vineri, 21 aprilie 2023

Vasile Jurje – triplă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

 „Monolog după o cortină”, „Călător în alte lumi” și „Moara pisicii albe” – trei volume și un singur autor: artistul plastic Vasile Jurje – oferă cititorului ocazia de a lectura proză scurtă de bună calitate.

În Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, cele trei volume au fost prezentate publicului de criticul Ion Papuc, bibliotecara Maria Gârbe, prof. Vasile Leschian și poetul Gheorghe Pârja. O atmosferă caldă și calmă, în consonanță cu felul în care a fost prezentat autorul de către toți cei care-l cunosc; ca un suflet tânăr – în ciuda vârstei care sare de 80 de ani -, nobil, creativ, altruist, bonom și politicos.

Vasile Jurje se înscrie printre oamenii cu un dialog neagresiv, plăcut și încărcat de sens. Aceasta este amprenta textelor și a însemnărilor sale. Sinceritatea scriiturii, obiectivitatea, simplitatea, dar și complexitatea descrierii portretelor care au populat viața autorului oferă o lectură plăcută cititorului. Prezentarea faptelor, în cuvinte puține, așa cum au fost, surprinde parcă și sufletul celui despre care se vorbește. (Maria Gârbe – despre „Monolog după o cortină”)

Indiferent de ce a făcut autorul acesta în domeniile sale predilecte de o viață – scenografie, pictură -, cu această carte nu avem decât a regreta că nu s-a consacrat mai mult literaturii decât doar acum spre finalul vieții, dar în arte nu cantitatea contează, ci calitatea, proba unui remarcabil talent, iar acesta este prezent plenar în paginile cărții. (Ion Papuc – despre „Moara pisicii albe”)

Vocația narării e în firea omului! Când aceasta e în rezonanță cu sensibilitatea unui fin și atent observator al realității înconjurătoare, al firii umane, dublată de un analist lucid al întâmplărilor neobișnuite, din care știe să distileze exemplaritatea, când firea colocvială și darul oralității se conjugă și dau aripi inspirației, rezultă puterea de a da viață unei pagini scrise! E și cazul autorului acestui tom. (Vasile Leschian – despre „Călător în alte lumi”)

Dacă și-a instaurat o bună parte a vieții în lumea mirifică a teatrului, pictura l-a însoțit până în ziua de azi. Mai nou, l-am descoperit pe artistul Vasile Jurje în lumea cuvântului. Ca autor al unor cărți exemplare. Colțul de stâncă agățat de șevalet a prins grai, o altă călătorie spre descifrarea lumii. (Gheorghe Pârja – editorial Graiul Maramureșului)

Cu prilejul acestei triple lansări, în holul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a fost organizată și o mică expoziție de pictură cu lucrări realizate de autor în ultima perioadă.

 

Sursa: Nord Literar (facebook)
Foto: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu