duminică, 27 noiembrie 2022

Aniversarea Irinei Petraș, se sărbătorește cu lansarea cărții „Efectul de crepuscul. Eseuri, divagări” la Editura Școala Ardeleană!


Eveniment editorial de excepție pe 27 noiembrie 2022, de ziua scriitoarei Irina Petraș, președinte Uniunea Scriitorilor Cluj, „Efectul de crepuscul. Eseuri, divagări” la Editura Școala Ardeleană. La mulți ani!

Cartea pune laolaltă eseuri și divagări publicate în ultima vreme în reviste literare („România literară”, cele mai multe, apoi „Steaua”, „Tribuna”, „Viața Românească”, ”Nord Literar”, etc.), câteva intrând, fragmentar, și în cuprinsul unora dintre cărțile mele precedente („Literatura română contemporană. O panoramă”, „Moartea la purtător. Stări și cuvinte”, „Oglinda și drumul. Prozatori contemporani”, „Vitraliul și fereastra. Poeți contemporani”, „De veghe între cărți”, „Viața mea de noapte”, „Ochii minții” etc., toate consultabile în pdf pe site-ul: www.irinapetras.ro). Și de data aceasta, textele trimit, firesc, unele la celelalte. Gândirea vieții printre cărți este una în mișcare – conexează, se întoarce din drum, repetă, revine cu nuanțe, remaniază discret în pas cu mereu alte lecturi. Răz-gândirea ține și ea aproape. Am adăugat câteva, puține, aproape-cronici de câte ori a fost vorba despre cărți care m-au pus pe gânduri fiindcă au atingere cu temele mele obsesive: Transilvania, românitatea și limba română, moartea, visul, locuirea, relația ficțiune-realitate, imaginația și gândul… Teme care se imbrică inevitabil.

Efectul de crepuscul trimite la vârsta crepusculară spre care mă îndrept, dar sugerează totodată o consecvență a preocupărilor mele, o încă nesecată poftă de a ispiti valențe ale cuvintelor în legătura lor fremătândă cu enciclopedia mea personală. Așa am numit și cea mai nouă expoziție a mea de pictură. (IRINA PETRAȘ).

Notă. Scriitoarea Irina Petraș (n. 27 noiembrie 1947, Chirpăr, județul Sibiu) este critic literar, eseistă, traducătoare și editor român, președintele Uniunii Scriitorilor Cluj.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu