina, să nu mai fie ucis un om. Dar putiniștii au continuat și mai intens să ucidă, să depășească performanța de a bombarda Ucraina cu sute de rachete, să termine cu lumina, cu resursele de energie, să instaureze dezastrul, panica, moartea. Asta vor, să instaureze pe pământ întunericul?!

De ce nu este oare bine ca popoarele să se întâlnească și să se întreacă în competiții sportive și nu militare? De ce nu este bine să existe o uniune a popoarelor libere, care vor să se simtă bine atâta timp cât trăiesc? Este bine ca Rusia să lipsească de la această competiție mondială și de la multe altele? Este bine ca jucătorii și publicul să se uite la tenismanul Daniil Medvedev, de pildă, ca la un reprezentat al răului, al unei țări revanșarde, bolnave de ură și glorie? NU le mai ajunge rușilor spațul în care trăiesc? Este bine ce fac putiniștii cu poporul rus, că îl condamnă la izolare, la lipsă de demnitate? Ca acum să-l sufoce cu amenințarea „pedepsei cu moarte” pentru cine refuză să moară pentru Rusia, considerându-i lași pe dezertorii ruși care vor să trăiască!

Oamenii vor pace pe pământ, vor bucurie, vor entuziasm. Nu uit imaginea tribunelor la meciul Germania-Japonia, poate cel mai frumos meci de până acum al campionatului, în care Japonia a învins „invincibila” echipă a Germaniei, tribunele pline de japonezi erau în delir, ca și locuitorii din Tokio, ba tot poporul japonez era în acest delir al fericirii.

Fotbalul este un joc. NU se joacă pe viață și pe moarte. Nu trebuie luat nimic în tragic, nici o înfrângere, cum a fost cea a Iranului (2-6 cu Anglia) sau a Costei Rica (0-7 cu Spania). Dovadă ce a hotărât mai apoi Mister Hazard, care a făcut ca învingătorii Germaniei, eroii Japoniei, să piardă în turul secund la Costa Rica!! Și spectatorii japonezi au înceapă să plângă. Râsu-plânsu, ca la teatru, acesta este fotbalul, fiindcă mingea este rotundă și în acest sport nu există disperare, ci numai regula, ai învins, continuă, ai pierdut, continuă!

Cred că nu există nimic mai frumos pe lume decât să vezi la sfârșitul meciului Spania-Costa Rica cum jucătorii spanioli îl îmbrățișau pe portarul costarican, faimosul Navas, consolându-l, învins nemilos, mai ales că el este un portar foarte cunoscut, care din 2019 joacă la PSG!!! Și a jucat și la Real Madrid!… Sau ce imagine rară, să vezi toată echipa Marocului în genunchi, cu capul pe gazon, plecați ca la rugăciunile islamice, când au dat cele două goluri surpriză în meciul cu Belgia!

Până și înfrângerile aici sunt frumoase. Toate finalurile au acest statut de prietenie, căci jucătorii se cunosc între ei, au jucat la aceleași echipe, planeta fotbalului este mică. Toți se bucură, se îmbrățișează, nu există ură, la urma urmei, fotbalul este un sport, un sport popular, cel mai popular de pe pământ, un simplu spectacol sportiv, inventat de englezi.

Și acest campionat mondial ne revelează o anumită realitate, că se petrece o eliberare de specificul național, ceea ce rezultă că în viitor ar fi bine să dispară granițele. Popoarele nu au nevoie să fie înglodate între granițe, acest fapt fiind cauza politicilor revanșarde, a conflictelor armate, a apariției unor monștri ca Putin. Am cunoscut această dorință a omenirii și faptul că este posibil ca ea să prindă viață. A prins la New York, unde se spune că New York-ul nu este America, este Planeta.

Și fotbalul o confirmă.

Categoric, cel mai puternic campionat de fotbal din lume este cel englez. Premier League este campionatul cel mai urmărit din lume. Și ce am constatat aici, la Qatar, că toate echipele imită stilul englezesc, rezumat la pase la portar și contraatacuri rapide. Toate vor să facă un astfel de show.

Și semnificativ pentru această realitate este faptul că nu există echipă națională care să nu aibă cel puțin un jucător legitimat la o echipă engleză. Ori la una din marile echipe europene. Iar acești jucători imprimă echipei naționale stilul și fair play-ul englezesc.

Este uluitor ce vedem la echipa Braziliei, care nu mai joacă în stilul lor clasic, de parcă valsau pe teren. Acum sunt iuți și agresivi. De ce? Fiindcă toți jucătorii lor sunt legitimați la cluburi engleze sau occidentale. Este o altă echipă. E un fel de națională mondială, care a adunat cele mai mari valori ale momentului din fotbalul mondial.

Orice echipă devine astfel multinațională, cum sunt înseși echipele englezești.

Meciuri superbe, în acest stil iute și eficace, au făcut multe echipe în frunte cu Anglia, Franța, Spania, Japonia, Olanda, până și echipele asiatice și arabe se țin aproape, fiindcă toate au în ele cel puțin un jucător care e legitimat la o echipă din Europa, în special din Anglia.

Iar Bucuria spectatorilor, felul cum își susțin echipele preferate, mulți în costumații de carnaval, este poate cel mai frumos spectacol, spectacolul din tribune, care arată nevoia oamenilor de a se bucura, de a se elibera de energie negativă, de a iubi pacea.

Autor: Grid Modorcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu