sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Situația burselor de merit și de performanță în județul Maramureș

Din punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Maramureș acordarea burselor școlare sociale, de merit și de performanță este pe drumul cel drept. S-a făcut o centralizare, s-a organizat ședință cu directorii în care s-a analizat fiecare articol din lege pentru a nu mai greși. S-au făcut bugete, au fost identificați toți elevii care au dreptul de a primi bursă de merit, respectiv de performanță și s-au analizat dosarele pentru copiii care au solicitat bursă de studiu sau bursă socială.

În luna iulie ISJ Maramureș a renumărat elevii care au dreptul la bursă. S-a identificat un număr de 18.000 de copii și s-a cerut rectificare bugetară pentru a acoperi valoarea necesară.

În luna august s-a emis decizia către Trezoreria Statului, care a deschis conturi pentru fiecare UAT din județ pentru a repartiza bani la fiecare unitate școlară. Banii ar fi trebuit să intre în conturi, însă s-au produs niște întârzieri.

La începutul anului școlar 2022-2023, fiecare familie, fiecare copil avea obligația de a depune dosarul pentru bursele de merit și de performanță. După această etapă a urmat analiza acestor dosare în urma căreia s-a trecut la virarea sumelor pe card sau numerar. Însă timpul prevăzut pentru aceste etape a fost depășit în unele UAT-uri, cum a fost și Primăria Baia Mare, care a dorit să suplimenteze sumele peste suma acordată de către Guvern, fapt pentru care s-a mai produs o întârziere.

Din informațiile Inspectoratului Școlar Maramureș în acest moment sumele sunt plătite până la nivelul lunii august la toate unitățile de învățământ, dar s-a început să se plătească și pentru lunile septembrie și octombrie.

ISJ Maramureș a solicitat să se reanalizeze dosarele depuse, pentru că sunt școli unde s-au respins burse de merit pentru medii de 9,60 sau 9,70 pe motiv că nu au avut bugete, însă ISJ Maramureș susține că au avut bugete și se poate face o revenire ca acei copii să-și primească bursele. Multe școli au dat liste pentru copii cu medii peste 9,70, dar legea spune că bursele de merit se cuvin elevilor cu medii peste 9,50.

                                                                                                       ISJ MM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu