vineri, 25 noiembrie 2022

DEPENDENȚA DE CULTURĂ A GĂLĂȚENILOR


Joi, 24 noiembrie 2022, ora 17.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați,Sala Mihai Eminescu, în cadrul Salonului literar „Axis libri”, scriitorulși criticul literarAdi G.Secarăa moderat lansările de carte ale scriitorilor care au făcut istorie dincolo de granițele țării: romanul"Semnătura indiană",a scriitorului Radu Sergiu Ruba și volumele de poezie "În fața tirului" și "Stetoscopul stelelor migratoare", ale scriitorului Dorian Stoilescu.
Primul dintre autori, născut la 14 octombrie 1954, în loc. Ardud, jud. Satu Mare, Radu Sergiu Ruba își pierde total vederea la vârstă de unsprezece ani, lucru care nu l-a împiedicat să studieze și să guste celebritatea.
Astfel că, în perioada 1974-1978 este studentUniversitatea din București, unde studiază filologia franceză și engleză.
În perioada imediat următoare (1978-1990) este profesor de limba franceză, de limba și literatură română, inspector de specialitate în Ministerul Învațământului și științei, responsabil cu subsistemul educației speciale pentru deficienții de vedere, fiind ales în anul 2006 în funcția de președinte al Asociației Nevazătorilor din România.
Conduce, apoi, ca redactor șef, revista Litera noastră, publicată în scriere braille și în scrierevizuală, între anii 1987-1998. După o pauză de circa 2 doi, revine la conducerea revistei în anul 2000, în luna februarie. Colaborează cu prestigioase reviste literare, dintre care amintim revistaOameni în top,cotidianulCurentulși face partedin colegiile de redacție ale săptămânalelorPhoenixșiTinerama. LaRadio România Actualităția realizat, începând cu anul 1992, emisiunea săptămânală Ochiul interior și din anul 1999, emisiunea literară "Lumina cuvintelor", în care, autorii nevăzători și-au putut prezența poeziile și proză, transformând serialul respectiv, în carte vorbită, pe șapte casete. În perioada 1995-1996 a realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute "Tiflo-Antena", pe programul Antena Bucureștilor.
A fost membru al Cenaclului Universitas.
De departe, cel mai reprezentativ statut este acela de colaborator permanent, cu drepturi de autor al Societății Române de Radiodifuziune și cel de realizator al materialelor pentru Radio Europa Liberă și Radio Europa FM.
A publicat poezii, nuvele, romane, a participat la realizarea de volume colective, antologii, a tradus romanul Vendredi ou la vie sauvage (Vineri sau viața sălbatică) de Michel Tournier, și împreună cu Manuela Vrabie, studiul La troisième femme (A treia femeie) de Gilles Lipovetsky.
În semn de recunoaștere a meritelor sale culturale, în anul 2008, Președintele României i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
În 1993 a primit premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franței la Festivalul Internațional al Nuvelei Francofone, ediția 1993, cu o nuvelă tradusă și redactată în limba franceză.
Despre romanul Semnătura indiană (care are peste 500 pagini, cunoscutul romancier Dumitru Augustin Doman spunea că este “un roman unic în literatura română, nu numai actuală, ci dintotdeauna. Corect ar fi fost să se numească Vainateyananda, căci această este semnătura indiană, ceea ce se traduce prin: Pasărea pe spinarea căreia zbura cu bucurie zeul Vishnu. De ce e unică această carte? Pentru că este un bildungsroman, nu al unui Martin Eden, să zicem, ci al unui adolescent orb, care încearcă a-și croi viața în dictatura ceaușistă, într-un liceu de nevăzători dinCluj, dar care este hărțuit de Securitate pe toată perioada școlii, pentru o scrisoare pe care o trimite la Radio Europa Liberă. Tradus în țări cu engleza limbă națională, romanul ar fi, fără doar și poate, un bestseller.”
Scriitorul meta-modernistDorian Stoilescu este născut în Galați, în 1967, este traducător de limba engleză, lector la Universitatea Western Sydney, începând cu anul 2012. Cariera sa a culminat cu obținerea unui doctorat în educație la Ontario Institute for Studies în Education din cadrul Universității din Toronto.
A petrecut mai mult de 20 ani în cercetare și în învățământ, în domeniul educației matematice și a informaticii, în Australia, Canada și România.
A cochetat cu poezia, eseul, proza și critica poetică.
A publicat poezii în diverse reviste, ziare locale, dintre care amintim: Convorbiri literare, Familia Poezia, Vatra Românească, Contraste culturale s.m.a. și a activat la cenaclul “Anton Holban” și “Noduri și semne”.
Sosit de curând din Australia a prezentat gălățenilor volumul de poezie "În fața tirului" , precum cel mai recent volum de poezie, intitulat "Stetoscopul stelelor migratoare", spune-se, influențat de Robert Adamson, legenda liricii australiene.
Pentru operele prezentate au rostit alocuțiuni: scriitorul și criticul literar Iulian Grigoriu, scriitorul Andrei Velea ș.a .
Geta Eftimie, directorul adjunct al Bibliotecii județene “V.A. Urechia” a înmânat diplome autorilor pentru activitatea de promovare a culturii.
Grație disponibiltății și dragostei pentru cultură a celor doi reprezentanți ai Bibliotecii Județene (Adi Secară, Geta Eftimie și Corina Dobre), cultura creează dependență în viața gălățenilor.

Autor: Mioara BACIU



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu