luni, 28 noiembrie 2022

Sfântul Alexis, vărul lui Vasile Lucaciu

                                                                                                         de Gheorghe Pârja

Mâine, 29 noiembrie, se împlinește veacul de când marele patriot Vasile Lucaciu a trecut la cele veșnice. Să ne amintim de marele tribun, memorandistul, erou al națiunii române, printr-o carte absolut inedită. Cu puțină vreme în urmă, am primit de la Cluj volumul documentar „Sfântul Alexis Toth. Mărturisitor și apărător al Ortodoxiei în America” (Editura Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă”, Cluj-Napoca, 2022, director Vasile Iuga de Săliște), o carte curajoasă prin demersul ei, având-o ca autoare pe Bianca-Bogdana IUGA. Pe pagina de gardă mai scrie: Sfântul Alexis, verișor primar al preotului Vasile Lucaciu.

Datoria mea de jurnalist este să vă spun, cum se arată în carte, cine a fost Alexis Toth, ce a făcut pentru credința creștină și cum s-a întâmplat să fie văr primar cu „Leul de la Șișești”. De la început spun că Bianca-Bogdana Iuga a făcut o documentare exemplară în America pentru a contura personalitatea lui Alexis Toth. Ceea ce nu este puțin lucru. Prefața este semnată de I.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar postfața, de preotul prof. univ. dr. Theodor Damian, Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York.

S-o iau pe rând, din păcate pe scurt. Preotul Alexis Toth s-a născut la 18 martie 1854, în satul Kobylnice, regiunea Presov, atunci în Regatul Ungariei, acum în nord-estul Slovaciei. Părinții lui Alexis, George, preot greco-catolic și preoteasa Cecilia. Tatăl lui Alexis Toth a mai avut încă doi frați: Nicolae, viitor episcop de Eperjes, și Iuliana, care s-a căsătorit cu Mihai Lucaciu și va deveni mama tribunului Vasile Lucaciu. Alexis a studiat și el teologia, iar în anul 1878 va fi hirotonit preot. În anul 1889, la vârsta de 35 de ani, este trimis în America în calitate de preot misionar. Va avea grijă de credincioșii originari din Transcarpatia Maramureșului istoric, Galiția, Slovacia și Ungaria. Reprezenta mesajul creștin al rutenilor din vremea aceea. Dar erau și români, socotesc eu, după cum cunosc regiunea Transcarpatia. Duce o viață creștină agitată.

Bianca Iuga și-a conceput cartea având ca instrument cercetarea contextului în care și-a dus crucea părintele Alexis. Așa, lucrarea este incitantă, fiecare capitol fiind un teritoriu descoperit cu multă atenție. Sunt folosite documente ale vremii, pe care noi, cititorii de astăzi, le aflăm în premieră. Mai ales atitudinea unor ierarhi americani, care doreau să-i convertească pe nou-veniții, greco-catolici. Autoarea ne aduce pilda arhiepiscopului romano-catolic John Ireland, care a trimis o scrisoare parohiilor din jurisdicția sa, prin care interzicea membrilor lor să participe la slujbele părintelui Alexis Toth. Ba a vrut să-l excomunice.

Atacurile asupra clerului greco-catolic și refuzul episcopilor romano-catolici de a recunoaște oficial clerul unit, l-au întristat pe preotul Alexis. Au existat și presiuni de maghiarizare forțată, tendința imperiului de deznaționalizare a rutenilor, ca și a altor națiuni. Părintele Alexis a depus un zel nestăvilit de a aduce mulți ruteni uniți cu Roma la ortodoxia orientală de tradiție apostolică. I s-a adus recunoașterea oficială din partea autorităților ortodoxiei ruse din vremea aceea. Care avea o misiune bine organizată pe teritoriile Statelor Unite. Cât ar părea de strident în zilele noastre acest fapt, istoria trebuie cunoscută.

Să nu uităm de povestea Alaska. După o îndelungă răbdare cu zel misionar, cu prudența pastorală, după ce a ridicat prima mănăstire ortodoxă din Statele Unite (Sfântul Tikhon de Zadonsk, Waymart, Pennsylvania) părintele Alexis a trecut la Domnul, destul de repede, în ziua de 7 mai 1909.  Activitatea misionară a părintelui Alexis a contribuit la dezvoltarea patrimoniului spiritual ortodox din ținuturile nord-estice ale Americii. La 29 mai 1994, preotul Alexis Toth a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America. Părintele profesor Theodor Damian consideră cartea, aprig documentată de Bianca-Bogdana Iuga, ca fiind „o lucrare unică în România la ora actuală, despre istoria rutenilor din America și convertirea acestora, a unei majorități, la ortodoxie.”

Cartea este scrisă în spiritul documentului, al înțelegerii istoriei bisericii creștine. Eu așa am citit-o.  Și nu uită să demonstreze că Sfântul Alexis a fost văr primar cu marele Vasile Lucaciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu