joi, 27 aprilie 2023

Mari aviatori brașoveni – expoziție itinerantă la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

 

Joi, 27 aprilie 2023, ora 13.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, va avea loc vernisajul expoziţiei tematice „Mari aviatori brașoveni”.

Expoziția itinerantă este organizată în colaborare cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și prezintă activitatea unor aviatori participanți la cele două războaie mondiale care au zguduit Europa, dezvăluind obiecte personale, brevete și fotografii care au aparținut acestor bravi eroi, precum și publicații și filme care vorbesc despre actele de vitejie ale comandorilor.

Expoziţia, organizată în colaborare cu Muzeul Casa Muresenilor Brasov, prezintă activitatea comandorului Ioan Peneș, participant în Primul Război Mondial, și a cinci aviatori militari din cel de-Al Doilea Război Mondial: comandor Dan Valentin Vizanty, comandor Ioan Milu, comandor Emil Droc, comandor Eugeniu Pârvulescu și comandor Alexandru Frim.

Expoziția cuprinde obiecte personale care au aparținut aviatorilor, fotografii, brevete, publicații din perioada interbelică și machete de avioane. Prin intermediul unor tablete de diferite dimensiuni sunt prezentate în permanență filme despre aviatorii brașoveni care s-au remarcat prin pasiune pentru aviație, curaj, tărie de caracter și perseverență, dând aviației române, mai ales începând cu secolului XX, dar și după aceea, performanțe comparabile cu cele ale unor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic și tehnologic.

 

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu