vineri, 25 noiembrie 2022

La cenaclul „Artur Silvestri” Cluj - ”Imnul Ligii Scriitorilor” a impulsionat efervescența creațiilor și a discuțiilor

 


Așa cum a intrat în tradiție, de 17 ani, joi, 24 noiembrie, la ora 17, a avut loc la Cercul Militar din Cluj-Napoca, în Sala Armelor, ședința Cenaclul literar “Artur Silvestri “ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor, condusă de scriitoarea prof. Voichița Pălăcea Vereș.

Au fost prezenți scriitori și iubitori de literatură din mai multe zone ale țării, fapt ce ne convinge că această asociație profesională a scriitorilor are un viu ecou în rândul creatorilor de frumos din țară și diaspora.

Ședința a fost deschisă de Voichița Pălăcean Vereș care a anunțat programul desfășurării activității, într-o seară când degetele de ploaie ale toamnei ne băteau în ferestre.

Cum de mulți ani, ședințele se deschid cu Imnul Ligii Scriitorilor, compus de dr. Mihai Ganea, și de această data, compozitorul, prin tehnica de care dispune, a inundat sala cu melodia și versurile cântate de o voce cristalină a unei domnișoare, creând o atmosferă solemnă, pe când cei prezenți, în picioare,  ascultau pioși imnul organizației noastre.

În continuare președinta cenaclului a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, care așa cum o face de la înființarea cenaclului, a desfășurat o retrospectivă a activităților filialelor din țară și diasporă în ultima perioadă. Din nou este evidențiată filiala Nord-Est a Ligii Scriitorilor din Iași, condusă de Dan Teodorescu, care are o activitate laborioasă în promovarea culturii în capitala culturală a Moldovei. Este amintită revista Ligii Scriitorilor “ Constelaii Diamantine“, din Craiova, condusă de scriitoarea Doina Drăguț care editează această interesantă publicație care a fost evidențiată într-un articol în revista “Magazin “ nr. 46 (3376 ), din data de 17 noiembrie, a.c. de către redactorul șef George Cușnarencu. Președintele national al Ligii Scriitorilor a mai informat numerosul public că duminica trecută Radio Diaspora a difuzat un interviu cu domnia sa despre Liga Scriitorilor și activitatea dânsului de-o viață întreagă în slujba culturii române.Interviul fiind realizat de Cristina Oprea.

Așa cum a intrat în tradiție, Al. Florin Țene a comentat cărțile pe care le-a primit din țară în ultima perioadă de la diferiți autori. Astfel a prezentat și analizat pe scurt următoarele cărți: “Scrisori din Țara de Margine “și “Confluențe lirice “ de Mihai Ganea, “Scriitori printre anotimpuri “de Mariana Cristina Popan, “Poezii de dragoste și nu numai! “ de Valeri Toderici, “Istorii, comentarii, miscellanea” de ieșanul Ion N.Oprea, “Veronica Micle- o victimă a istoriei “, “ Cella Delavrancea și poveștile ei incredibile de amor și artă“ amândouă cărțile de Dan-Silviu Boerescu și volumul “Întoarcerea poetului “de Al.Florin Țene, tradus în limba albaneză de Beki Ymeri.

Discursul lui Al.Florin Țene s-a încheiat cu prezentarea pliantului “Viața începe în fiecare dimineață “ al Centrului de zi pentru vârstnici nr. 2, coordonator Ligia Bocșe, editat de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, unde se află o informație și o fotografie despre bogata activitate a cenaclul literar “Al.Florin Țene”

 În continare Iulian Patca președintele Filialei clujene a Ligii Scriitorilor a prezentat romanul lui Octavian Irimieș “ Sub semnul Hrismei“, anunțând totodată că revista “Agora Literară“, oficiosul Ligii Scriitorilor, va apare în luna ianuarie din anul viitor.


Președinta cenaclului a dat cuvântul, apoi, scriitorului și istoricului Ionuț Țene, care ne-a informat detaliat despre conferința susținută la Universitatea din Madrid ( Spania) despre poezia postmodernistă din Transilvania și despre relațiile culturale și promovarea culturii române în comunitățile românești din Peninsula Iberică.Ne-a mai informat că, împreună cu mari scriitori spanioli și din diaspora românească au organizat șezători literare în diferite orașe unde sunt mari comunități de români. Nu a uitat să comunice în Spania că unul din cei trei care a propus Parlamentului României ca Ziua Națională a Limbii Române a fost scriitorul Al.Florin Țene, tatăl meu. Oficialitățile spaniole au fost încântate de cuvântările lui Ionuț Țene și activitatea acestuia ca vicepreședinte național al Ligii Scriitorilor Români.

Prezentarea scriitorului Ionuț Țene, încărcată cu multe date și analize despre poezie, a fost viu aplaudată de cei prezenți.

În continuare scriitoarea profesor Virginia Paraschiv, din Baia Mare, a analizat cele două cărți ale polivalentului scriitor și compozitor Mihai Ganea. La începu s-a axat pe cartea “ Scriisori din Țara de Margine“ în care se face o radiografie critică a regimului securistic de tristă amintire, cartea fiind o autobiografie construită secvențial de scrisori.

Un număr foarte impresionant a fost când, prin video și aparate audio, a fost proiectat pe ecran un impresionant poem “Șerparul “, de Mihai Ganea, în lectura Virginiei Paraschiv. Moment aplaudat furtunos de către cei prezenți. A mai fost proiectat un film de la prezentarea cărților lui Mihai Ganea la Focșani, încheindu-se acest moment frumos și interesant cu întâlnirea emoționantă dintre profesoara Virginia Paraschiv, un profesionist latinist, cu cunoscutul scriitor Varujan Vosganian, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor.

În continuare a luat cuvântul scriitoarea Mariana Cristina Popan din Baia Mare, dascăl cu mare experiență în școala românească, care a vorbit despre literatura din școlile românești, apoi și-a prezentat cartea de poezii “ Scriitori printre anotimpuri“. Această carte cuprinzând poeme dedicate unor scriitori clasici, fiind o interesantă metodă didactică de a face cunoscuți scriitorii noștri prin poezii scrise despre ei O formă interesantă și pedagogică de atrage elevii să cunoască viața și opera marilor noștri scriitori. În încheierea cuvântări sale, autoarea a citit câteva poeme din volum.

Scriitorul Iulian Patca a analizat amănunțit și profesionist romanul tânărului scriitor Octavian Irimieș, intitulat “Urmașii “, volum făcând parte dintr-un ciclu de cinci romane.În continuare autorul a vorbit despre cărțile sale.

În acest context Eugen Coța a subliniat, în cuvântarea sa, despre prezența lui Octavian Irimeș în activitățile altor cenacluri din Cluj Napoca. În încheierea acestui moment Octavian Irimeș a vorbit despre subiectele romanelor sale.

În finalul ședinței Al.Florin Țene a vorbit și prezentat revista “Sintagme Codrene “, editată de Vasile Dan Marchiș, din Baia Mare, o revistă cu un conținut bogat în eseuri, proză și poezie.Aceasta fiind o fereastră deschisă și generousă spre creația autentică.După care scriitorul Vasile Dan Marchiș, redactorul șef al acestei reviste a vorbit despre conținutul publicației și autorii publicați.

Tânăra poetă Marieta Coman din Turda a prezentat două antologii de poezii, avându-l coordonator pe cunoscutul scriitor Constantin Vaciu, poezii ale autorilor radio-romantic.ro

În încheierea acestei bogate și interesante ședințe, Voichița Pălăcean Vereș a anunțat că viitoarea ședință, datorită Sfintelor Sărbători ale Nașteri Domnului Iisus, se va ține mai devreme, pe 15 decembrie la orele 17,oo. În această ședință se vor citi creații despre sărbătorile și tradițiile de Crăciun, iar compozitorul dr. Mihai Ganea va susține un concert de Crăciun la orgă electronică.

 

                                                                                       Victor Roșianu

P.S. După ședință a urmat o mica agapă cu prăjituri și un pahar de vorbă, discutându-se despre creațiile lor și proiecte de viitor, în timp ce Al.Florin Țene a acordat poetei Marieta Coman un interviu despre Liga Scriitorilor pentru Radio Romantic.

https://www.facebook.com/100000220855393/videos/pcb.6336650233018942/688486979549071


Preluare http://www.napocanews.ro/2022/11/la-cenaclul-artur-silvestri

-imnul-ligi-scriitorilor-a-impulsionat-efervescenta-creatiilor-si-a-discutiilor.html


 

 

2 comentarii:

  1. Cum puteti sa publicati dl. Dragos un articol cu atatea greseli flagrante?! Dvs. nu va uitati inainte de-al posta!? Totusi, Moara lui Gelu este deja un brand in Maramures! Sunt dezamagita! M.C.

    RăspundețiȘtergere
  2. ”Chiar nici nu ma intereseaza nimicurile literare din viata ta VeDeM,
    esti un NIMIC ANALABET si imi sustin parerea! PREA PROST pentru secolul 21! Eu iti sterg toate mesajele fara sa le citesc. Nu vreau sa ma tampesc pentru CACI, CACAND, ORICUM, pe care le folosesti des in prozele tale numite POIEZII, sunt...rahaturi!”
    La revedere, geniule pustiu! V.B.

    RăspundețiȘtergere