sâmbătă, 29 aprilie 2023

Cronica unei ședințe de cenaclu reușite


 Sâmbătă, 29 aprilie, pe o vreme încântătoare, la ora stabilită, cei mai fideli membri ai Ligii Scriitorilor, în număr de 14-15, s-au reunit în sala „Ion Burnar” din cadrul Bibliotecii județene pentru a o readuce în sufletele noastre pe poeta, pe nedrept uitată - Magda Isanos, poeta plecată la Domnul la o vârstă tânără,  de doar 28 ani.

Tot în cadrul ședinței prezidată cu tact și pricepere de poeta Carmena Felicia Băințan a fost sărbătorit profesorul și scriitorul Viorel Pop din Fărcașa (7 cărți publicate), care peste 5 zile aniversează 86 de primăveri.

Cu bucurie semnalăm faptul că a debutat cu această întâlnire literară tânărul student la asistență socială Remus Rogojan, care a citit două poezii din creația proprie și a intrat în contact cu atmosfera și rigorile unui cenaclu literar.

O altă premieră a fost prezența editorului și scriitorului Flaviu Mihali care a promis că va pune umărul la tipărirea revistei ligii ”Freamăt” într-o haină nouă, cu un concept modern, că va pune ”lupa pe scriitor și creația lui, nu pe editor”, Domnia sa având editura ”Casa Cărților” pe care o va pune la dispoziția membrilor ligii și va înființa, pe o rețea de socializare vizionată masiv, o pagină a LSR MM.

Tema propusă de poeta Carmena Felicia Băințan pentru întâlnirea de peste două săptămâni este a alege, în mod democratic, pe unul dintre poeții Tudor Arghezi și Lucian Blaga, rugămintea dumneaei fiind de a face și muncă de  cercetare, de a ”scormoni” în arhive și a afla lucruri noi, inedite despre personalitățile dezbătute în cadrul ședințelor noastre, adică aceea de a nu luat direct de pe Google informațiile.

A fost o ședință de cenaclu constructivă, plăcută, încât cele două ore au trecut neașteptat de repede, poate și datorită faptului că folkistul Eugen Marchiș din Colțirea ne-a oferit melodii noi sau mai vechi spre deliciul celor prezenți, mereu în ton cu momentul literar prezentat anterior.

Aniversatul Viorel Pop, în vervă deosebită,  ne-a făcut o scurtă radiografie a vieții dumnealui de până acum și am aflat lucruri demne de consemnat: a fost gimnast, campion regional la lupte, stoper fotbal la CFR Cluj Napoca, agricultor, învățător, profesor de limba română, director de școală. A recitat din volumul propriu ”Popas la borna 80” poezii scrise cu diferite ocazii, pentru diferite personalități cum ar fi, de exemplu, directoarei Muzeului din Zalău sau Mitropolitului Ardealului  Preasfinția Sa Andreicuț.

Despre opera, viața și dramele trăite de poeta Magda Isanos (căsătorită cu scriitorul Eusebiu Camilar) au vorbit, bine documentații fiind prof. Nicolae Dumitru, Carmena Felicia Băințan, Daniela Micu și Gelu Dragoș.

Au recitat din creația poetei Magda Isanos dar și din creația proprie: Smaranda Iuga, Elena Borcuti, Vasile Bele, Maria Focze, Lucia Virginia Pop, Nicolae Dumitru, Daniela Micu, Eugen Marchiș, Carmena Felicia Băințan, Remus Rogojan și subsemnatul.

Notă. Au fost înmânate noile LEGITIMAȚII LSR MM celor care le-au avut pe cele vechi ( trebuie returnate), taxa fiind de 15 ron.

A consemnat pentru dumneavoastră cât se poate de obiectiv,

Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.
























 
Foto: CFB&VB

Un comentariu:

  1. Felicitari filialei Ligii Maramures, poate printre primele trei din tara ca valoare si in special poetei Carmen Baintan, pe care am avut onoarea sa o cunosc ca pe o femeie sensibila, timida, desi aparentele uneori inseala! Din ”cronica” citita mi-am dat seama ca sinteti o filiala puternica, unita, o familie puternica iar imbinarea literaturii cu muzica e de bun augur! Sa auzim doar de bine! T.S.

    RăspundețiȘtergere