vineri, 14 iunie 2024

Armăsarul și căluțul

Un stadion plin cu nemți – acolo unde Bayern își face de obicei farmecele – a așteptat ca magia să se întâmple. O chestiune capitală de start reușit sau ratat, menită să dea încredere echipei acum antrenate de Julian Nagelsmann, care la ultimele trei turnee finale nu a izbutit să pedaleze la suprafață din mlaștina complicată a grupelor.

Scoția, cu fanii ei prietenoși și cu căpitanul Andy Robertson serios și concentrat la intrarea echipelor pe teren, nu a venit la Euro în glumă. „Flower of Scotland” sună parcă mai convingător decât „Deutschland uber Alles”.

Wirtz nu a lăsat să treacă nici măcar un minut de joc până să încerce reflexele lui Gunn

Nemții au o viteză în plus, dar parcă ambele echipe tânjesc după un element de echilibru – e mult haos și multă energie irosită. Așa sunt începuturile.

Pentru nemți, acel element de echilibru pare să fie Toni Kroos. Sau poate posesia, pe care o acaparează limpede după zece minute. Fundașii laterali urcă, Kroos coboară între apărătorii centrali – așa încep nemții aproape fiecare atac. Cu apărarea șovăielnică a Scoției, aceasta pare o mișcare câștigătoare.

De altfel, în prima repriză Kroos arată perfect: din 56 de contacte cu mingea, reușește o pasă-cheie și alte 55 de pase care-și găsesc ținta, din tot 55 de încercări. În minutul 11, Florian Wirtz nu mai iartă, din pasa lui Kimmich. E primul marcator de la Euro 2024. Curat, puternic, spectaculos șut. Portarul scoțian agață mingea, dar nu e suficient.

1-0 pentru Mannschaft. Turneul final a început.

În timp ce Scoția se dizolvă cu fiecare minut, germanii se umflă parcă sub efectul dispunerii superioare din teren. Musiala dansează în careu și trage cu o savoare necruțătoare în poarta lui Gunn. La 2-0, ”Braveheart” Steve Clarke nu-și poate reanima trupele.

Minutul 28 și NU e penalty. Dar e lovitură liberă – însă Havertz nu se înscrie, deocamdată, pe lista marcatorilor.

Minutul 42 – căpitanul Gundogan cade secerat de Porteous în fața porții, care nimerește mingea de-abia din a doua încercare. Acum ESTE penalty, dacă nu s-ar fi acordat s-ar fi încălcat legile fotbalului. Porteous, jucătorul lui Watford, primește cartonașul roșu, fără nicio umbră de îndoială.

Kai Havertz se joacă puțin cu portarul Gunn și transformă fără probleme. E 3-0. Scoția e în 9 oameni de câmp. Se poate spune că a terminat meciul, deși nici măcar prima repriză nu s-a sfârșit. Germania galopează cu nonșalanță de-a lungul și de-a latul debandadei scoțiene. Britanicii nu și-au adus deloc jocul cu ei.

Visul lucid al scoțienilor e ditamai coșmarul

Fizic, germanii par mai mult decât pregătiți. Sau, în orice caz, mai căliți decât scoțienii, care nu respiră deloc forță, viteză, vlagă. În comparație cu nemții, parcă n-au trecut în viața lor pe la sală. Repriza a doua nu face decât să prelungească dureros tortura deja povestită pe tabela de scor. Păcat de Tartan Army, una dintre cele mai simpatice galerii din istoria fotbalului.

Wirtz dă emoții din nou apărării scoțiene în minutul 58, dar mingea plutește puțin peste bara transversală. Atacul nemților forjează, dar cumva apărarea adversarilor tresaltă puțin, reacționează mai ferm, dintr-un impuls care se trage poate din orgoliu, poate doar din inerție. Și-au dat și ei seama că trebuie să alerge mai mult, să stea mai grupați. Dar încă foarte jos, iar forma fizică nu-i recomandă câtuși de puțin.

În minutul 63, Havertz și Wirtz ies de pe teren, înlocuiți de Fullkrug și Sane. Au semnat condica azi cum laude. Fullkrug se activează, cinci minute mai târziu, și înscrie un gol superb, care-i face pe scoțieni să pară și mai mici pe teren. E 4-0 și nemții par din ce în ce mai înspăimântători. E pentru prima oară în istoria Campionatelor Europene când Germania are un avantaj de patru goluri.

De-abia apucase și Clarke să facă schimbări – se odihnesc McGregor și Mc Kinn, intră în coșmar Gilmour și McLean.

Prea mulți Mc la Scoția, prea puțin timp

Și Musiala părăsește terenul în aplauzele celor 60.000 de suporteri nemți, înlocuit de Muller, în minutul 74. Stați, Fullkrug mai reușește o dată să-l învingă pe Gunn! Dar e ofsaid. Pentru moment, execuția publică a Scoției nu capătă accente de carnagiu.

În minutul 80, Nagelsmann îl scoate pe Kroos, schimbându-l cu Emre Can. Și Clarke își folosește banca de rezerve (Mc Kenna în locul lui Tierney și Shankland în locul lui Christie).

 Germanii au atâta poftă de gol încât Rudiger își nimerește propria poartă, încercând să stopeze unul dintre rarele atacuri duse până la capăt de Robertson și oamenii lui. S-a făcut 4-1 și niciun scoțian nu a marcat. Fanii însă zguduie tribuna, de parcă ar fi câștigat finala de la Euro. Dar nu se termină aici. Emre Can râde în minutul 93, când înscrie spectaculos în poarta lui Gunn, dintr-o pasă trimisă de Muller.

Germania a funcționat ca pe roate. Prea puține erori, mult entuziasm și mai multă precizie. Să vedem cât duce locomotiva lui Nagelsmann la turneul final de acasă.

(Cronică Germania - Scoția 5-1, de Oana Dușmănescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu