luni, 6 mai 2024

Note de lectură

 


OANA NOORANI, PREAMBUL ȘTIINȚIFIC, Editura Ecreator, BAIA MARE, 2022                                     

Motto: Fiecare om posedă un anumit orizont. Când se îngustează și devine infinit de mic, el se transformă în punct și atunci omul zice: Acesta este punctul meu de vedere!

Știință, geografie sufletească, știința-n poezie, suflet cosmic, o lume în schimbare prin iubire, o lume a „subconștientului științific”,o călătorie imaginară prin conștient cu apelarea subconștientului divin,  cuvintele științei adunate la un loc-puseîntr-un context poetic personal dau fluiditate ideilor exprimate.

Se pare că înaintea marilor descoperiri științifice, la unii inventatorica și Mendeleev care a ajuns la faimosul său prim tabel periodic al elementelor din 1869, clasificare în funcție de numărul atomic, i s-a revelat în somn un sistem de clasificare, dându-i-se un răspuns la problemele ce l-au frământat în timpul zilei.

Autoarea se crede punctuală în Univers și se vede hotărâtă să apropie poezia de știință, de cuvintele specifice științei dându-le alte sensuri în funcție de context.

Mă integrez precum un punct în Universul colosal/ Nu mă observ, deci exist, în infinitul integral/ E o mișcare întru-totul perpetuă și zgomotoasă/ Prin forme care se extind, iar altele se limitează.”

Iubirea e eternă, etern e locul și timpul în care stăteam cu iubire:

Poezia„Iubire infinită”:

„Doar ani lumină aș străbate, m-aș propaga din infinit/ Ca mai apoi să mă adun, să-ți fiu eternul cel iubit/ Neantul astăzi l-aș preface, în locuri pline de culoare/ Tu ești ființa ce o vreau, din ce exist, cu-a mea ardoare.”

Poezia Cauzalitatea și non-cauzalitateainfinitului împrejurului aduce ideea iubirii de tine, de mine, de tot ce era, a fost și va fi, de Domnul Atotputernic, infinitul se apropie prin perceperea de sine și prin credință:

-„In infinitul cauzal, totul depinde perceptiv/ Aceasta-i starea cunoștinței, reprezentată invaziv/ Din scepticism tot intuiesc, că dincolo de ce se vede/ Se află infinitul pur și se cunoaște prin „a crede”.

Apropierea poeziei de știință aduce-n prim plan noțiuni antonime: plus/minus,Ying/Yang, esențial, absolut, totalitate,timp etern/statornic, cosmos, teluric, egalitate, spațiu/ timp,cauzalitate/ noncauzalitate, bine/rău, întuneric/ lumină etc.

Poezia IntermedIarul mișcării iubirii:

„Prin visele din visul meu s-a infiltratserenitatea rezonanței/ Exercitată de o stare, o variație, a binelui vibrație. Lumina se revarsă-n linii, prin presiunea ce-o împinge!/ Privesc înaltul segmentat, pământul în plin îl străpunge.”

Subconștientul uman -acel grăunte de iubire dumnezeiască ce ne apropie de Universe prezentîn/Cauzalitatea și noncauzalitateanoțiunilor din subconștient:

Și-am înțeles că-n mintea mea „știutul”ce mi se părea concret/ Se arăta subsidiarul,  al forței ce-o aveam în mine, la modul „eului”latent.

Poezia Sincronizarea  echilibrului emisferelor celebrare:

„Simtînlăuntrul un proces ce  adăpostește o mulțime de variante dependente de nucleu

Dar în care va prima doar una, nealterată sau modificată în funcție de factorii prioritari, în apogeu.„

Poeziile popularedepărtate un pic de știință prin cuvintele lor,  dar cuprinzândideile de  adevăr,  credință,frumusețe, mister și absolut trezesc aceleași sentimente în mintea cititorului.

Poezie, proză ideatică-conceptuală poate fi asociată cu poezia simplă-populară caretransmite direct și cu multă sensibilitate emoția din cuvinte, în cazul poeziei filozofice din care face parte și poezia Ilenei Oana Noorani-cititorul va medita pentru a înțelege profunzimea ideilor exprimate.

Versurile următoare le transmit către autoarea „subconștientului științific”:

-Doar cu mintea poți străbate/ Galaxii nenumărate/ Busola vieții tale/Spre răsărit apare...sau:

-Legați de veșnica țărână/ Avem liber spre visare/ Spre imensul infinit/ Cel ce mult ne-a îndrăgit...sau:

-Vrei să urci pe Tour Effel/ Aruncă ochii înspre cer/ Pământ, cer, totu-i la fel/ Taine puse în mister...

 Acest volum fiind un preambul, se cere o continuare emoțională a fenomenului ce se cheamă „poezie”prin încercarea de atingere a esențialului existențial științific în poezie precum Einstein care a descoperit teoria relativității în fizică, precum Ion Barbu care a intuit Poezia prin Matematică sau poetul maramureșean Ioan Pop care a intuit Poezia prin Geografie. De fapt s-a îmbogățit universul poetic românesc autentic cu noi și inedite imagini artistice și se transmite sentimentul speranței și nădejdii de mai bine.

La final putem spune că viața e frumoasă și merită trăită în drumul către fericire:

În orașul cu iubire locuiesc tot mai puțini!/ Drumul către fericire, din păcate, nu-l mai știm.../E așa frumos aici, ca-ntr-o lume de povești/ Tot ce trebuie să faci este doar ca să iubești!

În orașul cu iubire, oamenii nu merg, plutesc,/ Le-au crescut pe spate aripi, tot spunându-și„te iubesc!”/ Nu există sărăcie, sunt avuți și fericiți, / Cea mai mare bogăție-i că iubesc și sunt iubiți...

În orașul cu iubire, oamenii-s memuritori/ Nu există cimitire, când iubești n-ai cum să mori!/ Cine vrea eternitate, cine vrea ca să trăiască/ Poate să se mute aici, doar să știe să iubească...

Textele  autoarei Oana Ileana Noorani reprezintă un model de gândire feminină care integrează cuvinte ale științei în contexte creative de unde primesc alte sensuri, îmbogățind frumoasa limbă românească.

OLIMPIA MUREȘAN,UZPR, MARAMUREȘ, 2024

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu