marți, 1 noiembrie 2022

Evenimentele Zilei de 1 noiembrie 2022

 

 

"Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia" (1 noiembrie 1599) - Constantin Lecca - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia - Constantin Lecca

1 noiembrie este a 305-a zi a calendarului gregorian Noiembrie – Brumar

(30 de zile – ziua are 10 ore, noaptea 14 ore)

Noiembrie în Les Très Riches Heures du duc de Berry foto: ro.wikipedia.org

Noiembrie în Les Très Riches Heures du duc de Berry – foto: ro.wikipedia.org

Noiembrie este 11-a lună a anului în calendarul gregorian și una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile. Noiembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Scorpionului și sfârșește în semnul Săgetătorului. Din punct de vedere astronomic, luna noiembrie începe cu soarele în constelația Balanței, trece prin Scorpion și se sfârșește cu soarele în constelația Ophiuchus.

Numele lunii noiembrie (latină: November) vine de la cuvântul latinesc novem, nouă, pentru că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman. Grecii numeau luna noiembrie Maimakterion. În limba română, luna noiembrie se numește popular și brumar. Este timpul brumei, sunt însămânțate toate grânele de toamnă și totul este gata pentru iernat.

Noiembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și martie în fiecare an și ca februarie cu excepția anilor bisecți. I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna noiembrie: „Monșerii fac ce fac și se împaltonează până în călcâie. Dispar cele 16 ziare cotidiane precum și una veche. Opinia publică regretă abonamentele plătite înainte.”
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 1 noiembrie

(BOR) Sf. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Asia

Sfinții „doctori fără de arginți” și făcători de minuni Cosma și Damian, din Asia Mică, au trăit întru Domnul în secolul al IV-lea. Prăznuirea lor se face pe data de 1 noiembrie. Nu trebuie confundați cu sfinții mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma (pomeniți pe 1 iulie) și nici cu sfinții mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Arabia (pomeniți pe 17 octombrie).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Cosma și Damian, medici taumaturgi, fără plată, martiri († 303)

 

(BRC) (†) Toți Sfinții

Cristos şi sfinţii săi, Fra Angelico (1419), National Gallery, Londra foto: ro.wikipedia.org

Cristos şi sfinţii săi, Fra Angelico (1419), National Gallery, Londra - foto: ro.wikipedia.org

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Toți Sfinții (în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum, în franceză Toussaint, în spaniolă Día de Todos Los Santos, în germană Allerheiligen, în maghiară Mindenszentek, de la care derivă toponimul transilvan Mesentea), cunoscută și ca Luminația, este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți.. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie din calendarul gregorian.

De precizat că nu toți protestanții practică cultul sfinților, însă unele biserici luterane celebrează totuși această sărbătoare. În Biserica Romano-Catolică Sărbătoarea Tuturor Sfinților precedă cu o zi Comemorarea Credincioșilor Răposați, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie, la două secole după crearea sărbătorii Toți Sfinții. În bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

 

Pomenirea mortilor

Pomenirea mortilor foto: monitorulexpres.ro

Pomenirea mortilor
foto: monitorulexpres.ro

Ziua de 1 noiembrie, este trecuta in calendarul ortodox ca zi de pomenire a mortilor. Ziua saptamanala pentru pomenirea generala a celor adormiti este sambata. Din toate sambetele unui an bisericesc, doua sunt consacrate in chip special pomenirii generale a mortilor: sambata dinaintea Duminicii Lasatului sec de carne si sambata dinaintea pogorarii Duhului Sfant. Ele se numesc in popor Mosii (de iarna si de vara) pentru ca in ele facem pomenire parintilor, mosilor si stramosilor adormiti.

Prin analogie cu cele doua sambete ale “Mosilor” – de iarna si de vara -, in Biserica noastra exista si o sambata a mortilor de toamna, pentru pomenirea generala a mortilor, care nu are o data fixa, osciland in unele parti din tara intre 26 octombrie – 8 noiembrie, iar in altele fiind fixata in sambata lasatului sec de Craciun, in altele in sambata dinaintea Sfantului Dimitrie sau in cele doua sambete de dupa Sfantul Dimitrie.
cititi mai mult pe crestinortodox.ro

 

Ziua morților

All Saints' Day, Ziua Mortilor,Brasov,Romania foto: flickr.com

All Saints’ Day, Ziua Mortilor,Brasov,Romania
foto: flickr.com

Ziua morților sau luminația (în latină commemoratione omnium fidelium defunctorum, „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”) În lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

În bisericile ortodoxă și greco-catolică ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta. Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt.

Ele se numesc în popor Moșii (de iarnă și de vară) pentru ca în ele facem pomenire părinților, moșilor și strămoșilor răposați. Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire. În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.

 

Ziua mondială a veganismului

Ziua mondială a veganismului este sărbătorită în fiecare an la data de 1 noiembrie. Termenul “vegan” a fost creat în 1944 de către Donald Watson (1910-2005), cofondatorul Societăţii Vegane (The Vegan Society) din Marea Britanie. Societatea Vegană a început ca o ramificaţie a Societăţii Vegetariene în noiembrie 1944, când Donald Watson, Elsie Shrigley şi prieteni ai acestora au simţit nevoia să sublinieze diferenţa între a nu consuma carne şi a nu consuma niciun fel de produs de origine animală.

Marcarea înfiinţării Societăţii Vegane a început în anul 1994 şi de atunci, în fiecare an, data de 1 noiembrie este marcată ca Ziua mondială a veganismului, se arată pe site-ul https://www.vegansociety.com/. Pe parcursul lunii noiembrie 2019, sub genericul ”World Vegan Month”, au fost marcaţi cei 75 de ani de la fondarea Societăţii Vegane – The Vegan Society.
cititi mai mult pe https://www.agerpres.ro/documentare/2020/11/01/1-noiembrie-ziua-mondiala-a-veganismului–600477

 

Romania – Ziua Radioului Național

Sărbătorită an de an la 1 noiembrie, Ziua radioului naţional marchează inaugurarea postului naţional de radio, în anul 1928. Astfel, la 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, care, ulterior, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, rostea primele cuvinte cu care a debutat prima emisiune radio: ”Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”, se arată pe site-urile radioromaniacultural.ro şi www.romania-actualitati.ro. Acesta a fost urmat de un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ”Un suflet nou”. Prima crainică a fost Margareta Marinescu.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rocersipamantromanesc.wordpress.com

00:00
00:00

.

 

Algeria – Ziua Națională. Aniversarea Revoluției (1954)

Amplasarea Algeriei foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Algeriei
foto: ro.wikipedia.org

Republica Algeriană Democratică și Populară este o țară din nordul Africii ce are ca vecini Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali și Mauritania la sud-vest și Maroc la vest precum și câțiva kilometri din teritorile anexate din Sahara Occidentală. Denumirea Algeria este derivat de la capitala țării, Alger, care însăși provine de la cuvântul arab care desemnează insulele referindu-se la cele patru insule din apropierea coastei capitale existente până la unirea cu continentul în 1525

Drapelul Algeriei foto: ro.wikipedia.org

Drapelul Algeriei - foto: ro.wikipedia.org

 

Astăzi în Istorie pentru 1 noiembrie

 

Evenimentele Zilei de 1 noiembrie în Istorie:

- 1 noiembrie 1599 – Transilvania a intrat sub stăpânirea lui Mihai Viteazul;

- 1 noiembrie 1784 – Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

- noiembrie 1986 – În România, au izbucnit local incidente, proteste, în centre industriale importante, cum ar fi Turda şi Cluj.

 

1 noiembrie 333 î.H. - A avut loc bătălia de la Issos, a douăsprezecea victorie a lui Alexandru cel Mare asupra perșilor.

Bătălia de la Issos, parte a Războaielor lui Alexandru cel Mare, a avut loc în anul 333 î.Hr., între macedonenii conduși de Alexandru cel Mare și perșii conduși de Darius al III-lea foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Issos, -  foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Issos, parte a Războaielor lui Alexandru cel Mare a avut loc în anul 333 î.Hr., între macedonenii conduși de Alexandru cel Mare și perșii conduși de Darius al III-lea. Alexandru, cu o armată experimentată și compactă, a întâlnit o armată dezorganizată formată din soldați din mai multe țări. Bătălia decisivă s-a dat la Issos. Aici, oastea lui Alexandru a întâlnit armata persană în câmp deschis.

Darius, care dispunea de o imensa armată de 600.000 de oameni pe care o concentrase pe câmpia de la Issos, a atacat primul aruncând, în prima faza a luptei, cavaleria.  Oastea lui Alexandru s-a desprins în două lăsând cavaleria să intre pintre ei şi, prizând-o ca într-un cleşte, a distrus-o (vreo 80.000 de soldaţi). Apoi Alexandru a lansat un atac puternic în flancul armatei persane. Perşii pierzând grosul armatei lor (cavaleria), au început să dezerteze, lăsându-l pe Darius singur si obligandu-l sa scape cu fuga.

Doi ani mai târziu, Alexandru cel Mare îl învinge încă o dată pe Darius al III-lea , care recurge la aceeași metodă pentru a scăpa, fuga. Regele persan moare, fiind ucis chiar de apropiați ai săi. Bătălia de la Issos din anul 333 î.Hr, a fost decisivă și a marcat începutul declinului marelui Imperiu Persan, ceea ce părea de neimaginat până atunci.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

1 noiembrie 365 - Triburile germanice ale alemanilor trec Rinul si invadeaza Galia, fiind contraatacate de trupele romane conduse de imparatul Valentinian I.

Flavius Valentinianus (321 - 17 noiembrie 375), împărat roman (364 - 375) foto: ro.wikipedia.org

Flavius Valentinianus 
foto: ro.wikipedia.org

Valentinian I (Flavius Valentinianus Augustus; n. 321 – d. 17 noiembrie 375), a fost imparat al Romei intre anii 364 -375. Proclamat, la Niceea, împărat de către armată, la moartea lui Iovianus, Valentinian îl numește împărat pe fratele său mai tânăr, Flavius Valens, căruia îi încredințează guvernarea Orientului, rezervând pentru sine conducerea, din Augusta Treverorum (Trier), a provinciilor occidentale cele două părți ale imperiului începand astfel să fie administrate separat.

In timpul domniei sale a luptat cu succes impotriva alemanilor in Galia, obtinand o victorie notabila la Solicinum in anul 367 impotriva francilor și saxonilor la Rin si contra sarmațiilor și quazilor la Dunăre.

 

1 noiembrie 451 - Se incheie Conciliului din Calcedon (al 4-lea Conciliu ecumenic), întrunit in data de 8 octombrie 451, la inițiativa împăratului Marcian si prezidat de episcopul Anatolie al Constantinopolului.

Sinodul al IV-lea ecumenic de la Calcedon - sau Conciliul de la Calcedon - s-a întrunit din inițiativa împăratului Marcian, a fost prezidat de episcopul Anatolie al Constantinopolului și a reunit aproape 525 de episcopi. Papa Leon I a trimis cinci reprezentanți  foto (Fourth Ecumenical Council of Chalcedon, painting by Vasily Surikov): en.wikipedia.org

Fourth Ecumenical Council of Chalcedon, painting by Vasily Surikov – foto: en.wikipedia.org

A reunit aproape 370 de episcopi. Papa Leon I a trimis cinci reprezentanți. A fost convocat cu privire la Eutychianism (Monofizitism), care a fost apărat de Eutyches şi Dioscorus, şi condamnat de Sfântul Leo (cel Mare) al Romei. I-a condamnat pe Eutyches şi Dioscorus si afirmat canoanele celorlalte 3 anterioare Concilii Ecumenice (Imperiale). A condamnat Monofizitismul afirmand caracterul complet al celor două naturi a Domnului Isus Hristos: divinitatea şi umanitatea (Dumnezeu perfect şi om perfect).

A condamnat Nestorianismul şi pe cei care divinizau pe unul şi singurul născut Fiu’. A condamnat simonia, a reafirmat interzicerile episcopilor care acţionează în afara teritoriului lor, a reafirmat Noua Romă (Constantinopole), ca a doua în onoare (după Vechea Romă) a patriarhatelor. Sinodul prezintă textul Crezului și menționează că “nimănui nu îi este permis să producă, să scrie sau să compună orice alt Crez sau să gândească sau să învețe pe alții altceva”.

 

1 noiembrie 871 - O diplomă a regelui Carol cel Pleșuv dă Bisericii din Besançon dreptul de a bate monedă.

Carol al II-lea cel Pleșuv (* 13 iunie 823, Frankfurt am Main - † 6 octombrie 877, Avrieux), fiul lui Ludovic cel Pios, a purtat din 829 titlul de dux Alemanniae, în 843 a moștenit partea vestică a Imperiului Carolingian (aprox. teritoriul de Franței de astăzi), iar în pe 25 decembrie 875 a fost încoronat la Roma ca împărat al Occidentului A fost așadar: rege al Franciei Occidentale (Franța de astăzi) (843-877) și împărat al Occidentului (875-877)  foto: ro.wikipedia.org

Carol al II-lea cel Pleșuv 
foto: ro.wikipedia.org

Carol al II-lea cel Pleșuv (* 13 iunie 823, Frankfurt am Main – † 6 octombrie 877, Avrieux), fiul lui Ludovic cel Pios, a purtat din 829 titlul de dux Alemanniae, în 843 a moștenit partea vestică a Imperiului Carolingian (aprox. teritoriul de Franței de astăzi), iar în pe 25 decembrie 875 a fost încoronat la Roma ca împărat al Occidentului A fost așadar: rege al Franciei Occidentale (Franța de astăzi) (843-877) și împărat al Occidentului (875-877).

 

1 noiembrie 996 - Împăratul Otto al III-lea acordă episcopatului bavarian de Freising 30 “ținuturi regale” printr-un document în care se pomenește pentru prima oară denumirea “Ostarrîchi”, toponim din care provine numele Austriei.

Otto al III-lea (980 – 23 ianuarie 1002), cel de-al patrulea conducător al dinastiei saxone sau Ottoniene, fiul lui Otto al II-lea și al reginei Theophanu, nepoata Împăratului Bizantin Ioan I Tzimisces. A fost încoronat Rege al Germaniei în 983 la moartea tatălui său și încoronat în Catedrala din Aachen în 983 la vârsta de 3 ani foto: ro.wikipedia.org

Otto al III-lea  – foto: ro.wikipedia.org

Otto al III-lea (980 – 23 ianuarie 1002), cel de-al patrulea conducător al dinastiei saxone sau Ottoniene, fiul lui Otto al II-lea și al reginei Theophanu, nepoata Împăratului Bizantin Ioan I Tzimisces. A fost încoronat Rege al Germaniei în 983 la moartea tatălui său și încoronat în Catedrala din Aachen în 983 la vârsta de 3 ani.

 

1 noiembrie 1049 - Dedicarea Bisericii abație din Saint-Hilaire-le-Grand, Poitiers, (actuala Bazilică Saint-Hilaire-le-Grand) în prezența a 13 arhiepiscopi și episcopi, a contesei Agnès de Bourgogne și a fiului ei Guillaume VII Aigret.

 

1 noiembrie 1164 - Îngrijorat pentru viața sa, Thomas Becket, în noaptea de întâi spre doi noiembrie, s-a îmbarcat clandestin pentru Franța. De comun acord cu papa, Ludovic al VII-lea acordau transfugilor azil și protecție.

Thomas Becket (c. 1118, Londra – d. 29 decembrie 1170, Canterbury), arhiepiscop de Canterbury din 1162 până în 1170, în timpul regelui Henric al II-lea Plantagenet. Este venerat ca sfânt și martir și de Biserica Catolică și de Biserica Anglicană. Ridicându-se împotriva limitării drepturilor bisericii de către puterea regală, a fost ucis din ordinul regelui foto (Thomas Becket reprezentat pe un vitraliu al Catedralei din Canterbury): ro.wikipedia.org

Thomas Becket reprezentat pe un vitraliu al Catedralei din Canterbury – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Becket (c. 1118, Londra – d. 29 decembrie 1170, Canterbury), arhiepiscop de Canterbury din 1162 până în 1170, în timpul regelui Henric al II-lea Plantagenet. Este venerat ca sfânt și martir și de Biserica Catolică și de Biserica Anglicană.
Ridicându-se împotriva limitării drepturilor bisericii de către puterea regală, a fost ucis din ordinul regelui.

 

1 noiembrie 1179 - Filip al II-lea (n.21 august 1165 – d.14 iulie 1223), a fost incoronat rege al Frantei.

Filip al II-lea al Franței (în franceză Philippe Auguste) (21 august 1165 – 14 iulie 1223) regele Franței între 1180-1223  foto: ro.wikipedia.org

Filip al II-lea  – foto: ro.wikipedia.org

Filip al II-lea al Franței (în franceză Philippe Auguste) (21 august 1165 – 14 iulie 1223) regele Franței între 1180-1223

 

1 noiembrie 1295 - Căsătoria regelui Iacob al II-lea de Aragon, supranumit ”cel Drept”, cu printesa Blanche d’Anjou.

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, (aragoneză Chaime lo Chusto, catalană Jaume el Just, spaniolă Jaime el Justo), rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia foto: ro.wikipedia.org

Iacob al II-lea  - foto: ro.wikipedia.org

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, (aragoneză Chaime lo Chusto, catalană Jaume el Just, spaniolă Jaime el Justo), rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia.

 

1 noiembrie 1337 - Incepe Razboiului de 100 de ani (1337 – 1453) dintre Franța și Anglia, care a izbucnit in urma unor dispute teritoriale atunci cand regele Frantei, Filip al VI-lea de Valois , a confiscat ducatul de Aquitaine (cunoscută și cu denumirea de Guyenne), parte din regatul Franței, dar si datorita pretentiilor dinastice ale regelui Angliei aparute dupa 1328.

Prin moartea regelui francez Carol al IV-lea fără urmași direcți (1328), dinastia capetiana se stinsese, iar drepturile dinastice cele mai solide la tronul Franței le avea chiar regele Angliei, Eduard al III-lea – fapt doar în aparență paradoxal, ținând seama de mariajele dinastice dintre capețieni și Plantageneți, care îi aduceau acum regelui Angliei temeiuri puternice pentru a viza tronul Franței, el fiind singurul descendent masculin al regelui Filip al IV-lea, care era bunicul său pe linie maternă.

Bătălia de la Sluys (24 iunie 1340) a fost o importantă bătălie navală a Războiului de 100 de Ani, care a asigurat Angliei şi aliaţilor săi supremaţie navală asupra Franţei şi controlul asupra Canalului Mânceii - in imagine, Ilustraţie a bǎtaliei de la Sluys din secolul al XIV-lea, de Jean Froissart - foto: ro.wikipedia.org

Ilustraţie a bǎtaliei de la Sluys din secolul al XIV-lea, de Jean Froissart – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Sluys (24 iunie 1340) a fost o importantă bătălie navală a Războiului de 100 de Ani, care a asigurat Angliei şi aliaţilor săi supremaţie navală asupra Franţei şi controlul asupra Canalului Mânceii.

 

1 noiembrie 1388 - Carol al VI-lea sărbătoarea Tuturor sfinților la Reims, unde s-a oprit la reîntoarcerea dintr-o expediție împotriva ducelui de Gueldre, aliat al englezilor.

Carol al VI-lea (3 decembrie 1368 – 21 octombrie 1422), rege al Franței din 1380 până în 1422 și membru al Casei de Valois. A fost cunoscut sub numele de Carol cel Mult-Iubit (franceză le Bien-Aimé) și mai târziu drept Carol Nebunul (franceză le Fol sau le Fou). Crizele lui de nebunie au început în 1392 și au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța, a fost sub ocupație străină. foto: ro.wikipedia.org

Carol al VI-lea - foto: ro.wikipedia.org

Carol al VI-lea (3 decembrie 1368 – 21 octombrie 1422), rege al Franței din 1380 până în 1422 și membru al Casei de Valois. A fost cunoscut sub numele de Carol cel Mult-Iubit (franceză le Bien-Aimé) și mai târziu drept Carol Nebunul (franceză le Fol sau le Fou). Crizele lui de nebunie au început în 1392 și au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța, a fost sub ocupație străină.

 

1 noiembrie 1428 - Raoul de Gaucourt devine noul guvernator pentru Dauphne.

 

1 noiembrie 1432 - Amaury de la Motte d’Acigné a fost numit episcop de Saint-Malo, unde va rămâne până la moartea sa în 1434.

 

1 noiembrie 1478 - Papa Sixtus al IV-lea emite bula “Exigit sincerae devotionis” prin care autorizeaza crearea Inchizitiei spaniole.

Camera de tortură a inchiziției. Mémoires Historiques (1716) - foto: ro.wikipedia.org

Camera de tortură a inchiziției. Mémoires Historiques (1716) – foto: ro.wikipedia.org

Inchiziția spaniolă a fost fondată de regii catolici Ferdinand si Isabela I,pentru a menține ortodoxia catolica în regatele lor și s-a situat sub controlul direct al monarhiei. Nu a fost abolită definitiv decât în 1834 , în timpul domniei reginei Isabela a II-a. Teologul italian Tommaso d’Aquino (1225-1274) a stabilit teoretic prin fraza „Accipere fidem est voluntatis, sed tenere fidem iam acceptam est necessitatis” ( „pentru acceptarea și păstrarea credinței este necesară o hotărâre liberă și voluntară”), piatra de temelie a inchiziției din Evul Mediu.

Pedeapsa aplicată pentru erezie era excomunicarea sau pedeapsa cu moartea. În anul 1231, papa Grigore al IX-lea (1167-1241) formează o comisie permanentă pentru combaterea ereziei, formată mai ales din călugări ai ordinului dominican. Pedeapsa pe care o cere papa Grigore al IX-lea este închisoarea pe viață a ereticilor recidiviști.

Procesele intentate de inchiziție s-au extins și asupra vrăjitoarelor. Un acuzat avea, de exemplu, libertatea de a-și acuza la rândul lui unii dușmani, și dacă acuzarea lui se dovedea reală avea șanse de grațiere. Majoritatea cazurilor de erezie nu erau pedepsite cu moartea, ci prin pedepse ca: obligația de a lua parte la slujbe, pelerinaje, cruciade, pedepse financiare, sau legarea de stalpul infamiei . Inchiziția din evul mediu s-a limitat geografic la Europa centrală și sud-vestică, în Anglia sau peninsula Scandinavă manifestandu-se numai cazuri izolate.

 

1 noiembrie 1503 - Cardinalul Julien della Rovere este ales Papă cu 37 de voturi din 38 de votanți și isi ia numele de Iuliu al II – lea.

Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, papă al Romei. A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine. foto: ro.wikipedia.org

Papa Iulius al II-lea,  - foto: ro.wikipedia.org

Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, papă al Romei. A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine.

 

1 noiembrie 1512 - Plafonul Capelei Sixtine de la Vatican, pictat de Michelangelo, a fost expus publicului pentru prima dată.

East side of the Sistine Chapel, from the altar end with The Last Judgement - foto preluat de pe en.wikipedia.org

East side of the Sistine Chapel, from the altar end with The Last Judgement – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Capela Sixtină este capela palatului papal din Vatican și este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele.

https://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html

 

1 noiembrie 1520 - A fost descoperită de navigatorul Fernando Magellan în cursul primei călătorii in jurul lumii, strâmtoarea Magellan, prin care se trece din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific și pe care o numeste „Estreito de Todos los Santos”,

Strait of Magellan, in South America’s southern tip – foto: en.wikipedia.org

Strâmtoarea Magellan se află la sudul Americii de Sud, ocolind numeroase insule și despărțind America de Sud (Chile și Argentina) de Țara de Foc (Tierra del Fuego). Strâmtoarea are o lungime de 373 mile marine (ca. 670 km) având lățimea minimă de 2,5 mile (ca. 4,5 km), făcând legătura dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Importanța ei maritimă a scăzut după construirea Canalului Panama. Din cauza vânturilor puternice din Patagonia este una dintre cele mai periculoase strâmtori.

A replica of Victoria, one of Magellan’s ships, in the Museo Nao Victoria, Punta Arenas. Chile – foto: en.wikipedia.org

Descoperitorul ei în 1520, Fernando Magellan, a făcut ocolul lumii cu cinci corăbii și cu un echipaj de 237 de oameni. La data de 21 octombrie, de ziua “Fecioarei Maria”, el descoperă în apropierea latitudinii de 52 grade o peninsulă pe care o numește “Capul Fecioarelor” (Cabo Virgenes).

O furtună teribilă, care a durat peste 36 de ore, împinge corăbiile la 1 noiembrie, de Ziua morților, în strâmtoare, ceea ce-l determină pe Magellan să o boteze Estreito de Todos los Santos. Echipa de marinari trimisă în recunoaștere de Magellan descoperă pe coasta de nord numai oseminte într-un mormânt. Din cauza fumului provenit de la focurile indienilor, această regiune va fi denumită “Țara de foc” (“Tierra del Fuego”).

Această legătură dintre cele două oceane a devenit începând cu anul 1881 importantă prin faptul că a permis accesul din vest (evitând Capul Horn, periculos navigatorilor) spre Insulele Moluce, “Țara Mirodeniilor“. Gavin Menzies amintește în cartea sa “1421″ că înaintea lui Magellan, în iarna anului 1421, împăratul Chinei traversase deja această strâmtoare.

 

1 noiembrie 1549 - S-a născut Ana de Austria, a patra soție a regelui Filip al II-lea al Spaniei (d. 1580)

Ana de Austria (1 noiembrie 1549 - 26 octombrie 1580), soția regelui Filip al II-lea al Spaniei. A fost primul copil al lui Maximilian al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și al Mariei a Spaniei. S-a născut în Spania dar a trăit la Viena de la vârsta de patru ani foto (Anna de Austria de Alonso Sánchez Coello): ro.wikipedia.org

Anna de Austria de Alonso Sánchez Coello – foto: ro.wikipedia.org

Ana de Austria (1 noiembrie 1549 – 26 octombrie 1580), soția regelui Filip al II-lea al Spaniei. A fost primul copil al lui Maximilian al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și al Mariei a Spaniei. S-a născut în Spania dar a trăit la Viena de la vârsta de patru ani.

 

1 noiembrie 1596 - S-a născut Pietro da Cortona, arhitect şi pictor italian, reprezentant de seama al barocului ; (d. 1669).

Pietro da Cortona (numele civil: Pietro Berrettini) (n. 1 noiembrie 1596 în Cortona; d. 16 mai 1669 în Roma), însemnat arhitect și pictor al barocului. foto (Self-Portrait): en.wikipedia.org

Pietro da Cortona (Self-Portrait) – foto: en.wikipedia.org

Pietro da Cortona (numele civil: Pietro Berrettini) (n. 1 noiembrie 1596 în Cortona; d. 16 mai 1669 în Roma), însemnat arhitect și pictor al barocului.

 

1 noiembrie 1599 - Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul (1599-1600). Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean.

Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia - Constantin Lecca - foto: ro.wikipedia.org

Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia – Constantin Lecca – foto: ro.wikipedia.org

Domnia lui Ieremia Movilă, devotat polonezilor, însemnase practic îndepărtarea Moldovei de Sfânta Alianţă. În Transilvania, Sigismund renunţa la tron în favoarea vărului său, Andrei Bathory (de asemenea înclinat către politica polonă). În iulie 1599 Mihai Viteazul a trimis o solie la Praga pentru a cere încuviinţarea împăratului Rudolf al II-lea pentru punerea în practică a iniţiativei sale.

Primind un răspuns favorabil, la sfârşitul aceluiaşi an, intră în Transilvania prin pasul Buzău cu o armată formată din români, şi mercenari de diferite etnii: unguri şi secui din Ardeal, polonezi, sârbi etc. După victoria asupra lui Andrei Bathory (Bătălia de la Şelimbăr, 18/28 octombrie 1599) îşi face intrarea triumfătoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599 primind cheile fortăreţei de la episcopul Demetrius Napragy. Chiar dacă a fost recunoscut de Dietă doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul de facto al Transilvaniei.

 

1 noiembrie 1604 - La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima dată, tragedia Othello a lui William Shakespeare.

Othello și Iago – foto: ro.wikipedia.org

Othello este o tragedie scrisă de William Shakespeare în 1603. Titlul complet al piesei în engleză Othello, the Moor of Venice se traduce prin Othello, maurul din Veneția. Subiectul se bazează pe o nuvelă italiană Un Capitano Moro (Un căpitan maur), scrisă de Cinthio, un discipol al lui Giovanni Boccaccio și publicată în 1565.
Peronajele principale sunt:

- Othello, un general maur din armata venețiană:

- Desdemona, soția lui Othello;

- Michael Cassio, locotenentul lui Othello;

- Iago, omul de credință al lui Othello.

Piesa a stat la baza libretului operei Othello de Verdi.

 

1 noiembrie 1611 - La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima oara, comedia romantică a lui William Shakespeare, Furtuna.

 

1 noiembrie 1636 - S-a născut scriitorul Nicolas Boileau sau Despréaux ( d. 13 martie 1711), considerat cel mai mare teoretician al literaturii franceze.

Nicolas Boileau sau Despréaux (n. 1 noiembrie 1636 în Paris; d. 13 martie 1711 Paris), scriitor francez. Este considerat cel mai mare teoretician al literaturii franceze foto: ro.wikipedia.org

Nicolas Boileau  – foto: ro.wikipedia.org

Nicolas Boileau sau Despréaux (n. 1 noiembrie 1636 în Paris; d. 13 martie 1711 Paris), scriitor francez. Este considerat cel mai mare teoretician al literaturii franceze. În scrierea sa Arta poetică Nicolas Boileau-Desprèaux a sintetizat principiile clasicismului, pornind de la anumite norme generale de creație, ilustrate apoi pe genuri și specii literare.

 

1 noiembrie 1755 - În Portugalia se produce un cutremur devastator. Cutremurul, al carui epicentru a fost la cca 200 km in largul Oceanului Atlantic (in directie vest-sud-vest fata de Capul Sf. Vicentiu), a lovit Lisabona in dimineata Zilei Tuturor Sfintilor).Seismul, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a durat intre 3,5 si 6 minute, distrugerile materiale si pierderile de vieti omenesti fiind completate de un urias val tsunami.

Numarul victimelor s-a ridicat la peste 50 000 (desi exista controverse in acest sens, pentru ca s-au avansat si cifre mult mai mari), in timp ce peste 85% din cladirile din oras au fost daramate. Ceea ce nu a fost distrus de seism a cazut prada flacarilor, pentru ca incendii devastatoare au izbucnit in toata Lisabona. Opere arhitectonice deosebite, biblioteci, biserici si catedrale, care adaposteau comori culturale nepretuite au fost distruse.

 

1 noiembrie 1770 - S-a născut Constantin Diaconovici – Loga, cărturar român latinist, care s-a dedicat emancipării culturale a românilor bănăţeni; (d. 12.11.1850).

Constantin Diaconovici Loga (n. 1 noiembrie 1770, Caransebeș, Imperiul Austriei - d. 12 noiembrie 1850, Caransebeș, Imperiul Austriei), pedagog și scriitor român. A urmat studiile gimnaziale în orașul Lugoj, pentru ca apoi să studieze Dreptul la Universitatea din Pesta. Întors de la studii, a predat ca profesor la Arad, iar din 1831 până când s-a stins din viață a fost director de școală foto: ro.wikipedia.org

Constantin Diaconovici Loga
foto: ro.wikipedia.org

Constantin Diaconovici Loga (n. 1 noiembrie 1770, Caransebeș, Imperiul Austriei – d. 12 noiembrie 1850, Caransebeș, Imperiul Austriei), pedagog și scriitor român. A urmat studiile gimnaziale în orașul Lugoj, pentru ca apoi să studieze Dreptul la Universitatea din Pesta. Întors de la studii, a predat ca profesor la Arad, iar din 1831 până când s-a stins din viață a fost director de școală.

Din opera sa au mai rămas în manuscris o serie de scrieri cu caracter istorico-religios, precum şi o „Istorie a românilor, dela zidirea Romei, până la înjugarea Ţarigradului de Turci”. Constantin Diaconovici-Loga a rămas în conştiinţa bănăţenilor un simbol al emancipării culturale a românilor din Banat.

 

1 noiembrie 1778 - S-a născut Gustav al IV-lea, regele al Suediei din 1792 până în 1809; (d. 1837).

Gustav IV Adolf (n. 1 noiembrie 1778 în Stockholm; d. 7 februarie 1837 în St. Gallen), rege al Suediei din 1792 până în 1809. A fost ultimul rege al Suediei care a fost și conducător al Finlandei. foto: ro.wikipedia.org

Gustav IV Adolf foto: ro.wikipedia.org

Gustav IV Adolf - n. 1 noiembrie 1778 în Stockholm; d. 7 februarie 1837 în St. Gallen), rege al Suediei din 1792 până în 1809. A fost ultimul rege al Suediei care a fost și conducător al Finlandei.

 

1 noiembrie 1784 – A izbucnit marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 foto: alba24.ro

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 – foto: alba24.ro

Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc.

Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

1 noiembrie 1800 - John Adams a fost primul Președinte al Statelor Unite ale Americii care s-a mutat la Casa Albă din Washington, DC. John Adams a fost primul președinte ce și-a stabilit reședința în Casa Albă pe 1 noiembrie 1800. În timpul celei de-a doua zi de ce a scris o scrisoare către soția sa, Abigail, care conținea o rugăciune pentru casă. Adams a scris:

„ Ma rog la Dumnezeu să ofere cele mai bune binecuvântări pentru această casă și toți cei care locuiesc acum în ea. Din fericire, doar cel mai onest și înțelept va sta sub acest acoperiș.
Președintele Franklin D. Roosevelt a ordonat ca binecuvântare lui Adams să fie sculptată pe șemineul din Sala de mese.

Adams a locuit în casa puțin timp, fiind ocupată de către președintele Thomas Jefferson considerat cel care a mărit Casa Albă. Cu ajutorul Benjamin Henry LaTrobe, el a ajutat la conceperea planului aripilor de est și de vest, care au ajutat la ascunderea activităților interne de spălătorie, un depozit și a unui grajd.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1814 - S-a deschis Congresul de la Viena care a redesenat harta politică europeană, după înfrângerea Franţei în războaiele napoleoniene.

Delegaţii Congresului de la Viena, (18 septembrie 1814 - 9 iunie 1815) după o pictură a lui Jean-Baptiste Isabey: 1. Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington 2. Joaquim Lobo Silveira, 7th Count of Oriola 3. António de Saldanha da Gama, Count of Porto Santo 4. Count Carl Löwenhielm 5. Jean-Louis-Paul-François, 5th Duke of Noailles 6. Klemens Wenzel, Prince von Metternich 7. André Dupin 8. Count Karl Robert Nesselrode 9. Pedro de Sousa Holstein, 1st Count of Palmela 10. Robert Stewart, Viscount Castlereagh 11. Emmerich Joseph, Duke of Dalberg 12. Baron Johann von Wessenberg 13. Prince Andrey Kirillovich Razumovsky 14. Charles Stewart, 1st Baron Stewart 15. Pedro Gómez Labrador, Marquis of Labrador 16. Richard Le Poer Trench, 2nd Earl of Clancarty 17. Wacken (Recorder) 18. Friedrich von Gentz (Congress Secretary) 19. Baron Wilhelm von Humboldt 20. William Cathcart, 1st Earl Cathcart 21. Prince Karl August von Hardenberg 22. Charles Maurice de Talleyrand-Périgord 23. Count Gustav Ernst von Stackelberg - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Delegaţii Congresului de la Viena, (18 septembrie 1814 – 9 iunie 1815) după o pictură a lui Jean-Baptiste Isabey: 1. Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington 2. Joaquim Lobo Silveira, 7th Count of Oriola 3. António de Saldanha da Gama, Count of Porto Santo 4. Count Carl Löwenhielm 5. Jean-Louis-Paul-François, 5th Duke of Noailles 6. Klemens Wenzel, Prince von Metternich 7. André Dupin 8. Count Karl Robert Nesselrode 9. Pedro de Sousa Holstein, 1st Count of Palmela 10. Robert Stewart, Viscount Castlereagh 11. Emmerich Joseph, Duke of Dalberg 12. Baron Johann von Wessenberg 13. Prince Andrey Kirillovich Razumovsky 14. Charles Stewart, 1st Baron Stewart 15. Pedro Gómez Labrador, Marquis of Labrador 16. Richard Le Poer Trench, 2nd Earl of Clancarty 17. Wacken (Recorder) 18. Friedrich von Gentz (Congress Secretary) 19. Baron Wilhelm von Humboldt 20. William Cathcart, 1st Earl Cathcart 21. Prince Karl August von Hardenberg 22. Charles Maurice de Talleyrand-Périgord 23. Count Gustav Ernst von Stackelberg – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Congresul de la Viena (18 septembrie 1814 – 9 iunie 1815) a fost o conferință a statelor europene desfășurată la sfârșitul războaielor napoleoniene cu scopul de a reinstaura în Europa ordinea conservatoare existentă înaintea izbucnirii Revoluției Franceze. Scopul Congresului de la Viena a fost restabilirea vechilor regimuri absolutiste, și înlăturarea urmărilor ocupației franceze în Europa. Între preocupările majore ale congresului s-a numărat favorizarea autorităților tradiționale, adică a nobilimii conservatoare și clericale.

Cuvintele cheie ale Congresului au fost „restaurație“ și „legitimism“. Restaurația consta în readucerea pe tron a dinastiilor care fuseseră îndepărtate în urma unor revoluții sau a altor evenimente cu rezonanță, iar legitimismul era o teorie monarhică ce considera drept principiu fundamental al statului dreptul la tron al dinastiilor legitime și puterea absolută a acestora.

Ședințele oficiale au început la 1 noiembrie 1814, fiind purtate între cancelarul Klemens von Metternich al Imperiului Austriac, Robert Stewart, viconte de Castlereagh al Angliei, ministrul de externe al Franței, Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, țarul Alexandru I al Rusiei și baronul prusac Heinrich Friedrich Karl vom Stein, cel care avea să transfome Prusia într-o mare putere europeană.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

1 noiembrie 1815 - S-a născut Crawford Williamson Long, medic american, primul american care a folosit eterul ca anestezic într-o operaţie; (d. 16 iunie 1878).

Crawford Williamson Long (November 1, 1815 – June 16, 1878) was an American surgeon and pharmacist best known for his first use of inhaled sulfuric ether as an anesthetic foto: en.wikipedia.org

Crawford Williamson Long 
foto: en.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1823 - S-a născut Lascăr Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite şi al Regatului României ; (d. 30 martie 1899).

Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (n. 1 noiembrie 1823, Iași - d. 30 martie 1899, București), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate  foto: ro.wikipedia.org

Lascăr Catargiu  – foto: ro.wikipedia.org

Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (n. 1 noiembrie 1823, Iași – d. 30 martie 1899, București), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate.

 

1 noiembrie 1834 - A fost înfiinţată, la Iasi, in cadrul Manastirii Barboi, prima şcoală de fete de la noi din ţară – “Institutul pentru educaţia fetelor”. Fondatorul acestei instituţii a fost carturarul Gheorghe Asachi.

Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 - d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina),  portret de Constantin Daniel Stahi foto (Gheorghe Asachi pictat de Constantin Daniel Stahi): ro.wikipedia.org

Gheorghe Asachi pictat de Constantin Daniel Stahi – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina), portret de Constantin Daniel Stahi.

 

1 noiembrie 1835 - Apare prima revistă de specialitate “Gazeta Teatrului Naţional” (pînă în decembrie 1836), sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu.

 

1 noiembrie 1848 - Samuel Gregory inaugureaza prima școala medicala din lume pentru instruirea femeilor in New England.

 

1 noiembrie 1860 - A murit imparateasa Charlotte de Prusia soția Țarului Nicolae I al Rusiei (n.13 iulie 1798).

Alexandra Feodorovna, născută Prințesa Charlotte a Prusiei, (13 iulie 1798 – 1 noiembrie 1860), soția Țarului Nicolae I al Rusiei și mama Țarului Alexandru al II-lea. foto (Împărăteasa Alexandra Feodorovnaportret de A. Maliukov, 1836,Muzeul Ermitaj): ro.wikipedia.org

Împărăteasa Alexandra Feodorovnaportret de A. Maliukov, 1836,Muzeul Ermitaj – foto: ro.wikipedia.org

Alexandra Feodorovna, născută Prințesa Charlotte a Prusiei, (13 iulie 1798 – 1 noiembrie 1860), soția Țarului Nicolae I al Rusiei și mama Țarului Alexandru al II-lea.

 

1 noiembrie 1864 - Se reînfiinţează Conservatorul de muzică şi declamaţiune din Bucureşti, România, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher, intre anii 1864-1869. Intemeiat prin decret domnesc, face parte din instituţiile noului stat român; includea două şcoli principale de artă: Institutul de muzică vocală şi Şcoala de muzică instrumentală. Are filiale, iniţial, şi la Iaşi. Clasă de muzică de cameră (din 1900) şi de compoziţie (1905).

 

1 noiembrie 1879 - S-a născut Oskar Barnack, mecanic german, inventatorul primelor prototipuri ale camerelor foto Leika; (d. 1936).

Oskar Barnack (November 1, 1879 – January 16, 1936) was a German optical engineer,[1] precision mechanic, industrial designer and the father of 35 mm photography. foto: en.wikipedia.org

Oskar Barnack  – foto: en.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1884 - Intră în funcţiune la Timişoara prima centrală de curent electric, una dintre primele de acest fel în Europa, pentru iluminatul public electric. Apoi apar centralele de la Caransebeş (1887), la Craiova şi Sibiu (1896), la Brăila şi Arad (1897), iar la Sinaia se pune în funcţiune în 1898 o microcentrală, care furnizează curent electric necesar iluminatului oraşului şi Castelului Peleş, iar la Iaşi (1899) se dă în exploatare o centrală cu trei grupuri electrogene de cîte 285 kW fiecare.

 

1 noiembrie 1884 - Are loc instalarea primei linii telefonice de stat din România. Linia telefonică făcea legătura dintre Ministerul de Interne şi Poşta Centrală.

 

1 noiembrie 1894 - A murit Țarul Alexandru III al Rusiei; (n. 1845), fiul sau Nicolae al II-lea devine noul Țar al Rusiei după moartea tatălui său, Alexandru al III-lea.

Alexandru al III-lea al Rusiei (n. 10 martie 1845 - d. 1 noiembrie 1894), împărat al Rusiei din 14 martie 1881 până la decesul său în 1894 foto (Portret de Ivan Kramskoi, c. 1886): ro.wikipedia.org

Alexandru al III-lea al Rusiei (Portret de Ivan Kramskoi, c. 1886) – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru al III-lea al Rusiei (n. 10 martie 1845 – d. 1 noiembrie 1894), împărat al Rusiei din 14 martie 1881 până la decesul său în 1894.

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (n. 6 mai 1868 (S.N. 18 mai) - d. 17 iulie 1918), ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe rusei  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei 
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (n. 6 mai 1868 (S.N. 18 mai) – d. 17 iulie 1918), ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe rusei.

 

1 noiembrie 1903 - A murit Theodor Mommsen, istoric şi jurist german, autor al unei istorii monumentale a Imperiului Roman, laureat al Premiului Nobel; (n. 30 noiembrie 1817).

Theodor Mommsen (n. 30 noiembrie 1817 Garding, în sudul provinciei Schleswig - d. 1 noiembrie, 1903), istoric și jurist german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1902. foto (Theodor Mommsen în 1881): ro.wikipedia.org

Theodor Mommsen în 1881 – foto: ro.wikipedia.org

Theodor Mommsen (n. 30 noiembrie 1817 Garding, în sudul provinciei Schleswig – d. 1 noiembrie, 1903), istoric și jurist german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1902..

 

1 noiembrie 1920 - La Chişinău apare ziarul “Dreptatea“, organ al Partidului Naţional-Liberal din România, care de la 20 mai 1925 s-a editat săptămînal. Ziarul “Dreptatea” şi-a încetat activitatea în iunie 1925, reîncepînd activitatea cu 29 ianuarie 1927.

 

1 noiembrie 1922 - Are loc inaugurarea oficială a Şcolii Române din Roma, Italia. Şcoala asigură studenţilor merituoşi ai facultăţii de litere din România, un stagiu de perfecţionare de doi ani. Primul director este Vasile Pîrvan (pînă în 1927).

 

1 noiembrie 1922 - A abdicat ultimul sultan al Imperiului Otoman, Mehmed VI.

Mehmed VI, who is also known as Şahbaba (meaning Emperor-father) among his relatives, (14 January 1861 – 16 May 1926) was the 36th and last Sultan of the Ottoman Empire, reigning from 1918 to 1922.  foto: en.wikipedia.org

Mehmed VI - foto: en.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1928 - Inaugurarea Radio Romania. A fost efectuata prima transmisiune radiofonica a postului Radio Romania, joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, pe lungimea de undă de 401,6 metri, cu o putere de 0,15 kw. Emisiunea a fost deschisă de profesorul Hurmuzescu în calitate de președinte al Consiliului de Administrație. A urmat un program muzical, știri de presă, s-au recitat versuri, s-a transmis un buletin meteorologic, știri sportive.

Sediul Societăţii Române de Radiodifuziune - vedere din str. Temişana foto: ro.wikipedia.org

Sediul Societăţii Române de Radiodifuziune – vedere din str. Temişana – foto: ro.wikipedia.org

În zilele următoare, emisiuni similare au fost transmise între orele 17.00 – 19.00 și 20.30 – 24.00, programul îmbogățindu-se cu noi rubrici. Bazele legale ale constituirii primei societăți naționale de radio din România, cu capital majoritar de stat, s-au pus la sfarsitul anului 1927. Consiliul de Miniștri a declarat constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (art.2 din Jurnalul nr. 2915/22 decembrie 1927 al Consiliului de Miniștri). Prima Adunare generală a Societății de Difuziune Radiotelefonică a avut loc la 17 ianuarie 1928. Societatea a fost înregistrată oficial la tribunal în martie 1928.

 

1 noiembrie 1928 - S-a reformat alfabetul turc prin adoptarea caracterelor latine, care înlocuiau alfabetul arab folosit anterior.

 

1 noiembrie 1934 - S-a născut Umberto Agnelli, om de afaceri italian, politician şi preşedinte al FIAT din 2003 ; (d. 27.05.2004).

Umberto Agnelli, (n 1 noiembrie 1934, Lausanne - d. 27 mai 2004, Torino) a fost un om de afaceri italian, politician și președinte al FIAT din 2003 până la decesul lui. foto: juventus-fr.com

Umberto Agnelli – foto: juventus-fr.com

Umberto Agnelli, (n 1 noiembrie 1934, Lausanne – d. 27 mai 2004, Torino) a fost un om de afaceri italian, politician și președinte al FIAT din 2003 până la decesul lui.

 

1 noiembrie 1942 - S-a născut Larry Flynt, editor american, fondatorul revistei Hustler. Pe numele intreg Larry Claxton Flynt, editorul american s-a nascut intr-un satuc izolat din Kentucky. Era cel mai mare dintre cei trei copii ai unei familii sarmane.

Lawrence Claxton „Larry” Flynt, Jr. (n. 1 noiembrie 1942, Salyersville, Kentucky), editor, publicist și șeful editurii “Larry Flynt Publications” (LFP), care publică peste 20 de reviste, printre care revista pentru bărbați Hustler. Venitul lui anual este estimat la 150 milioane de dolari. In 1951, si-a pierdut o sora, aceasta murind la varsta de 4 ani din cauza leucemiei.

Un an mai tarziu, parintii sai s-au despartit, iar Larry s-a mutat cu mama in Indiana. Ca sa se intretina pe el si mama sa a acceptat slujbe marunte, insa nu era deloc multumit si s-a inrolat in Marina americana. Dupa cinci ani de serviciu militar, Flynt a cumparat un local pe care l-a transformat in club de striptease.

Afacerea a mers bine, astfel ca intr-un singur an a reusit sa deschida mai multe asemenea localuri. De aici a aparut si ideea editarii unei fituici in care sa anunte evenimentele organizate in cluburile sale. Viata sa era in acea perioada un sir neintrerupt de petreceri.

Tot atunci a intalnit-o si pe Althea Leasure, o dansatoare de numai 17 ani, care avea sa ii devina sotie in 1976. Nemultumit de continutul publicatiilor pentru barbati care se aflau pe piata SUA, Flynt s-a gandit sa transforme fituica sa intr-o revista adevarata. Asa a aparut, in 1974, Hustler, cea mai indrazneata publicatie americana, in care nuditatea era prezentata fara perdea, iar scenele de sex nu erau cenzurate.

Acesta a fost si punctul de pornire a lui Flynt in lupta de aparare a libertatii de exprimare, prevazuta in primul amendament din Constitutia SUA, el fiind implicat intr-o serie de procese in care era acuzat de raspandirea de material obscen. In martie 1978, a fost impuscat in fata Tribunalului din Georgia si a ramas paralizat la picioare. Actiunile in justitie indreptate impotriva sa au continuat sa curga, el fiind acuzat si condamnat in mai multe procese celebre care au facut din Larry Flynt un simbol al luptei contra cenzurii.

 

1 noiembrie 1943 - S-a născut Salvatore Adamo, muzician belgian de origine italiana, compozitor şi interpret.

Salvatore Adamo (n. 1 noiembrie 1943 în Comiso, Sicilia), muzician și cântăreț belgian de origine italiană. foto (Salvatore Adamo at a soundcheck for a concert in Saint-Amand (France) on July 13, 2007): ro.wikipedia.org

Salvatore Adamo at a soundcheck for a concert in Saint-Amand (France) on July 13, 2007 – foto: ro.wikipedia.org

Salvatore Adamo (n. 1 noiembrie 1943 în Comiso, Sicilia) este un muzician și cântăreț belgian de origine italiană. Pe când Salvatore Adamo avea 4 ani, familia lui s-a mutat la Mons în Belgia, în căutare de lucru. Tatăl său a găsit de lucru în mină, iar Salvatore și-a petrecut copilăria în localitatea Jemappes.

Deoarece în Belgia nu se poate obține o cetățenie dublă la majorat, din respect pentru tatăl său. Adamo s-a hotărât să păstreze cetățenia italiană. Prin decret regal, la 4 iulie 2001, regele Albert al II-lea al Belgiei i-a acordat titlul nobiliar de cavaler. Pentru că între timp legislația se schimbase, și era permisă și dubla cetățenie, cu această ocazie a făcut demersuri pentru a obține cetățenia belgiană, fără însă a renunța la cea italiană.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1948 - A fost înscăunat, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Athenagoras I.

Athenagoras I, cu numele laic de 'Aristocles Spyrou (n. 6 aprilie 1886 - d. 7 iulie 1972), cel de al 268-lea Patriarh Ecumenic al Constantinopolului, de la 1 noiembrie 1948 până la sfârșitul vieții. Părinții săi au fost aromâni. en.wikipedia.org

Athenagoras I - en.wikipedia.org

Athenagoras I, cu numele laic de ‘Aristocles Spyrou (n.06 aprilie [ s.v. 25 martie] 1886 – d.7 iulie, 1972) a fost al 268-lea Patriarh Ecumenic al Constantinopolului, de la 1 noiembrie 1948 până la sfârșitul vieții. Părinții săi au fost aromâni. A ramas in istoria Bisericii in urma intâlnirii sale cu Papa Paul al VI-lea în 1964, în Ierusalim , care a dus la anularea excomunicărileor reciproce din 1054, dintre ortodocsi si catolici, care marchează istoric Marea Schismă, schisma dintre bisericile din Est și Vest, fapt care a reprezentat un pas semnificativ spre restaurarea comuniunii dintre Roma și Constantinopol, precum și cu celelalte patriarhate ale Ortodoxiei, invrajbite timp de 1000 de ani.

Acesta a produs Declarația comună catolico-ortodoxă din 1965 , care a fost citit la 7 decembrie 1965, simultan la o ședință publică a Conciliului Vatican II , în Roma și la o ceremonie specială în Constantinopol. Declarația controversata nu a pus capăt schismei din 1054, dar a arătat mai degrabă o dorință de reconciliere mai mare între cele două biserici, reprezentate de către Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Atenagora I. Nu toți liderii ortodocși au primit cu bucurie declarația, contestand în mod deschis eforturile sale de lapropiere fata de Biserica Romano-Catolica , temându-se că ar duce la erezie .

 

1 noiembrie 1949 - A apărut primul număr al publicației vest-germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (acronim: FAZ; expresie germană cu traducerea Ziarul General Frankfurtez) este un ziar german cu sediul în Frankfurt pe Main foto: ro.wikipedia.org

Frankfurter Allgemeine Zeitung (acronim: FAZ; expresie germană cu traducerea Ziarul General Frankfurtez) este un ziar german cu sediul în Frankfurt pe Main
foto: ro.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1950 - Are loc o tentativă de asasinat a naţionaliştilor portoricani Griselio Torresola şi Collazo Oscar impotriva președintelui american Harry Truman.

Harry S. Truman (n. 8 mai 1884 – d. 26 decembrie 1972) a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953) foto: en.wikipedia.org

Harry S. Truman - foto: en.wikipedia.org

Harry S. Truman (n. 8 mai 1884 – d. 26 decembrie 1972) a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953).

 

1 noiembrie 1955 - S-a născut la Craiova cantarețul roman de muzica ușoară Gabriel Cotabiță.

Gabriel Cotabiță (n. 1 noiembrie 1955, Craiova) este un cântăreț român de muzică ușoară și pop-rock, prezentator, producător muzical și de televiziune. De asemenea, este solistul vocal al formației VH2 și a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, în anii ’80.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

1 noiembrie 1960 - John F. Kennedy l-a învins pe Richard Nixon în competiția pentru funcția de președinte al SUA.

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 - d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau "Jack Kennedy", a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american. foto: thestyleking.com

John Fitzgerald Kennedy - foto: thestyleking.com

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 – d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau “Jack Kennedy”, a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.

Richard Milhous Nixon (n. 9 ianuarie 1913 – d. 22 aprilie 1994), al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție foto: ro.wikipedia.org

Richard Milhous Nixon 
foto: ro.wikipedia.org

Richard Milhous Nixon (n. 9 ianuarie 1913 – d. 22 aprilie 1994), al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție.

 

1 noiembrie 1960 - A intrat în vigoare Tratatul de constituire a Benelux ca uniune economică, semnat de Belgia, Olanda și Luxemburg, la 3 februarie 1958.

Benelux este o uniune economică în Europa de Vest, compusă din trei monarhii vecine: Belgia, Nederland (Țările de Jos) și Luxemburg. Numele este format din începutul numelui fiecărei țări componente și a fost creat inițial pentru Uniunea Vămilor Benelux, însă este folosit în prezent într-un mod ceva mai generic. foto: ro.wikipedia.org

Benelux  – foto: ro.wikipedia.org

Benelux este o uniune economică în Europa de Vest, compusă din trei monarhii vecine: Belgia, Nederland (Țările de Jos) și Luxemburg. Numele este format din începutul numelui fiecărei țări componente și a fost creat inițial pentru Uniunea Vămilor Benelux, însă este folosit în prezent într-un mod ceva mai generic.

 

1 noiembrie 1962 - Din URSS a fost lansată pentru prima oară, o rachetă cosmică cu destinația planeta Marte. La bord era instalată stația automată interplanetară MARTE-1.

 

1 noiembrie 1968 - Misiunea militară a SUA în Vietnam a inițiat Proiectul Phoenix.

 

1 noiembrie 1969 - Piesa lui Elvis Presley, Suspicious Minds, a ajunns pe locul 1 în Billboard Music.

 

1 noiembrie 1972 - A murit poetul american, Ezra Pound, fondatorul imagismului in literatura, reprezentant de marca al modernismului secolului XX; (n. 30 octombrie 1885).

Ezra Weston Loomis Pound (n. 30 octombrie 1885 Hailey, Idaho SUA - d. 1 noiembrie 1972 Veneția, Italia) a fost un poet american, reprezentant de marcă al modernismului literar al secolului XX foto (Ezra Pound fotografiat la 22 octombrie 1913 în Kensington, Londra, de Alvin Langdon Coburn): ro.wikipedia.org

Ezra Pound fotografiat la 22 octombrie 1913 în Kensington, Londra, de Alvin Langdon Coburn – foto: ro.wikipedia.org

Ezra Weston Loomis Pound (n. 30 octombrie 1885 Hailey, Idaho SUA – d. 1 noiembrie 1972 Veneția, Italia) a fost un poet american, reprezentant de marcă al modernismului literar al secolului XX. Începând cu anul 1917 a fost redactor la revista ”Little Review” și corespondent la Paris pentru ”The Dial”, călătorind mult în Europa si stabilindu-se în cele din urmă la Londra.

În această perioadă, Pound s-a implicat în politica fascistă și cand s-a întors în Statele Unite abia în 1945, a fost arestat sub acuzația de trădare datorită difuzării propagandei fasciste la posturile de radio din Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Considerat a fi nebun, a fost închis într-un azil timp de 12 ani.

Întreaga creație poetică a lui Ezra Pound a fost publicată în doar două volume: ”Collected Shorter Poems” (Londra,1984) – ediția americană fiind intitulată ”Personae: Collected Poems” (1971) și ”The Cantos of Ezra Pound” (1972). Ezra Pound a decedat la Veneția in Italia.

 

1 noiembrie 1973 - S-a născut Aishwarya Rai, model și actriță indiană, Miss World 1994

Aishwarya Rai Bachchan (n. Aishwarya Rai, și, uneori, cunoscută doar ca Ash sau Aish, 1 noiembrie 1973) este o actriță și fotomodel indian, Miss World 1994.

 

1 noiembrie 1981 - Antigua și Barbuda își câștigă independența față de Marea Britanie.

Amplasarea Antigua și Barbuda foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Antigua și Barbuda
foto: ro.wikipedia.org

Antigua și Barbuda este o țară insulară localizată în estul Mării Caraibelor la limita cu Oceanul Atlantic. Antigua și Barbuda sunt situate în mijlocul insulelor de sub vânt în estul Caraibelor, la 17 grade nord de ecuator. Antigua și Barbuda sunt două insule din arhipelagul Antilelor Mici, arhipelag care conține arhipelagul Guadeloupe la sud, Montserrat la sud-vest, Saint Kitts și Nevis la vest și Saint Barthélemy și Saint Martin la nord vest.

- noiembrie 1986 – În România, au izbucnit local incidente, proteste, în centre industriale importante, cum ar fi Turda şi Cluj.

 

1 noiembrie 1989 - A murit asasinată, Mihaela Runceanu, solistă româncă de muzică ușoară; (n. 1955).

Mihaela Runceanu (n. 4 mai 1955, Buzău – 1 noiembrie 1989, București) a fost o cântăreață română de muzică ușoară și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București. (…) Pe data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu a participat la spectacolul-maraton de mare succes „Start Melodii’89”, care a avut loc la Sala Radio. Mihaela Runceanu a avut un succes fantastic fiind bisată de trei ori. De emoție, Mihaela a îngenuncheat la aplauzele publicului. Acesta a fost ultimul spectacol susținut de Mihaela Runceanu. Pe 30 octombrie 1989, a apărut la Electrecord, “Pentru voi, muguri noi“, cel de-al treilea disc al artistei.

Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1:00 a.m., Mihaela Runceanu a fost asasinată în garsoniera sa din București situată pe Șoseaua Mihai Bravu. Pe data de 2 noiembrie, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ștefănescu a fost prins și arestat. Pe 4 noiembrie 1989 Mihaela Runceanu a fost înmormântată la cimitirul „Dumbrava” din Buzău.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

1 noiembrie 1993 - La Bruxelles a intrat in vigoare Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeana. Acesta a fost semnat de sefii de state si de guvern din cele 12 state membre ale CEE (Piata Comuna), documentul fiind actul de nastere al Uniunii Europene.

Harta Uniunii Europene foto: ro.wikipedia.org

Harta Uniunii Europene - foto: ro.wikipedia.org

Tratatul a prevazut crearea unei banci centrale europene, introducerea in circulatie a unei monede unice europene (ECU), precum si elaborarea unei politici externe si de apartare comune.

 

1 noiembrie 1999 - A fost reactivat, la Huși, Ansamblul Folcloric „Trandafir de la Moldova” din inițiativa actualului dirijor (Valerică Petraru) și a coregrafului ansamblului (Virginel Solomon).

 

1 noiembrie 2000 - În R.P. Chineză a început cel mai mare recensământ al populației din lume, în cadrul căruia au fost recenzate 350 de milioane de familii.

Amplasarea Chinei foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Chinei
foto: ro.wikipedia.org

 

1 noiembrie 2000 - Republica Serbia se alătură Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Amplasarea Serbiei foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Serbiei
foto: ro.wikipedia.org

 

1 noiembrie 2005 - Astronomi ai NASA au anunțat că au descoperit încă doi sateliți ai planetei Pluto. Pluton (sau Pluto) are cinci sateliții naturali cunoscuți. Charon, în comparație cu corpul în jurul căruia se rotește, este proporțional mai mare decât oricare alt satelit al unei planete cunoscute sau planetă pitică din sistemul solar. Ceilalți patru sateliți, Nix, Hydra, Styx și Kerberos, sunt mult mai mici. Sateliți plutonieni sunt enumerați aici în funcție de perioada orbitală. Pluton a fost adăugat pentru comparație.

 Sursa: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu