luni, 28 noiembrie 2022

50 de ani de cântec! Pătru Bârlea, rapsod popular și animator cultural !

Am scris mereu despre personalitățile din diferite domenii de activitate și nu m-am oprit din când în când la cei care au avut o activitate însemnată, dar au fost uitați sau nu s-au bucurat de o notorietate suficientă. Așa este cazul lui Pătru Bârlea, rapsod popular și animator cultural care, după puterile lui, de unul singur, și-a organizat zilele trecute (cu succes !) sărbătorirea a cincizeci de ani de activitate artistică !

Pătru Bârlea a fost poreclit „Moromete al nostru”, pentru istețimea înnăscută, dar și talentul de a disimula pentru a-și atinge obiectivele pe care și le-a propus. Într-o perioadă, înainte de ’89, a dat dovadă de spirit organizatoric, de calități de impresar, realizând spectacole memorabile cu marii artiști ai cântecului popular, ai muzicii ușoare și folk, cu mari actori ai scenei și filmului românesc. Lui i se datorează marile spectacole organizate pe Stadionul Municipal, cu mari vedete, în marile săli de spectacole (săli de sport) din țară, evenimente care nu s-au mai repetat. Personal îi sunt recunoscător pentru tot ce a făcut în organizarea unor spectacole de mare succes la public, pentru posibilitatea de a avea contact cu cei mai mari artiști ai țării, de a juca alături de ei, de a prezenta câteva mega-spectacole !
Cu toate că a încercat alte preocupări pentru a-și asigura existența lui și a familiei, nu a renunțat să organizeze diferite evenimente artistice, nu a renunțat la cântecul popular care l-a consacrat !
Pătru Bârlea s-a născut la 3 iunie 1948 în localitatea Berbeşti, judeţul Maramureş, din părinţii Ion şi Mărie, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei. A absolvit Şcoala generală din satul natal şi apoi a urmat cursurile Şcolii profesionale din Sighetu Marmaţiei.
Și-a început cariera artistică în cadrul Ansamblului „Mara” al Casei de Cultură din Sighetu Marmaţiei, alături cunoscutul ceteraş Gheorghe Covaci-Cioată, de soţii Todorovici, fraţii Florea şi alţii.
În urma unui spectacol cu public organizat la data de 28 iulie 1975 de Televiziunea Română la Casa de Cultură din Sighetu Marmaţiei, cucereşte cu mare succes trofeul emisiunii „Floarea din Grădină”.
De-a lungul timpului, Pătru Bârlea, împreună cu diferite ansambluri artistice de amatori şi profesionişti a participat la numeroase turnee atât în ţară, cât şi în străinătate. Printre ansamblurile cu care a colaborat amintim: „Cercănelul”, de la Borşa (Maramureş), Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare, Ansamblul „Mărţişorul” de la Cluj, Filarmonica din Arad, „Rapsodia Română” şi altele.
A înregistrat la Radio-Televiziunea Română două casete audio şi trei discuri Electrecord. C.D-ul „Slobozi, Doamne, glasul meu” conţine pe lângă melodii şi obiceiuri tradiţionale.
Pătru Bârlea nu a uitat localitate unde s-a născut, unde s-a format și de unde a pornit cariera s-a artistică. La Berbeşti s-a desfăşurat, o bogată şi amplă activitate cultural-artistică sub îndrumarea dascălilor din localitate care au ştiut să descopere talente şi să le îndrume spre o activitate ce le-a pus în evidenţă calităţile de interpreţi, de culegători de creaţii autentice, stimulând şi pasiunea de a crea. Dovadă sunt trofeele obţinute în cadrul concursurilor şi festivalurilor folclorice desfăşurate atât în ţară cât şi în lume. De aici s-au lansat soliştii vocali: Pătru Bârlea, Ionel Codrea, ambii câştigători ai trofeului „Floarea din grădină” şi Anuţă Bud, care împreună cu soţul ei Nicolae Tudorovici au format un cuplu mult îndrăgit și mulți alții.
Pătru Bârlea continuă să cultive şi să popularizeze cântecul maramureşean inspirat din folclorul natal. De-a lungul anilor a adunat obiecte tradiționale pe care le-a expus în câteva încăperi ale subsolului clădirii personale, unde au loc filmări și expuneri documentare pentru diverse televiziuni și colegi artiști care nu-și permit studiouri sofisticate.
Pentru întreaga activitate, pentru marile spectacole pe care le-a organizat, că le place sau nu unora, că-l înțeleg sau nu, că-l apreciază sau nu, Pătru Bârlea, merită respectul nostru ! Cred că i se putea acorda mai multă atenție, în primul rând din partea colegilor de breaslă (din care puțini au atins performanțele lui ), din partea instituțiilor de cultură pentru care a muncit câteva decenii. Am aflat cu stupoare că pentru panourile prin care anunța aniversarea celor 50 de ani de cântec, era să fie amendat ( la sugestia unei persoane din breasla cântăreților)! Asta în timp ce afișajul în orașul nostru se face aiurea!
Viața merge înainte și Pătru Bârlea și va vedea de drumul lui !
Sănătate și succes Petrică !

Prof.dr. Ioan Dorel Todea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu