duminică, 30 aprilie 2023

Cenaclul Scriitorilor Maramureș îl serbează pe scriitorul octogenar Viorel Pop din Fărcașa pe 6 mai!


 Sâmbătă – 6.05.2023, orele 11, Sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – va avea loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.

Vom avea și sâmbăta aceasta un debut- medalion cenaclier. Este vorba despre domnul profesor Viorel Pop, care va citi poezie, din creație proprie.

Viorel I. Pop, profesor şi scriitor, s-a născut la 4 mai 1937 în localitatea Nima, judeţul Cluj. Şcoala primară a făcut-o în satul natal, iar studiile gimnaziale şi medii le-a făcut în Gherla, la Şcoala Pedagogică, iar din 1954, după desfiinţarea acesteia, la Liceul „Petru Maior” în acelaşi oraş. Şcoala Pedagogică a finalizat-o abia în anul 1960, în Sighetu Marmaţiei. Între anii 1962-1966 a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Baia Mare. S-a dedicat catedrei debutând ca profesor de Limba și Literatura Română la Oarţa de Jos (1957-1958), Băseşti (1958-1960), iar din 1960 şi până la pensionare şi-a desfăşurat activitatea didactică la Şcoala cu clasele I-VIII Fărcaşa.

S-a implicat în munca culturală și sportivă, iar cu echipa de fotbal din localitate a participat la diferite campionate și turnee. Între anii 1961-1963, în urma votului obținut de la cetățenii comunei, a îndeplinit și funcția de vicepreședinte al Sfatului Popular. A deținut și funcția de director de cămin cultural între anii 1980-1982. Și-a adus o contribuție remarcabilă în cadrul Asociației Culturale „Bodava”, sub egida căreia a elaborat, în colaborare cu prof. Traian Rus, lucrarea ”Dascăli din zona Codrului” (2018). Colaborează la periodicele culturale „Clepsidra de cristal”, „Izvoare codrene”, „Freamăt”, „Pro memoria”.

A scris romane cu tentă biografică de mare valoare: ”Destăinuiri. Din amintirile unui copil de ţăran„ (Baia Mare, Editura Gutinul, 2007); „Cărarea destinului„ (Baia Mare, Editura Transilvania, 2011); „Bunica, farmec şi durere„ (Baia Mare, Editura Enesis, 2013).

La aniversarea a opt decenii de viață, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sătmarului i-a conferit decorația „Crucea Transilvană” în semn de recunoștință pentru obiectele de cult religios sculptate și donate unor biserici și mănăstiri din zona Codrului.

Doamna profesoară Olimpia Mureșan, colega noastră, dedicându-i câteva fraze referitoare la scrierile sale, a construit o sintagmă minunată `~Viorel Pop sau elogiul simplității~ „Viorel Pop este dascălul de vocație, dăruit de Dumnezeu cu un condei pe care-l găsim tot mai rar”.

Prof. Traian Rus afirma: „Povestirile lui Viorel nu sunt cu nimic mai prejos decât amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă.

Farmecul cu care sunt prezentate este cu totul deosebit”. „Greutatea activității lui este legată de Țara Codrului, dar nu putem uita minunatul sat de obârșie, Nima. Din poveștile sale, din cele două scrieri, intrăm în legătură cu o lume minunată a copilăriei sale care a cam apus”, mărturisește Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Felicitări, domnule profesor Viorel Pop! Așteptăm cu nerăbdare să vă ascultăm. Vă mulțumim că, depășind greutățile vârstei și ale drumului, vă deplasați din Fărcașa la întâlnirile noastre. Mult succes. Vă dorim de pe acum, „La Mulți ani!” cu ocazia împlinirii celor 86 de ani, în data de 4 mai 2023.

Florica Bud
Președinte,
Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu