luni, 28 noiembrie 2022

Poetul Ștefan Herțeg a citit la Cenaclul Scriitorilor Maramureș


 Motto:

,,M-am născut, aici, în Groși, un sat minunat, așezat pe șase coline. Mai precis, am venit pe lume, deasupra josenilor, sus în Coastă, într-o căsuță albastră învelită cu paie. Singurii prieteni mi-au fost copacii cu prunele lor, cu merele lor, iarba cu florile. Lângă noi, locuia unchieșul Pavel (Herțeg Pavel), dar nu a avut copii. Până la 9 ani am locuit acolo, deci primele clase le-am făcut, umblând din Coastă, desculț sau în opinci, iarna, la școală. Apoi, ne-am mutat jos în casa bătrânească a bunicilor dinspre tătuca. Primul învățător mi-a fost domnul Lupan!".
(Ștefan Herțeg)
LUT
ȘTEFAN HERȚEG
sau
LUT. DRUM INVERS - DE LA TIPAR, ÎNSPRE CITITOR
,,Valea-i adunare
De izvoare
Cărare cu flori
Pas de trecători
Și sună
În lume
Chemarea
Adunarea!
Valea
A-du-na-rea!
În iubire de glie",
poemul ,,Adunare", autor Ștefan Herțeg, cel care, la ședința de Cenaclu literar, din data de 26 noiembrie 2022, ne-a uimit și ne-a încântat, totodată, cu cele mai proaspete versuri, dar și cu apariția editorială a volumului ,,Lut", ce va fi lansat în anul ce vine, spre primăvară, acasă la Groși. De pe acum îl felicităm și îi dorim succes în activitatea literară.
Apreciez forța creatoare, dorința de a dărui prietenilor din jurul său din experiența de dascăl, din experiența literară și am în vedere, când afirm toate acestea, comunicarea cu poetul Ștefan Herțeg în cei doi ani de pandemie. Și nu numai! Cu toate cele bune, sau cu toate cele rele. Ne auzeam la telefon, destul de des, pentru că întâlnirile publice erau interzise, nu-i așa? Mereu, era întristat și supărat pe acest lucru. Supărat că nu ne putem vedea la ședințele de Cenaclu literar. Că nu putem să ne întâlnim și să ne împărtășim realizările din plan literar. Îl vedeam suferind pentru acestea. Dar cine nu a suferit? Cu toții am avut aceleași sentimente. Dar, vorba românului, cum că ,,tot răul este înspre bine!", uite că cele rele (din pandemie!) au trecut și, azi, ne putem vedea și revedea fără opreliști. Cred că prezența maximă la ședința de Cenaclu literar organizată în această dată (26 noiembrie 2022), este efectul celor 2 ani de suferință și întristare. Nu știu dacă am mai prins vreodată o prezență atât de numeroasă, vă mărturisesc cu sinceritate. Asta este un lucru bun. Doamne ajută, tot așa să fie.
După momentul de lectură oferit de prof. Smaranda Iuga a venit rândul poetului Ștefan Herțeg. Apoi, au urmat, după firescul desfășurător, părerile critice sau mai puțin critice. În fapt, fiecare vorbitor a făcut un Laudatio - ,,pro Ștefan Herțeg", apreciind activitatea literară și didactică a acestuia. În scurta prezentare, am aflat că poetul mai are cărți scrise în nume propriu, dar și numeroase apariții în volume colective. Este vorba despre volumele de versuri: ,,Și a fi o zi" și ,,66", cel din urmă fiind un dar pentru aniversarea cu numărul 66. Iar azi, la întâlnirea cenaclieră a prezentat volumul ,,Lut" - o apariție editorială inedită și dorită.
Au luat cuvântul (nu neapărat în această ordine!), prof. Olimpia Mureșan, prof. Șarlota Lotica Vaida, prof. Ioan Săcăleanu, prof. Gelu Dragoș, prof. Ioan Șiman, prof. Maria Berciu, ec. Vasile Tivadar și subsemnatul.
Am citit o foarte scurtă prezentare a poetului Ștefan Herțeg - motivat de colaborarea dintre noi, la proiectul literar: ,,Antologie de proză și poezie. Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!", (în colaborare cu Gelu Dragoș și Nelu Danci). Noi, inițiatorii proiectului, așa am cerut la acea vreme, ca fiecare autor care dorește să fie inclus în acest proiect, să atașeze materialului propus și un scurt CV literar, în care să își prezinte activitatea. Mi-a prins bine acest volum, iar acum am ,,profitat" de acest lucru.
,,Două sate
Case
Două glasuri
Pasuri
Adună
În cunună
Frați
Fârtați
Mire, mireasă
Floare aleasă
Glie
Veșnicie
Groși-Șișești
Vetre străbune".
(din lirica lui Ștefan Herțeg).
Poetul Ștefan Herțeg își scrie propriul drum în literatură. Poemul său îți oferă posibilitatea, ca cititor, de reinterpretare, de chemare la taifas a muzelor rămase, oarecum, vitregite. Vitregite de simplitatea versului. Ai fi tentat să spui despre poem sau despre versul în sine, că se definește mult prea simplu. Da! Simplu, dar esență. Cu siguranță...
Drumul lui Ștefan Herțeg în literatură este în stil autentic, încărcat în substanță, cu complexitate, cu expresivitate. Versul lui Ștefan Herțeg te lasă să îl descoperi. El exprimă esențialul, pentru a-i da cititorului posibilitatea imaginației literare, posibilitatea de a se juca literar, cu imaginația și muzele. Citirea trebuie să fie apăsată pe fiecare vocală sau consoană, pe fiecare silabă din vers, pentru a înțelege, cu adevărat, tâlcul fiecărui vers. La o lectură fugară, versurile vor fi doar o înșiruire de cuvinte. Acest lucru a fost punctat inclusiv de prof. Smaranda Iuga, atunci când a felicitat autor. Poezia lui Ștefan Herțeg nu se citește în fugă, în grabă.
Dacă mi s-ar cere să rostesc doar 5 cuvinte, despre Ștefan Herțeg, le-aș alege cu foarte mare greutate și responsabilitate. Acestea ar fi:
- originalitate;
- modernitate;
- autenticitate;
- lecție;
- vibrație.
Și aș mai avea să rostesc! Felicit poetul și îi doresc succes deplin, știind că nu peste multă vreme poetul Ștefan Herțeg ne va surprinde iar, cu vibrațiile versurilor, cu frământare de poem și cu sufletul. Toate acestea vor:
Lumina
Răsuna
Cuvânt
Sfânt
Închinare
Lumânare
Poezie
Veșnicie
(încercând o imitare/imitație a stilului abordat de poetul Ștefan Herțeg).
Vasile Bele
Chiuzbaia, 27 noiembrie 2022
- membru U.Z.P.R., filiala Vâlcea;
- membru L.S.R., filiala Cluj-Napoca;
- președinte ASCIOR, Aria Maramureș;
- Asociația Scriitorilor din Maramureș;





Foto: GDL&VB

2 comentarii:

  1. Când a fost ultima dată un membru USR la întrunirile Cenaclului scriitorilor MM? Nu mă refer la doamna Florica Bud! Ea este președinta cenaclului. Mai venea poeta Ioana Ileana Ștețco,(R.I.P) ea fiind prietenă bună cu Florica Bud. În rest? Dintre cei peste 35-40 de membri USR, sau câți sunt în acest județ, unde sunt, de ce nu vin niciodată la ședințele cenaclului? Mai veneau foarte rar poetele Rodica Dragomir și Elena Cărăușan cum și scriitorii: Săluc Horvat sau Nicolae Scheianu. În rest cine a mai fost în ultimii 10-15 ani după plecarea definitivă dintre noi a poetului Ion Burnar? Restul nu mai vin deoarece după unele vehiculări se aude că majoritatea dintre ei se consideră ”clasici” în viață, când niciunul dintre aceștia nu are nici nu va avea atâția ani față de câte poezii (PESTE 130) am publicat eu în 40 dintre cele mai prestigioase reviste din România și nu numai, să trăiască oricare cât seniorul Comănescu-112 ani. Unii dintre ei doar își râd pe sub mustață sau pe sub bărbi, fără noimă, spunând: ”Uite bă pe anonimii sau pe mediocrii cutare de la întrunirea X. Dacă doar unul din douăzeci din USR, pot spune că au publicat versuri în revistele în care am publicat eu, ce să spun atunci? Ei , membrii USR, de ce nu au întruniri publice în MM, dacă nu lunare, cel puțin trimestriale, decât în ”culise” unde se laudă probabil că ei sunt ce sunt? Altfel mai are rost să participăm la diferite întruniri, înafară de lansările de cărți ale unor prieteni buni? Eu spun că nu! În acest județ, nu! Un scriitor trebuie apreciat prin creație nu după funcții sau prin faptul că unde și cu cine se întâlnește zi de zi, sau cu cine se fotografiază. Cine vede aceste lucruri e spre avantajul lui, cine nu, să fie atenționat față de aceste lucruri! Sau doar prin funcții sau prin diferite conjuncturi un scriitor poate ajunge într-o anumită formațiune culturală de rang înalt? În România așa se pare, indiferent de valoare sau non valoare!

    VeDeM

    RăspundețiȘtergere