sâmbătă, 29 aprilie 2023

Semnificațiile zilei de 29 aprilie 2023

 Sărbătorile Zilei de 29 aprilie

(BOR) Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni

Cei nouă, Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemon, Magnu, Teodot, Tavmasie şi Filimon († 303-305), au suferit numeroase chinuri în timpul persecuţiei lui Diocleţian (284-305) pentru că au refuzat să se lepede de Hristos. În cele din urmă au suferit moarte martirică prin decapitare. Trupurile lor, care au fost învrednicite de Dumnezeu cu darul nestricăciunii, au fost găsite de către creştinii din Cizic în timpul împăratului Constantin Cel Mare (306-337).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Preacuviosul Memnon Mărturisitorul - Pentru vieţuirea sa curată, plină de nevoinţe, a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, fiind şi tămăduitor al bolilor incurabile.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. martiri din Cizic († 322); Sf. Memnon Taumaturgul, cuvios; Sf. Ecaterina de Siena, cuvioasă († 1380)

 

(BRC) Sf. Ecaterina din Siena, fecioară, învățător al Bisericii, patroană a Europei

Ecaterina de Siena (Caterina Benincasa) n. 25 martie 1347, d. 29 aprilie 1380, a fost o mistică dominicană. Este venerată ca sfântă în Biserica Catolică și a fost declarată Doctor al Bisericii - foto: ro.wikipedia.org

Ecaterina de Siena - foto: ro.wikipedia.org

Ecaterina de Siena (Caterina Benincasa) n. 25 martie 1347, d. 29 aprilie 1380, a fost o mistică dominicană. Este venerată ca sfântă în Biserica Catolică și a fost declarată Doctor al Bisericii.

 

Ziua internațională de amintire dedicată tuturor victimelor războiului chimic

Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic se marchează în fiecare an la 29 aprilie. În această zi, în 1997, a intrat în vigoare Convenţia privind interzicerea armelor chimice. Instituirea unei zile de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic a fost decisă de Conferinţa Statelor Părţi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) – la cea de-a zecea sesiune (din 11 noiembrie 2005).

Pe plan internaţional, dezvoltarea, producţia, importul şi exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de Convenţia privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC). Convenţia reprezintă instrumentul juridic internaţional din domeniul dezarmării, cu vocaţie universală, care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un strict control internaţional, fapt care constituie un real progres pentru securitatea regională şi globală, potrivit site-ului MAE (www.mae.ro).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională a dansului (UNESCO)

În fiecare an, la data de 29 aprilie este celebrată Ziua internaţională a dansului. Este o iniţiativă a Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO şi a fost instituită în 1982. În acest fel este aniversat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România - Ziua veteranilor de război

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Insigna Veteran de război - Veteran (din latină veteranus prin franceză vétéran) era denumirea dată unui ostaş roman liberat după terminarea serviciului militar în armata romană, care obţinea la liberare o serie de privilegii, fiind împroprietărit şi declarat cetăţean roman (în cazul când nu era mai dinainte) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Insigna Veteran de război – Veteran (din latină veteranus prin franceză vétéran) era denumirea dată unui ostaş roman liberat după terminarea serviciului militar în armata romană, care obţinea la liberare o serie de privilegii, fiind împroprietărit şi declarat cetăţean roman (în cazul când nu era mai dinainte) - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

În fiecare an, la 29 aprilie, se sărbătoreşte Ziua veteranilor de război. Data la care este marcată această zi aminteşte de 29 aprilie 1902, când regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

La articolul 2Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: ”Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă. În Războiul de Independenţă (1877-1878), s-au sacrificat 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, notează site-ul amintit anterior.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Israel – Ziua dedicată Șoa (aniversarul revoltei din ghetoul de la Varșovia)

 

Japonia – „Midori no Hi”, Ziua verde (aniversarul nașterii împăratului Showa Hirohito)

Hirohito (n. 29 aprilie 1901 — d. 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie) - foto: ro.wikipedia.org

Hirohito – foto: ro.wikipedia.org

Hirohito (n. 29 aprilie 1901 — d. 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie)

 

Ziua fermoarului (#Zipperday)

Deşi data exactă de naştere a fermoarului este subiect de controverse, Ziua fermoarului este celebrată în mod tradiţional pe 29 aprilie, când, în 1913, omul de ştiinţă şi inventatorul americano-suedez Gideon Sundback a primit un patent pentru o invenţie pe care a botezat-o ”prinzător fără agăţătoare”. Deşi invenţii similare au existat încă din anii 1850, invenţia sa este considerată primul fermoar modern.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a dorinţelor

Ziua mondială a dorinţelor a fost celebrată în fiecare an începând cu 2010 şi a fost inspirată de povestea lui Christopher James Greicius, un băieţel energic în vârstă de şapte ani, bolnav de leucemie, care îşi dorea să devină ofiţer de poliţie. Prin efortul comunităţii din Phoenix, Chris a fost poliţist pentru o zi pe 29 aprilie 1980, a primit o insignă de poliţist şi o uniformă confecţionată special pentru el. Din păcate însă, câteva zile mai târziu, a pierdut lupta cu boala.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua săriturilor (#WeJumpTheWorldDay)

În ultimii ani, a existat un adevărat entuziasm pentru practicile de tip Parkour şi, deşi pentru mulţi pare doar o înlănţuitre de sărituri şi alergări inutile, această disciplină promovează o întreagă filosofie în ceea ce priveşte depăşirea obstacolelor şi a propriilor limite.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua gheomotocului de păr

Toţi proprietarii de pisici ştiu că animalele lor de companie elimină periodic câte un ghem de păr. În Statele Unite, a fost creată o zi specială (#HairballAwarenessDay) care îşi propune să informeze oamenii cu privire la această manifestare specifică pisicilor şi să-i îndemne pe proprietari să acorde o atenţie deosebită sănătăţii animalelor lor de companie.

În timp ce îşi curăţă blana, pisicile adună cu limba firele de păr moarte, iar o parte din ele rămân agăţate şi sunt înghiţite, ajungând astfel în stomac unde se aglomerează sub forma unor glomeruli de formă compactă. Din cauza lor, pisica are un sentiment de disconfort abdominal, poate fi apatică şi manifestă stări de tuse şi vomă.

 

Astazi in istorie pentru 29 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 29 aprilie în Istorie:

- 29 aprilie 1091 – Bătălia de la Levounion – Armata bizantină, condusă de împăratul bizantin Alexios I., cu ajutor cuman, a învins coaliţia pecenegă;

- 29 aprilie 1877 – Adunarea Deputaţilor din România a adoptat o moţiune prin care s-a declarat starea de război Imperiului Otoman;

- 29 aprilie 1945 – Lagărul de concentrare nazist de la Dachau a fost eliberat de trupele americane

 

29 aprilie 711 - Trupele arabe conduse de Tariq ibn Ziyad incep cucerirea Peninsulei Iberice.

Ṭāriq ibn Ziyād a murit în anul 720. A fost un general musulman care a condus invazia musulmană în peninsula Iberică în sec. VIII, cucerind Hispania vizigotă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ṭāriq ibn Ziyād a murit în anul 720. A fost un general musulman care a condus invazia musulmană în peninsula Iberică în sec. VIII, cucerind Hispania vizigotă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tāriq ibn Ziyād a fost un subaltern al lui Musa ibn Nusair care l-a numit guvernator de Tanger. În 710, profitând de slăbiciunea vizigoţilor din peninsula Iberică, a făcut o incursiune de probă în sudul peninsulei, care s-a desfăşurat fără probleme. Importanţa incursiunilor a crescut, Musa ibn Nusair având informaţii despre tezaurul regelui vizigot şi despre obiceiul vizigoţilor de a lua tezaurul cu ei aproape de câmpul de luptă. În anul 711 a dat ordine generalului Tāriq să invadeze Hispania. De la acesta din urma provine numele strâmtorii Gibraltar.

Vizigoţii erau împărţiţi între regele Rodrigo (ultimul rege vizigot) şi Agila II, Tāriq spera ca una din părţi sa-i devină aliată, el având doar 7000 soldaţi. La început, vizigoţii s-au aliat împotriva musulmanilor, dar pe câmpul de luptă trupele lui Agila l-au abandonat pe Rodrigo, acesta pierzând lupta.

După bătălie, Tāriq a stat până anul următor în teritoriu, când Musa ibn Nusair a sosit din nordul Africii cu 18000 oameni ca întăriri. După aceasta, este probabil că a colaborat în expediţii alături de Musa spre oraşele Zaragoza, Tarragona, Pamplona şi Galicia. Apoi ambii au călătorit spre Damasc pentru a da socoteală califului despre acţiunile făcute. Musa a fost judecat pentru corupţie, iar despre Tāriq nu se mai cunosc alte detalii istorice relevante.

 

29 aprilie 1091 - Bătălia de la Levounion – Armata bizantină, condusă de împăratul bizantin Alexios I., cu ajutor cuman, învinge coaliţia pecenegă. Cumanii împing pecenegii de la nord de Dunăre şi le ocupă teritoriile din Crimeea. Înfrângerea armatei pecenegilor în Bătălia de la Levounion a însemnat eliminarea pericolul peceneg pentru Bizanț.

Alexios I Comnenul (n. 1048 - d. 1118) împărat bizantin între anii 1081 - 1118) - pictură dintr-un manuscris grecesc din biblioteca Vaticanului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexios I Comnenul (n. 1048 – d. 1118) împărat bizantin între anii 1081 – 1118) – pictură dintr-un manuscris grecesc din biblioteca Vaticanului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În anul 1090, pecenegii au invadat posesiunile din Balcani a Bizanțului. Împaratul Alexios I Comnen însǎ, a constatat ca are forțe prea puține fațǎ de pecenegi care puteau trimite 6.000 de oameni numai după hranǎ, în împrejurimi.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

29 aprilie 1386 - În Bătalia de la râul Vihra, armata cnezatului de Smolensk este infranta de trupele Marelui Ducat al Lituaniei.Smolenskul devine vasal al Lituaniei.

 

29 aprilie 1429 - Ioana d’Arc ajunge pentru a ajuta la Asediul Orléans-ului.

Asediul Orléans-ului (în engleză Siege of Orléans, în franceză Siege d'Orléans) și eliberarea ulterioară de către trupele Ioanei d'Arc a marcat un punct de cotitură în Războiul de 100 de Ani. Eliberarea Orléans-ului a fost primul succes major al trupelor franceze după înfrângerea dezastruoasă de la Azincourt din 1415. Situația disperată a Orléans-ului, care avea o mare importanță strategică și morală pentru poporul francez, a fost salvată de apariția bruscă pe scena politică a țărancei Ioana d'Arc în fruntea trupelor franceze, care într-un timp scurt au ridicat asediul orașului. Contemporanii cred că, Orléans-ul odată căzut, precum și încoronarea lui Henric al VI-lea, fiul regelui Henric al V-lea al Angliei, ar fi sfârșit independența Franței ca stat - in imagine, Ioana intră învingătoare în Orléans - foto: ro.wikipedia.org

Ioana intră învingătoare în Orléans – foto: ro.wikipedia.org

Asediul Orléans-ului (în engleză Siege of Orléans, în franceză Siege d’Orléans) și eliberarea ulterioară de către trupele Ioanei d’Arc a marcat un punct de cotitură în Războiul de 100 de Ani. Eliberarea Orléans-ului a fost primul succes major al trupelor franceze după înfrângerea dezastruoasă de la Azincourt din 1415.

Situația disperată a Orléans-ului, care avea o mare importanță strategică și morală pentru poporul francez, a fost salvată de apariția bruscă pe scena politică a țărancei Ioana d’Arc în fruntea trupelor franceze, care într-un timp scurt au ridicat asediul orașului. Contemporanii cred că, Orléans-ul odată căzut, precum și încoronarea lui Henric al VI-lea, fiul regelui Henric al V-lea al Angliei, ar fi sfârșit independența Franței ca stat.

 

29 aprilie 1459 - Încep represaliile domnitorului Vlad Ţepeş împotriva negustorilor saşi din Muntenia, care nu respectau poruncile sale.

1499 German woodcut showing Dracule waide dining among the impaled corpses of his victims - foto preluat de pe en.wikipedia.org

1499 German woodcut showing Dracule waide dining among the impaled corpses of his victims – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Se pare că sașii din Brașov complotau, mai pe față, mai pe ascuns, să-l alunge de la domnie. Cronicile timpului spun ca Țepeș a strâns în ziua de Paște a anului 1459 câteva sute de negustori brașoveni (sau aflați în trecere ) 43 au fost trași în țeapă, iar Țepeș a luat micul dejun printre țepele în care agonizau cei osândiți. Alți 300 ar fi fost arși de vii., dupa care oştile muntene năvălesc in Transilvania, atacînd ţinutul Sibiului, apoi al Barsei, prăpădind şi arzînd numeroase sate.

 

29 aprilie 1483 - Insula Gran Canaria din arhipelagul Insulelor Canare, este cucerită de regatul Castiliei, pe tronul caruia se afla regina Isabela I, după o campanie care a durat 5 ani si dupa peste un secol de incursiuni şi tentative de cucerire europene (franceză, portugheză s.a …). Arhipeleagul este situat la Oceanul Atlantic la aproximativ 150 km în largul coastei de nord-vest a Africii şi aproximativ 1350 km de tarmurile Europei si va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei. Gran Canaria era populata de Canari (Guanches) , o populatie disparuta in prezent. Canarii au numit insula Tamarán sau Land of the Brave. Aceasta are o suprafață de 1.560,1 km², fiind ca mărime a treia insulă din arhipelag (după Tenerife și Fuerteventura).

 

29 aprilie 1624 - Cardinalul Richelieu devine ministru al regelui Ludovic al XIII-lea al Frantei.

Cardinal de Richelieu by Philippe de Champaigne (1642) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cardinal de Richelieu by Philippe de Champaigne (1642) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Armand-Jean I. du Plessis de Richelieu, intrat în istorie cu numele de Cardinalul Richelieu, (n. 9 septembrie 1585 în palatul Richelieu, departamentul Indre-et-Loire; d. 4 decembrie 1642 în Paris) a fost un cleric, nobil și om politic francez. A avut titlurile de Marquis du Chillou, episcop de Luçon (1608), cardinal (1622), prim duce de Richelieu (1631) și prim duce de Fronsac (1634), abate de Cluny, Cîteaux și Prémontré. De asemenea numit “Eminența roșie”, a fost cel mai apropiat consilier al lui Ludovic al XIII-lea, țelul său fiind schimbarea structurii statului francez într-o monarhie absolută și slăbirea hegemoniei Habsburgice în Europa.

Politica cardinalului Richelieu a implicat două obiective principale: centralizarea puterii în Franța și opoziția față de dinastia de Habsburg (care a domnit atât în Austria cât și în Spania). La scurt timp după ce a devenit ministrul principal a lui Ludovic, el s-a confruntat cu o criză în Valtellina, în nordul Italiei.

Richelieu i-a sprijinit pe protestanți ai cantonului elvețian Grisons. Cardinalul a dislocat trupe în Valtellina, de unde au fost alungate garnizoanele Papei. Decizia lui Richelieu de a sprijini un canton protestant împotriva Papei a fost o previzualizare a politicii de putere pur diplomatice pe care el a adoptat-o în politica sa externă.

Hughenoții (protestanții), alcătuiau un “stat în stat” în timpul lui Ludovic al XIII-lea în Franța. Prin Edictul din Nantes aveau asigurate orașe cu o administrație militară proprie și erau sprijiniți de englezi, care le erau aliați. După asasinarea lui Henric IV-lea, protectorul hughenoților, s-au iscat din nou conflicte militare între hughenoți și catolici.

Pentru a realiza o monarhie absolută de durată în Franța, Richelieu trebuia să nimicească potentialul militar hughenot. Principalul oraș hughenot, La Rochelle, cade după un asediu de un an, în 1628. Prin Edictul din Ales din 1629 hughenoții păstrează libertatea cultului lor, însă pierd definitiv potențialul militar.

 

29 aprilie 1661 - Taiwanul este ocupat de China in timpul dinastiei Ming.

 

29 aprilie 1672 - Războiul franco-olandez - Ludovic al XIV-lea al Franței invadează Țările de Jos.

 

29 aprilie 1727 - S-a născut Jean Georges Noverre, coregraf, fondator al dansului modern; (m. 19 oct 1810).

 

29 aprilie 1818 - S-a născut Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei între 1855 și 1881; (d. 1881).

Alexandru (Aleksandr) al II-lea Nicolaevici (n. 29 aprilie 1818, Moscova – d. 13 martie 1881, Sankt Petersburg), fiul lui Nicolae I al Rusiei, a fost Țarul (Împăratul) Rusiei de la 2 martie 1855 și până la asasinarea sa în 1881. De asemenea, a fost și Mare Duce al Finlandei și a revendicat titlul de rege al Poloniei - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Alexandru al II-lea al Rusiei – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Alexandru (Aleksandr) al II-lea Nicolaevici (n. 29 aprilie 1818, Moscova – d. 13 martie 1881, Sankt Petersburg), fiul lui Nicolae I al Rusiei, a fost Țarul (Împăratul) Rusiei de la 2 martie 1855 și până la asasinarea sa în 1881. De asemenea, a fost și Mare Duce al Finlandei și a revendicat titlul de rege al Poloniei.

Alexandru al II-lea a urcat pe tron la moartea tatălui său în 1855. Primul său an de domnie a fost dedicat urmărilor războiului din Crimeea, a eșecului negocierilor de pace de la Sevastopol conduse de consilierul său de încredere prințul Alexandru Gorchakov. Țarul se gândea că Rusia era epuizată și umilită de război. Încurajat de opinia publică a început o serie de reforme radicale.

Puterea autocrată era acum în mâinile cuiva care avea o gândire flexibilă, suficient de prudentă și practică. Totuși, creșterea mișcării revoluționare “de stânga” a clasei educate a condus la un sfârșit abrupt pentru reformele lui Alexandru când a fost asasinat în 1881.

Au existat mai multe tentative de asasinat a țarului (1866, 1873, 1880). Este cunoscut drept “Țarul Eliberator“, pentru decretele prin care i-a emancipat pe șerb. Arhitectul politicii sale a fost Nicolai Alexeievici Miliutin.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

29 aprilie 1818  - La Chişinău, Basarabia ţaristă, ţarul Alexandru I sancţionează un nou regulament de administrare a Basarabiei – Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei.

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878 - foto preluat de pe www.istoria.md

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878 – foto preluat de pe www.istoria.md

La 29 aprilie 1818, la Chişinău, Basarabia ţaristă, împăratul rus Alexandru I sancţionează un nou regulament de administrare a Basarabiei cunoscut sub denumirea Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei (Aşezămîntul constituirii regiunii Basarabia). Legea organică pentru administrarea provinciei Basarabia (o veritabilă constituţie) a fost elaborată în limbile română şi rusă.

Conform acestei legi se menţin vechile drepturi ale tuturor claselor sociale. Boierii, pe lîngă vechele privilegii, primesc drepturi şi avantajele nobilimii ruseşti. Judecata civilă se făcea în română iar cea penală în rusă şi în română. Jalbele la guvernatori se puteau face în română şi în greacă.

Partea rea a Legii a fost înlesnirea colonizării Basarabiei care s-a observat mai ales pe teritoriile mai puţin populate de băştinaşi, precum era Bugeacul (Basarabia istorică). Paralel cu coloniştii au fost aşezaţi în Basarabia şi militarii în retragere împreună cu familiile lor, fiind scutiţi pe viaţă de plata datoriilor către stat.

 

29 aprilie 1835 - În timpul muncilor agricole, pe un teren aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, se descoperă un obiect conic, așa-numita “pălărie de aur din Schifferstadt” (primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp: conul de aur din Avanton, vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, lângă Nurnberg, pălăria de aur din Berlin).

29 aprilie 1835: În timpul muncilor agricole, pe un teren aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, se descoperă un obiect conic, așa-numita "pălărie de aur din Schifferstadt" (primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp: conul de aur din Avanton, vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, lângă Nurnberg, pălăria de aur din Berlin) - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

 

29 aprilie 1854 - S-a născut savantul şi matematicianul francez Henri Jules Poincaré. A fost primul care a studiat principiul relativităţii. În matematică şi fizică este folosit Grupul Poincare după savantul francez; (m. 17 iulie 1912).

 

29 aprilie 1863 - S-a născut William Randolph Hearst, magnat al presei din SUA; (d.14 august 1951).

 

29 aprilie 1868 - S-a înființat Filarmonica Română, care poartă astazi numele marelui compozitor roman lui George Enescu.

Filarmonica "George Enescu" - foto preluat de pe www.facebook.com

Filarmonica “George Enescu” – foto preluat de pe www.facebook.com

Filarmonica din Bucureşti a fost fondată în 1868 din iniţiativa unui grup de muzicieni, în frunte cu Alexandru Flechtenmacher şi Eduard Wachmann (după alte două tentative, în 1833 şi în 1865). Actul de constituire este datat 29 aprilie 1868, cînd Societatea Filarmonică Română a susţinut primul său concert, prezentând capodopere din creaţia clasică şi romantică. În luna februarie a anului 1888, a fost inaugurat Ateneul Român, devenit de atunci simbol al culturii naţionale.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.rowww.fge.org.rowww.facebook.com

 

29 aprilie 1877 - Adunarea Deputaţilor din România adoptă o moţiune prin care se declară starea de război cu Imperiul Otoman, conflagraţie care ulterior va purta numele Războiul pentru Independenţa României. Moţiunea a fost votată cu 58 voturi pentru, 29 contra şi 5 abţineri.

Războiul de Independență de la 1877 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Războiul de Independență de la 1877 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Războiul de Independență al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878. În urma acestui război, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru. Pe 4/16 aprilie 1877, România și Imperiul Rus au semnat la București un tratat care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul țării în drumul spre Balcani, cu condiția respectării integrității teritoriale a României.

Inițial, până târziu în 1877, Rusia nu a dorit intrarea României în război, nedorind ca aceasta să participe la tratatele de pace pentru împărțirea teritoriilor, însă rușii s-au lovit de o puternică rezistență, suferind pierderi grele în asalturi repetate, și neputând înainta în Balcani dincolo de trupele (40.000 de soldați) conduse de Osman Pașa, care se cantonaseră în cetatea Plevna.

În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldați au fost masați de-a lungul Dunării pentru apărarea țării în fața unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman pe 12/24 aprilie 1877, iar trupele ruse au intrat în România pe la Ungheni, peste nou construitul pod de peste Prut, opera cunoscutului inginer francez Gustave Eiffel. Costul total, în bani, suportat de cetățenii României a fost estimat la 100 milioane lei aur.

 

29 aprilie 1882 - Inventatorul german Ernst Werner von Siemens pune în funcțiune la Berlin mașina Elektromote, primul troleibuz.

Werner von Siemens (1816-1892), inginer, inventator și industriaș german  foto:  ro.wikipedia.org

Werner von Siemens (1816-1892), inginer, inventator și industriaș german
foto: ro.wikipedia.org

Werner von Siemens (1816-1892) a fost inginer, inventator și industriaș german. Fondează în anul 1847 împreună cu un alt industriaș, Halske, Societatea Siemens-Halske cu obiect de activitate instalarea liniilor telegrafice. Are mari contribuții în domeniul mașinilor și acționărilor electrice cum ar fi: indusul în dublu T care a crescut randamentul generatoarelor și motoarelor electrice (1856), primul alternator electric (1878), principiul autoexcitației generatoarelor de curent continuu (1867), principiul reversibilității mașinilor electrice (1867). A construit primul tramvai cu alimentare electrică prin cele două șine (1870), prima locomotivă electrică(1879), și primul război de țesut cu acționare electrică (1879).

primul troleibuz - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

primul troleibuz – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Siemens este cel care propune watt-ul ca unitate de putere (1882). De asemeni el este cel care dă denumirea de electrotehnică pentru electricitatea tehnică. Alte invenții de importanță majoră în electrotehnică și nu numai: aparat telegrafic indicator cu întrerupere automată (1846); folosirea gutapercii ca material izolant (1847), folosită ulterior la fabricarea primelor cabluri submarine de telegrafie; semnalizatorul electric de incendiu (1848); cuptorul cu arc electric pentru oțelării (1878); pirometrul cu rezistență pentru măsurarea temperaturilor înalte (1880); ascensorul cu acționare elctrică (1880); fotometrul cu seleniu (1887). De asemeni și-a adus contribuții importante privind legislația germană privind brevetele de invenție.

 

29 aprilie 1899 - S-a născut muzicianul american Duke Ellington (Edward Kennedy); (d. 1974).

 

29 aprilie 1901 - S-a născut imparatul Japoniei, Hirohito (d. 1989).

Hirohito, imparatul Japoniei - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Hirohito, imparatul Japoniei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Hirohito (d. 7 ianuarie 1989), cunoscut și ca Împăratul Shōwa, a fost cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie). Shōwa reprezintă totodată și numele erei în care a domnit, ea fiind cea mai mare domnie a unui împărat din Japonia. A fost primul monarh al Tronului crizantemelor, care, în 1946, după înfrîngerea țării sale în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost silit să renunțe la dreptul divin. Sub conducerea sa, Japonia și-a câștigat statutul de mare putere asiatică.

 

29 aprilie 1902 - Regele Carol I al Romaniei a instituit calitatea de «veteran de razboi», care avea in vedere atunci pe cei care luptaseră în Războiul de Independenţă din 1877 – 1878.

Primul foc de tun tras de Armata Romana in razboiul de independenta (1877) -  foto: wikimedia.org

Primul foc de tun tras de Armata Romana in razboiul de independenta (1877) -
foto preluat de pe wikimedia.org

Calitatea de veteran de război s-a perpetuat, prin hotărârea Guvernului Romaniei, care a declarat in anul 2008 ziua de 29 Aprilie «Zi naţională a Veteranilor de Război», prilej de omagiere a foştilor combatanţi, supravieţuitori ai celui de al Doilea Război Mondial, încă în viaţă, toţi în vârstă de peste 80 de ani, dar şi a camarazilor trecuţi, între timp, în eternitate.
Glorie eterna eroilor neamului nostru!

 

29 aprilie 1918 - La Iaşi, România, s-a stins din viaţă Barbu Ştefănescu Delavrancea, scriitor, orator şi avocat român, membru al Academiei Române şi primar de Bucureşti; (n. 11 aprilie 1858, București).

Barbu Ştefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, Bucureşti, d. 29 aprilie 1918, Iaşi) a fost un scriitor, orator şi avocat român, membru al Academiei Române şi primar al Capitalei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Barbu Ştefănescu Delavrancea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Barbu Ştefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, Bucureşti, d. 29 aprilie 1918, Iaşi) a fost un scriitor, orator şi avocat român, membru al Academiei Române şi primar al Capitalei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

29 aprilie 1927 - S-a nascut Virgil Cândea, istoric, membru titular al Academiei Române din 1993; (d. 2007).

 

29 aprilie 1928 - La Chişinău, România, este inaugurat monumentul lui Ştefan cel Mare al sculptorului român Alexandru Plămădeală.

monumentul lui Ştefan cel Mare - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Monumentul lui Ştefan cel Mare – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

29 aprilie 1936 - S-a născut poetul roman Gheorghe Tomozei; (d. 1997).

Gheorghe Tomozei -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe Tomozei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

29 aprilie 1941 - S-a născut regizorul român Mircea Veroiu; (d. 1997).

 

29 aprilie 1945 - Lagărul de concentrare nazist de la Dachau a fost eliberat de trupele americane.

Lagărul de concentrare Dachau - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lagărul de concentrare Dachau – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dachau a fost primul lagăr de concentrare nazist (în germană Konzentrationslager (KZ)) înfiinţat în Germania, pe terenul unei fabrici de muniţii abandonate lângă oraşul Dachau, la aproximativ 16 km nord-vest de München, în landul Bavaria. Lagărul de concentrare şi-a început activitatea la 22 martie 1933, la ordinele lui Heinrich Himmler, comandantul suprem al SS-ului (în germană Reichsführer-SS).

După ce a fost numit inspector al tuturor lagărelor de concentrare, comandantul lagărului, Theodor Eicke s-a servit de lagărul Dachau ca model pentru toate lagărele construite ulterior, cât şi ca şcoală pentru ofiţerii SS din efectivele de pază din sistemul concentraţionar nazist german.

La 27 aprilie 1945, 7.000 de deţinuţi de la Dachau au fost trimişi câteva zeci de kilometri mai la sud. O zi mai târziu marea majoritate a ofiţerilor SS a părăsit lagărul, iar a doua zi cei 67.000 de prizonieri rămaşi au fost eliberaţi de o unitate a armatei americane. Unii dintre gardienii de rang inferior, rămaşi la faţa locului au fost executaţi sumar de trupele americane.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

29 aprilie 1945 - Armata germană din Italia se preda necondiționat aliatilor anglo-americani.

 

29 aprilie 1945 - Al Doilea Război Mondial - Dictatorul german Adolf Hitler se căsătorește cu Eva Braun în buncărul sau din Berlin și il desemnează amiralul Karl Dönitz ca succesor al său. Atât Hitler cat și Eva Braun se vor sinucide în ziua următoare.

Eva Braun împreună cu Adolf Hitler, 14 iunie 1942 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Eva Braun împreună cu Adolf Hitler, 14 iunie 1942 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Situația din buncăr devenea din ce în ce mai sinistră, singurul subiect de discuție fiind despre cea mai sigură și rapidă metodă de sinucidere. Eva decide să-și ia viața otrăvindu-se, nedorind să folosească pistolul pentru a nu fi desfigurată. Mă întreb dacă doare foarte mult?[...] Sunt gata să mor eroic dar măcar vreau să fie fără dureri.

După miezul nopții, pe 29 aprilie, Hitler îi dictează testamentele sale lui Traudl Junge. Cel personal începea cu frazele: Deoarece nu am crezut că trebuie să-mi asum responsabilitatea unei căsătorii pe timpul războiului, am decis acum, înaintea morții să o iau de nevastă pe femeia care, după mulți ani de prietenie adevărată, a venit voluntar în orașul, ce era deja învins, pentru a-mi împărtăși soarta. Ea moare alături de mine ca și soția mea conform dorinței ei.

Testamentul personal se termină astfel: Eu și soția mea am ales moartea pentru a scăpa de rușinea de a fi forțați să demisionăm sau să ne predăm. Este dorința noastră să fim incinerați imediat în locul unde eu am înfăptuit cea mai mare parte a muncii mele de-a lungul celor 12 ani de serviciu în slujba poporului. Căsătoria celor doi a avut loc în aceeași zi martori fiind Joseph Goebbels și Martin Bormann.

Ceremonia a fost una simplă fără prieteni sau familie, urmată apoi de o mică recepție. Gertrude Weisker, verișoara Evei: Nu mai avea motive să ezite. Până atunci a spus că este căsătorit cu Germania. Dar acum nu mai exista o Germanie, așa că probabil s-a gândit că putea până la urmă să o ia de soție pe femeia cu care a trăit împreună 16 ani.

Pentru 36 de ore, Eva a avut bucuria de a i se spune Frau Hitler, cu toate că noul ei soț continua să i se adreseze cu domnișoara Braun. În după-amiaza zilei următoare, când rușii ajunseseră extrem de aproape de centrul capitalei, cei doi decid că a venit timpul să-și curme viața. După ce își iau rămas bun de la cei din buncăr, Eva se otrăvește cu cianură, iar Hitler își trage un glonț în tâmplă. Cadavrele lor sunt scoase afară de adjutanții führerului.

La 2 mai rămășițele sunt găsite de către soldații ruși în grădina Cancelariei într-un crater făcut de o bombă. De-a lungul anilor cadavrele au fost îngropate și deshumate de mai multe ori, până când în aprilie 1970 sunt incinerate complet, iar cenușa este aruncată în râul Elba.

 

29 aprilie 1946 - Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient ii condamnă pe fostul prim-ministru al Japoniei Hideki Tojo și alti 28 foști lideri japonezi, pentru crime de război.

 

29 aprilie 1954 - S-a născut Jerry Seinfeld, cunoscut actor de comedie american.

Jerry Seinfeld - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Jerry Seinfeld - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Jerome “Jerry” Seinfeld (n. 29 aprilie 1954) este un actor, scenograf și producător de film american. S-a născut în Brooklyn, New York, într-o familie de evrei; tatăl său, Kálmán, era originar din Ungaria, iar mama sa, Betty, din Siria. Este un comic de tip „observator”, comedia sa bazându-se pe observații de multe ori evidente din viața cotidiană. Faima i-a fost adusă de sitcom-ul Seinfeld, în care l-a interpretat pe Jerry Seinfeld, o caricatură a propriei sale persoane, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de aur în 1994. Jerome Seinfeld a participat și ca producător al acestui serial, împreună cu prietenul său Larry David.

 

29 aprilie 1956 - S-a născut actorul si realizatorul roman de emisiuni televizate Florin Călinescu.

Florin Călinescu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Florin Călinescu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Florin Călinescu (n. 29 aprilie 1956, Timișoara) este un actor român de teatru și de film și realizator de emisiuni de televiziune. A absolvit secția umanistă a Liceului C.D. Loga în 1975 și UNATC-ul. A debutat în cinematografie în anul 1981 în Lumini și umbre. A colaborat des cu regizorul Nae Caranfil, care l-a distribuit în filme precum E pericoloso sporgersiAsfalt Tango și Filantropica, jucându-se pe sine în ultimul film ca prezentator al variantei fictive a emisiunii Chestiunea Zilei.

La începutul anilor 90 a debutat ca prezentator radiofonic cu emisiunea „Duminicile celor singuri” de la Pro FM. În 1996 ajunge la PRO TV, unde realizează emisiunea Ora șapte, bună dimineața, urmată de Chestiunea Zilei între 1997 – 2001 și 2003. În 2000 primește titlul de Cetățean de onoare al municipiului Timișoara.

În 2001 este numit director general al postului Tele 7 abc. În 2003 a devenit directorul ziarului Știrea zilei. Revine în 2003 la Pro TV unde prezintă emisiunea Procesul etapei timp de un an. Între 2005 și 2007 a fost realizatorul emisiunii „Om la om” de la TV Sport.

În 2008 a candidat din partea PNL pentru un loc de senator în colegiul nr. 4 din Argeș, dar nu a fost ales. Între anii 2000 și 2014 a fost director al Teatrului Mic. Deține un restaurant și mai multe firme.

A fost căsătorit timp de 27 de ani cu actrița Ana-Maria (Anmary) Călinescu (28 februarie 1958 – 28 februarie 2005) până la moartea acesteia, cu care a avut doi fii: Luca (d. 2012) și Petru. Din 2015 este jurat al emisiunii Românii au talent.

 

29 aprilie 1957 - S-a născut Daniel Day-Lewis, actor britanic.

Daniel Day-Lewis (n. 29 aprilie 1957) este un actor englez, de origine evreiască și anglo-irlandeză - (Day-Lewis în New York City, 2007) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Daniel Day-Lewis în New York City, 2007 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Daniel Day-Lewis (n. 29 aprilie 1957) este un actor englez, de origine evreiască și anglo-irlandeză. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1990 (pentru rolul din filmul My Left Foot), în 2008 (pentru rolul din filmul There Will Be Blood) și în 2012 (pentru rolul din filmul Lincoln), ajungând astfel să fie unul dintre cei trei actori din toate timpurile care au câștigat câte trei Premii Oscar pentru rol principal, alături de Walter Brennan și Jack Nicholson.

 

29 aprilie 1958 - S-a născut Michelle Pfeiffer, actriță americană.

Michelle Marie Pfeiffer (n. 29 aprilie 1958) este o actriță câștigătoare a premiilor Globul de Aur și BAFTA, nominalizată la premiile Oscar (Michelle Pfeiffer in 1985) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Michelle Pfeiffer in 1985 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Michelle Marie Pfeiffer (n. 29 aprilie 1958) este o actriță câștigătoare a premiilor Globul de Aur și BAFTA, nominalizată la premiile Oscar. În cei 25 de ani de carieră, a jucat în filme precum „Scarface”, „The Fabulous Baker Boys”, „Batman Returns”, „One Fine Day”, „Dangerous Minds”, „Eu sunt Sam”, „What Lies Beneath”, „Hairspray”, „Stardust” și „Grease 2”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.orgwww.imdb.comwww.instagram.com

 

29 aprilie 1970 - S-a născut Andre Agassi, jucător american de tenis de câmp.

Andre Kirk Agassi (n. 29 aprilie 1970, Las Vegas, Nevada) este un fost lider mondial în tenisul profesionist, care a câştigat în carieră opt turnee de Mare Şlem şi o medalie olimpică de aur, în 1996, la Atlanta - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Andre Agassi – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Andre Kirk Agassi (n. 29 aprilie 1970, Las Vegas, Nevada) este un fost lider mondial în tenisul profesionist, care a câştigat în carieră opt turnee de Mare Şlem şi o medalie olimpică de aur, în 1996, la Atlanta. Este considerat printre cei mai buni jucători care au practicat vreodată tenisul şi cel mai bun jucător la returul de serviciu din istoria tenisului.

A devenit celebru pentru atitudinea şi stilul ieşite din comun, pe care le-a afişat în carieră, Agassi fiind deseori considerat cel mai carismatic jucător din istorie şi direct răspunzător pentru creşterea popularităţii tenisului în anii 1990. Este căsătorit cu multipla câştigătoare de turnee de Mare Şlem, fosta jucătoare Steffi Graf.

Alături de Rod Laver, Don Budge, Fred Perry, Roy Emerson şi Roger Federer, Agassi este unul dintre singurii şase jucători care au reuşit un Mare Şlem, câştigând toate cele patru turnee majore ale anului, şi unul dintre cei trei (alături de Laver şi Federer) de la începutul Erei Open care au înregistrat această performanţă.

Pe lângă victoriile din turneele de Mare Şlem şi de la Olimpiadă, Agassi a mai câştigat în carieră Turneul Campionilor şi a făcut parte din echipa Statelor Unite câştigătoare a Cupei Davis. Are în palmares 17 titluri în turneele din seria Masters, performanţă depăşită de Roger Federer şi Rafael Nadal. Revista Tennis l-a numit al 7-lea jucător din istoria circuitului masculin şi al 12-lea din istoria tenisului pentru perioada 1965 – 2005.

Agassi s-a retras din activitate în 2006, după ce a fost eliminat în turul trei al Openului Statelor Unite. Suferea de sciatică şi de spondiloză cauzată de deplasarea unor vertebre care interferează cu nervii spatelui. Este fondatorul fundaţiei caritabile Andre Agassi. care a adunat peste 60 de milioane de $ pentru copiii în pericol din Sudul statului Nevada. În 2001, Fundaţia a deschis un Liceu Pregătitor în Las Vegas care îi poartă numele jucătorului.

 

29 aprilie 1970 - S-a născut Uma Thurman, actriță americană.

Uma Karuna Thurman (n. 29 aprilie 1970) este o actriță și fotomodel american -Thurman at New York Fashion Week in 2011 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Thurman at New York Fashion Week in 2011 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Uma Karuna Thurman (n. 29 aprilie 1970) este o actriță și fotomodel american. Uma Thurman a jucat în roluri principale într-o mulțime de filme, de la comedii romantice și drame, la filme SF și de acțiune. Este cel mai bine cunoscută pentru filmele sale regizate de Quentin Tarantino. Cele mai cunoscute filme ale sale includ Dangerous Liaisons (1988), Pulp Fiction (1994), Gattaca (1997) și cele două filme Kill Bill (2003–04).

În 2013 a jucat în filmul lui Lars von Trier, Nymphomaniac. Ea este acum “chipul” lui Virgin Media în Regatul Unit și împreună cu Scarlett Johansson, modele pentru genți și alte accesorii la modă pentru hainele proiectate de Louis Vuitton. La 183 cm înălțime, Uma este una dintre cele mai înalte actrițe din Hollywood.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.orgwww.imdb.comwww.facebook.comwww.instagram.com

 

29 aprilie 1975 - A decedat Radu Gyr (Radu Demetrescu), poet, dramaturg și eseist român,luptator anticomunist patriot roman; (n. 1905).

Radu Gyr

Radu Gyr (n. 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel – d. 29 aprilie 1975, București, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist, gazetar patriot român și luptator anticomunist. O bună perioadă a fost asistent universitar la catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu.

Ultimul cuvânt al poetului în fața Tribunalului Poporului (procesul din 1945)
Domnule Președinte, domnilor judecători ai poporului, în inchizitoriul său de joi seara (31 mai), onorata acuzare a spus răspicat: «Dacă există credință adevărată, atunci să fie absolvită». Și a mai spus acuzarea: «Sunt prăbușiri de idealuri, de credințe, dar numai pentru curați». Într-adevăr, sunt naufragii sufletești. Eu am avut o credință. Și am iubit-o. Dacă aș spune altfel, dacă aș tăgădui-o, dumneavoastră toți ar trebui să mă scuipați în obraz. Indiferent dacă această credință a mea apare, astăzi, bună sau rea, întemeiată sau greșită, ea a fost pentru mine o credință adevărată. I-am dăruit sufletul meu, i-am închinat fruntea mea. Cu atât mai intens sufăr azi, când o văd însângerată de moarte
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

29 aprilie 1980 - A decedat Alfred Hitchcock, regizor și producător britanic (n. 1899)

Alfred Hitchcock  - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Alfred Hitchcock - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Alfred Joseph Hitchcock (n. 13 august 1899 Leytonstone, Londra, Regatul Unit – d. 29 aprilie 1980 Bel Air, California, SUA) a fost un regizor și producător de film. A regizat mai mult de 50 de filme trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității. Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în Statele Unite ale Americii.

A locuit împreună cu familia sa în Scotts Valley, California (1940-1972). Hitchcock a decedat în 1980 în urma unei insuficiențe renale. Șase filme regizate de Alfred Hitchcock au fost nominalizate la Premiile OscarRebecca în 1941, Suspicion în 1942, Lifeboat în 1945, Spellbound în 1946, Rear Window în 1955 și Psycho în 1961. Filmele sale au ajuns celebre pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.

În 1968 a primit un Oscar onotific, Premiul în Memoria lui Irving Thalberg pentru intreaga sa cariera in cadrul ceremoniei Premiilor Academiei. În ciuda faptului că nu a primit nici un premiu Oscar în competiție, întodeauna a fost și va fi considerat maestrul suspans-ului. În 1979, American Film Institute îi decernează premiul pentru munca sa. În același an, Regina Angliei îi decernează titlul de Sir.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.orgwww.imdb.com

 

29 aprilie 1990 - S-a născut Lucia Dumitrescu, cântăreață de origine română.

Lucia Dumitrescu (n. 29 aprilie 1990, la Buzău) este o cântăreață română de muzică pop - foto preluat de pe www.facebook.com

Lucia Dumitrescu – foto preluat de pe www.facebook.com

Lucia Dumitrescu (n. 29 aprilie 1990, la Buzău) este o cântăreață română de muzică pop.

 

29 aprilie 1997 - A intrat în vigoare Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.

 

29 aprilie 2007 - S-a născut Infanta Sofía a Spaniei, a doua fiică a Prințului Felipe al Spaniei

 

29 aprilie 2011 - A avut loc căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton. A prima nuntă princiară din acest secol.

Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton a avut loc la catedrala Westminster din Londra la data de 29 aprilie 2011. Prințul William, Duce de Cambridge, care este al doilea în linia de succesiune la tronul britanic, a întâlnit-o prima dată pe Kate Middleton în 2001, în timp ce amândoi studiau la Universitatea Saint Andrews din Scoția.

După căsătorie, cuplul, care a primit oficial titlul de Ducele și Ducesa de Cambridge cu doar cîteva ore înaintea căsătoriei, intenționează să locuiască în continuare pe Insula Anglesey din nordul Wales, unde William continuă să servească în Royal Air Forces, divizia RAF Search and Rescue, ca pilot de elicopter.

Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton (Catedrala Westminster din Londra , 29 aprilie 2011) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton (Catedrala Westminster din Londra , 29 aprilie 2011) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu