joi, 24 noiembrie 2022

O ÎNTÂLNIRE DE CENACLU LITERAR DE EXCEPȚIE LA CLUJ-NAPOCA!


 JOI. CLUJ-NAPOCA. ÎNTÂLNIRE DE CENACLU LITERAR...

Dacă e joi și ,,vremea e așa cum e", este despre întâlnirea cenaclieră de la Cluj-Napoca. Da! Revederea cu oameni de suflet, cu oameni dragi sufletului. Cu siguranță va fi o întâlnire literară care va avea ,,garda sus", așa cum sunt, de-altfel, toate ședințele. Am întâlnit aici, la Cluj, oameni minunați și deschiși la orice - multă prietenie, sinceritate, chiar și bunătate. Sufăr când nu pot să fiu prezent. Îmi încarc bateriile cu frumos atunci când ajung. Nu faci, degeaba câteva sute de kilometri, doar de dragul de a nu fi acasă. Să tot fie 300 de kilometri, dus-întors. Merită. Chiar dacă vorbim și despre sacrificiu. Până la urmă, ce mai, urci în mașină și pleci. Sau în autocar. Legătură directă Baia Mare - Cluj-Napoca. Ore convenabile. Și la dus. Și la întors. Dacă alegi altă variantă... eeeeee! Fiecare cum decide. Important este faptul că te revezi cu prietenii de condei. Auzi lucruri minunate și trăiești clipe de emoție. Îți aduni frumosul din fiecare suflet. Bucuria revederii este imensă și dorită. Întâlnirile de Cenaclu literar sunt așteptate și dorite. Am suferit în cei doi ani de pandemie. Am suferit că nu ne-am putut vedea și revedea, întâlni și reîntâlni unii cu alții. Norocul meu a fost că am putut să ne auzim. A contat, și asta, în contextul pandemiei. Azi, chiar dacă este o zi tristă, cu multă ploaie, presimt bucuria de a revedea...

O ÎNTÂLNIRE DE CENACLU LITERAR DE EXCEPȚIE
Joi. Ședință de Cenaclu literar la L.S.R. Cluj-Napoca. Locația obișnuită - Casa Armatei. Emoții. Sensibilitate. Imnul Ligii - responsabil dr. Mihai Ganea. Prof. Voichița Vereș, prezintă desfășurătorul acestei întâlniri. Vă vorbi Ionuț Țene, despre întâlnirea și vizita făcută în Spania. Virginia Paraschiv și dr. Mihai Ganea își vor prezenta cele mai proaspete apariții editoriale. Octavian Irimeș se va prezenta și își va prezenta cel mai nou roman, lansat și în cadrul Cenaclului profesorilor, săptămâna trecută. Mariana Cristina Popan - ne va vorbi despre proiectele pe care le derulează și își va prezenta cel mai proaspăt volum. În final, dacă vor fi doritori să citească cele mai frumoase și mai recente creații, vor fi invitați în fața celor prezenți. Deci, o seară literară de excepție. Cu multe emoții. Așa și trebuie... altfel nu știi cum/că trăiești.
Are cuvântul Al. Fl. Țene - președintele și membru fondator L.S.R. pentru a face un bilanț al activităților literare desfășurate în filialele din țară. În cuvântul Domniei Sale, apreciază activitatea literară și implicarea în viața culturală a celor din L.S.R., filiala Iași, prin președinte. Bravo lor, rostesc și eu în gând. Felicitări!
Prezentări de carte și reviste literare primite în acest sens. Invitat special al acestei seri- Ionuț Țene, proaspăt întors din Spania, unde a conferențiat. Ne-a bucurat sufletele cu emoțiile trăite acolo, în Spania, pe parcursul celor 7 zile. Fiecare zi cu emoțiile ei. Cu bucuriile și întâlnirile planificate. Superb. Românii oriunde ar fi tot români sunt. Este nevoie de o nouă orientare. Fiecare are drepturi și obligații. În Spania există un procent mare de români. Cultura și istoria nu trebuie uitate. Nici românii plecați nu trebuie uitați. Tot ai noștri sunt. Aici își au rădăcinile. Doar că și le-au extins. Ionuț Țene lansează și provocarea de a ne implica mult mai mult în ceea ce privește românismul din Diasporă. Donații de carte. Lecții despre istorie. Copii din căsătorii mixte trebuie să își cunoască istoria. S-a făcut apel la implicare și susținerea necondiționată a românilor plecați din țară. Susțin demersul. Susțin ideea. Cuvintele lui Ionuț Țene sunt și un apel. Un apel, repet, la promovarea românismului peste frontierele țării. Îmi place stilul de exprimare marca ,,Ionuț Țene".

Vasile BELE
24.11.2022

Foto: Arhiva personală GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu